- BESKYTTER ISRAEL: Det israelske forsvaret hevder dette forsvarssystemet har avverget 245 rakettangrep mot israelske byer fra Gaza siden onsdag. Foto: AFP  / JACK GUEZ / NTB scanpix
- BESKYTTER ISRAEL: Det israelske forsvaret hevder dette forsvarssystemet har avverget 245 rakettangrep mot israelske byer fra Gaza siden onsdag. Foto: AFP / JACK GUEZ / NTB scanpixVis mer

Dette forsvaret er Israels beste angrep

Hevder «Iron dome» har avverget 245 angrep fra Gaza. Nå endrer Israel taktikk i sine angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De israelske angrepene mot Gaza er nå inne i sitt femte døgn. Samtidig som det skytes fra luft og sjø, forberedes det en invasjon på bakken.

- Fram til nå har vi rammet over 1.000 mål, så Hamas bør regne på om det kanskje lønner seg med våpenhvile eller ikke, sa Israels visestatsminister Moshe Yaalon i en Twitter-melding, melder NTB.

- Hvis det blir stille i sør og ingen raketter eller missiler blir skutt mot Israel, og ingen terrorangrep blir iverksatt fra Gazastripen, så angriper ikke vi, tilføyde han.

Nye mål I kulissene forsøker den egyptiske etterretningsjefen Mohammed Shehata å forhandle mellom partene å få dem til å inngå en våpenhvile, melder CNN.

Shehata skal ha kontaktet Israel og bedt dem roe ned, men selv om forhandlingene pågår, er man ikke nærmere noe avtale.

Begge sider fortsetter å avfyre missiler. I dag fortsatte Israel sin omstilling. Fra å ha fokusert på militære mål er det nå myndighetsbygninger og infrastruktur som rammes, skriver The New York Times.

Blant annet er hovedkvarteret til Hamas-statsminister Ismail Haniyeh bomba.

Også bygningen der flere medier har kontorer i Gaza by, ble i natt truffet av israelske raketter. Seks journalister ble såret i angrepet, melder NTB.

- Minst seks journalister ble såret da israelske fly bombet Showa og Hassary-bygningen, opplyser talsmannen for helsedepartementet, Ashraf al-Qudra.

BOMBER GAZA: Et av angrepene i Gaza by i dag. Israelske styrker ser ut til å ha endret fokus fra militære mål til å bombe Hamas sine bygninger og annen infrastruktur i Palestina. Foto: REUTERS / Ahmed Zakot / NTB scanpix
BOMBER GAZA: Et av angrepene i Gaza by i dag. Israelske styrker ser ut til å ha endret fokus fra militære mål til å bombe Hamas sine bygninger og annen infrastruktur i Palestina. Foto: REUTERS / Ahmed Zakot / NTB scanpix Vis mer

Øyenvitner melder om store skader på mediesenteret, som huser en rekke medieselskaper, blant dem TV-kanalen al-Quds som står Hamas nær.

Journalistene i bygget ble evakuert etter en første bombing, som kort etter ble fulgt av to til. Flere titalls andre mål ble truffet av fra lufta og fra sjøen i løpet av natten, inkludert hovedkvarteret til Hamas' sikkerhetstjeneste i Gaza by.

Tallene varierer fra ulike medier, men palestinerene melder at mellom 40 og 50 personer er drept og i underkant 400 er såret fra israelske angrep. I Israel er tre personer drept og rundt 60 er såret.

«Iron dome» Ikke siden Gulf-krigen i 1991 har Tel Aviv blitt angrepet med raketter. I går ble byen angrepet av to raketter. En landet trolig i havet, mens den andre ble avverget av forsvarssystemet Iron dome, ifølge The New York Times.

Nå rundt klokka 09.30 i morges melder det israelske nyhetsnettstedet Haaretz at to raketter på vei mot Tel Aviv har blitt avverget av forsvarsmissiler.

BESKYTTER TEL AVIV: Da raketter fra Gaza begynte å nærme seg byen Tel Aviv, ble et forsvarssystem kalt «Iron Dome» hastesendt for å beskytte byen. Systemet fanger innkommende raketter og avfyrer en motmissil som skal treffe raketten i lufta og avverge angrepet. Foto: AP / Oded Balilty / NTB scanpix
BESKYTTER TEL AVIV: Da raketter fra Gaza begynte å nærme seg byen Tel Aviv, ble et forsvarssystem kalt «Iron Dome» hastesendt for å beskytte byen. Systemet fanger innkommende raketter og avfyrer en motmissil som skal treffe raketten i lufta og avverge angrepet. Foto: AP / Oded Balilty / NTB scanpix Vis mer

Det israelske forsvaret har hasteinstallert systemet utenfor landets nest største by, og økonomiske sentrum, for å møte kortdistanserakettene og granater fra Gaza, skriver avisa.

Systemet fungerer slik at det finner raketten som er på vei mot området den beskytter. Det avfyres et motmissil som i teorien skal treffe raketten i lufta.

Iron dome er ikke så stor og er lett å transportere på få timer. Missilet er tre meter langt og veier 90 kilo og skal være fylt med 11 kilo med eksplosiver, skriver CNN.

Israelsk militære hevder at 245 raketter har blitt skutt ned av Iron dome siden onsdag, mens 500 har truffet Israel. Forsvarssystemet, som er delfinansiert i USA, er ment å avverge raketter som har retning mot byer og tettbebygde strøk, mens den skal ignorere raketter som ser ut til å lande i mer åpne landskap.

TRENER PÅ INVASJON: Mens angrepene fortsetter fra Gaza og Israel, forhandles det om en våpenhvilen. Samtidig mobiliserer, planlegger og trener israelske styrker på en mulig invasjon fra bakken. Foto: REUTERS / Amir Cohen / NTB scanpix
TRENER PÅ INVASJON: Mens angrepene fortsetter fra Gaza og Israel, forhandles det om en våpenhvilen. Samtidig mobiliserer, planlegger og trener israelske styrker på en mulig invasjon fra bakken. Foto: REUTERS / Amir Cohen / NTB scanpix Vis mer

CNN skriver at det er satt ut fem Iron dome-systemer, men myndighetene i landet opplyste til kanalen tidligere i år at de har behov for 13 slike systemer for å dekke alle grensene. Systemer anses som en revolusjon i landets forsvar.

- Å fjerne muligheten deres til å treffe strategiske mål med raketter får kanskje Hamas til å revurdere behovet for å skaffe seg flere raketter, sa den isralekse ambassadøren i USA, Dore Gold i mars i år.

Statsminister gir denne karakteristikken av systemet:

- Iron dome har vist seg å fungere veldig bra og vi vil selvfølgelig skaffe flere i månedene og årene som kommer.

TREFFER I LUFTA: Her skal nettopp et missil fra Iron dome ha truffet en rakett fra Gaza. Foto: AFP / JACK GUEZ / NTB scanpix
TREFFER I LUFTA: Her skal nettopp et missil fra Iron dome ha truffet en rakett fra Gaza. Foto: AFP / JACK GUEZ / NTB scanpix Vis mer

Mange land skal være interessert i å kjøpe systemet, deriblant Sør Korea, USA og NATO-land som har styrker i Afghanistan.