Dette forbauser ekspertene: Vulkan på «piratøy» våknet plutselig

Utbruddet er det første man med sikkerhet vet om.

UTBRUDD: Store askeskyer skyter ut av vulkanen som plutselig, helt uventet, våknet til live igjen. Foto: SAMARITAN AVIATION / via REUTERS / NTB scanpix
UTBRUDD: Store askeskyer skyter ut av vulkanen som plutselig, helt uventet, våknet til live igjen. Foto: SAMARITAN AVIATION / via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vulkanen på øya Kadovar i Papua Ny-Guinea har plutselig, og svært overraskende for ekspertene, våknet til liv og begynt å spy ut aske, skriver The Guardian.

Vulkanens første utbrudd

Flere enn 500 innbyggere på den lille øya har blitt evakuert. Fram til vulkanen begynte å spy ut aske 5. januar, har man trodd at den ikke lenger var aktiv.

- For øyeblikket er det bare et konstant utslipp av aske, sier Cheyne O'Brien ved Darwin Volcanic Ash Advisory Centre.

Utbruddet er det første man vet om på Kadovar, skriver news.com.au.

Likevel spekulerer eksperter i at Kadovar kan ha vært en av de to «brennende øyene» omtalt i dagboka til den engelske piraten William Dampier på 1700-tallet.

Dampier kan ha dokumentert det siste utbruddet på Kadovar under en reise på jakt etter det mytiske kontinentet «Terra Australis», som man lenge antok måtte finnes rundt sørpolen og som figurerte på europeiske kart fra 1400- til 1700-tallet.

- Kritisk situasjon

Samtlige innbyggere skal ha kommet seg unna øya og ingen av dem skal heller være skadd som følge av den vulkanske aktiviteten. Mellom 50 og 60 prosent av øya skal være dekket av lava som følge av utbruddet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer