EN TYNN FORSKJELL: Garamond bruker mindre plass. Faksimile
EN TYNN FORSKJELL: Garamond bruker mindre plass. FaksimileVis mer

Dette fontbyttet kan spare amerikanerne for 2,2 milliarder kroner

Ser du forskjellen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verden er i ferd med å digitaliseres.  Men fortsatt sendes det tonnevis av brev hver dag verden over. Mye fra offentlige etater, og de færreste land har kommet så langt som Norge.

Det koster. Også det som ikke sendes i posten, men bare deles ut, for eksempel på skolen.

Dyrt blekk Den amerikanske skoleeleven Suvir Mirchandani (14) bestemte seg for å finne ut hvordan skolen hans kunne spare penger ved å redusere blekk- og toner-forbruket. Det høres kanskje ubetydelig ut, men som han påpeker overfor CNN:

- Blekk er dobbelt så dyrt som fransk parfyme.

Han begynte å se på om det var mulig å minske forbruket ved å bytte font. Og fant til slutt ut at den noe tynnere fonten Garamond, som er tynnere enn for eksempel Times New Roman, bruker 24 prosent mindre blekk enn de vanligere alternativene, som Times New Roman. Garamond, Times New Roman og Century Gothic er de tre fontene amerikanske myndigheter kan velge mellom i dag. Sistnevnte bruker mest blekk.

14-åringen regnet ifølge CNN ut at skolen hans ville spare 21 000 dollar i året på et fontbytte.

Store summer Mirchandanis lærer var imponert over forsøket, og Mirchandani publiserte etter hvert rapporten hos Journal for Emerging Investigators (JEI), et prosjekt startet av Harvard-studenter for å gi ungdoms- og videregåendeskoleelever. JEI utfordret ham til å finne ut hva det offentlige ville kunne spare.

Ifølge CNN bruker de føderale myndighetene 1,8 milliarder dollar årlig på utskrifter. 467 millioner går til printeblekk.  Basert på dette, anslår 14-åringen at et bytte til Garamond vil gi en årlig besparelse på 136 millioner dollar. Ytterligere 234 millioner dollar kan spares inn hvis også delstatsmyndighetene gjør det samme. Til sammen 370 millioner dollar, omtrent 2,2 milliarder norske kroner.

Gary Somerset, talsperson for (og her må vi nesten bruke originalbegrepet, journ.anm) Government Printing Office, sier til CNN at funnene er bemerkelsesverdige. Han lover imidlertid ikke noe fontbytte, og sier de først og fremst fokuserer på å flytte innhold over i digitale former.

- I 1994 ble det gjort 20 000 utskrifter hver dag. Nå er det 2500, sier han.

I Norge er et av målene med regjeringens digitaliseringsprosjekt å sørge for mer effektiv ressursbruk.

• NB: Saken er oppdatert for å få med at det er snakk om blekk og toner, ikke bare blekk.