Dette forklarer hvorfor Oslo Børs faller kraftig

Bare 2 av de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs stiger. Det er først og fremst to faktorer som senker børsen.

BØRSFALL: Det er i hovedsak to forklaringer på hvorfor Oslo Børs faller kraftig. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BØRSFALL: Det er i hovedsak to forklaringer på hvorfor Oslo Børs faller kraftig. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Oslo Børs faller kraftig på uklare meldinger fra den amerikanske sentralbanken onsdag og negative tall fra Kinas industri.

Børsene i USA steg først på redegjørelsen til sentralbanksjef Ben Bernanke, men under "grillingen" i Kongressen som fulgte etter redegjørelsen uttalte Bernanke imidlertid nøkternt at det kunne bli aktuelt å bremse tilbakekjøpet av obligasjoner i løpet av de kommende møtene og at det kunne bli utfordrende. Og dermed snudde børsene i New York ned.

Den sure stemningen smittet til børsene i Asia og ble forsterket av dårlige nyheter fra Kina. HSBCs PMI-indeks for industrien i Kina endte på 49,6 i mai, mot ventet 50,4 og dermed gikk også børsene i Asia på en kraftig torsdag.

Oslo Børs ned to prosent Hovedindeksen på Oslo Børs har vært ned 2,0 prosent og taperlisten er lang som et vondt år.

Blant de tunge papirene merker vi oss at Seadrill, DNB, Aker Solutions, Norsk Hydro og Orkla er ned 2,6 - 3,8 prosent. Profilerte aksjer som Frontline, REC, Archer og Golden Ocean er ned 5 - 7 prosent.

Oljeprisen faller Brent-olje med levering i juli faller 1,1 prosent til 101,44 dollar fatet, mens WTI-oljen omsettes for 92,93 dollar fatet, ned 1,4 prosent.

Årsaken til at oljeprisene svekkes er at de amerikanske oljelagre falt mindre enn ventet og at bensinlagrende økte kraftig. Usikkerhet rundt hvor lenge sentralbanken vil fortsette å stimulere amerikansk økonomi på samme nivå som nå påvirker også oljeprisen.

Statoil faller 0,3 prosent til 130,80 kroner.

Godt nytt fra DNO DNO International har nå nådd en produksjon på 100.000 fat per dag ved Tawke-feltet i kurdiske Nord-Irak, opplyses det i en melding.

DNO er den ene av to aksjer som stiger på listen over de 25 mest omsatte papirene. Oppturen er på 0,7 prosent til 10,41 kroner.

TGS-avtaler TGS-Nopec meldte torsdag morgen at de har nå inngått tre nye seismikkinnhentingsavtaler. De har også sikret seg en samarbeidsavtale med Electromagnetic Geoservices (EMGS) om utvikling av felles multiklient-prosjekter i definerte områder i Nordvest-Europa.

TGS faller 3,9 prosent til 207,50 kroner, mens EMGS er opp 0,4 prosent til 9,91 kroner.

InterOil doblet bunnlinjen InterOil har lagt frem tall torsdag morgen. Oljemyggen doblet bunnlinjen, men inntektene falt i perioden.

InterOil-aksjen er uendret på 1,34 kroner.

Også en rekke andre selskap har lagt frem kvartalstall torsdag morgen. Se alle her!

Vil låne penger Veidekke har utstedt et nytt usikret obligasjonslån på 500 millioner kroner i det norske obligasjonsmarkedet, opplyses det i en melding.
Aksjen åpnet opp, men er nå ned 0,2 prosent til 46,40 kroner.

Så langt i år har Oslo Børs steget 9,1 prosent, mens den de siste tolv månedene er opp 20,5 prosent.