Dette forbauser ekspertene: Vulkan på «piratøy» våknet plutselig

Utbruddet er det første man med sikkerhet vet om.

UTBRUDD: Store askeskyer skyter ut av vulkanen som plutselig, helt uventet, våknet til live igjen. Foto: SAMARITAN AVIATION / via REUTERS / NTB scanpix
UTBRUDD: Store askeskyer skyter ut av vulkanen som plutselig, helt uventet, våknet til live igjen. Foto: SAMARITAN AVIATION / via REUTERS / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vulkanen på øya Kadovar i Papua Ny-Guinea har plutselig, og svært overraskende for ekspertene, våknet til liv og begynt å spy ut aske, skriver The Guardian.

Vulkanens første utbrudd

Flere enn 500 innbyggere på den lille øya har blitt evakuert. Fram til vulkanen begynte å spy ut aske 5. januar, har man trodd at den ikke lenger var aktiv.

- For øyeblikket er det bare et konstant utslipp av aske, sier Cheyne O'Brien ved Darwin Volcanic Ash Advisory Centre.

Utbruddet er det første man vet om på Kadovar, skriver news.com.au.

Likevel spekulerer eksperter i at Kadovar kan ha vært en av de to «brennende øyene» omtalt i dagboka til den engelske piraten William Dampier på 1700-tallet.

Dampier kan ha dokumentert det siste utbruddet på Kadovar under en reise på jakt etter det mytiske kontinentet «Terra Australis», som man lenge antok måtte finnes rundt sørpolen og som figurerte på europeiske kart fra 1400- til 1700-tallet.

- Kritisk situasjon

Samtlige innbyggere skal ha kommet seg unna øya og ingen av dem skal heller være skadd som følge av den vulkanske aktiviteten. Mellom 50 og 60 prosent av øya skal være dekket av lava som følge av utbruddet.

- Vi har ikke noen detaljer om hvor alle familiene har reist og håper vi får mer informasjon i nær framtid, skriver den amerikanske organisasjonen Samaritan Aviaton på Facebook.

Nå observerer eksperter vulkanutbruddet svært nøye, for å se hvordan utbruddet utvikler seg.

- Det er vanskelig å si hva som kan skje, for vi har ikke noe å sammenlikne med, sier vulkanolog Chris Firth til Reuters.

Ifølge Rabaul Volcanological Observatory kan utbruddet bli «eksplosivt».

- På grunn av øyas bratthet er jordskred en mulighet, og sammen med magmaens eksplosive natur kan det skape tsunamier, heter det i en rapport.

Søndag skal situasjonen ha blitt verre, og situasjonen på øya blir beskrevet som «svært kritisk».

- Øya er i en kritisk situasjon. Skyene er mørkere og blir større alarmerende fort, sier rådsmedlem på Kadovars naboøy Kopar, Tom Kelly.