Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette framstår bare som et skuespill

Frp er lite imponert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Per Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsperson i Frp, fulgte dagens pressekonferanse der Jens Stoltenberg og Dag Terje Andersen la fram 13 punkter for en strammere innvandringspolitikk med interesse.

Men etter å ha gått gjennom tiltakene, er han skuffet.

- Dette virket veldig dramatisk, der det ble kalt inn til pressekonferanse med en times varsel og Stoltenberg deltok selv. Men når en ser på realitetene i dette, så er det ikke i nærheten av å være de innstrammingene som er nødvendige, sier Amundsen til Dagbladet.no.

Tiltakene innebærer blant annet at praksis når det gjelder opphold på humanitært grunnlag skal baseres på en individuell behandling, og ikke en gruppevurdering i forhold til det enkelte landområdet.

- At søknadene skal vurderes individuelt burde være en selvfølge, sier Amundsen.

SV har tatt dissens på 8 av de 13 tiltakene. I realiteten er det bare forslag nummer fem, At personer som har opphold på humanitært grunnlag, må ha fire års utdanning eller arbeidserfaring i Norge for at det skal kunne innvilges familiegjenforening eller - etablering, de kan ta dissens på. Det er bare dette tiltaket som krever lovendring:

- At det bare er et av tiltakene som krever lovendring, viser at det i realiteten er små endringer. Dette framstår bare som et skuespill, mener Amundsen.

- Vi mener at det kun må gis opphold til personer som er reelt forfulgte, sier Amundsen.

BARE ET SKUESPILL?: Jens Stoltenberg og Dag Terje Andersen la i dag fram de nye tiltakene på en hasteinnkalt pressekonferanse. Foto: Morten Holm/Scanpix
BARE ET SKUESPILL?: Jens Stoltenberg og Dag Terje Andersen la i dag fram de nye tiltakene på en hasteinnkalt pressekonferanse. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

De øvrige tiltakene medfører for øvrig i grove trekk:

* Manglende tilknytning til et geografisk område i saker som omhandler internflukt, skal ikke være tilstrekkelig alene for å få opphold på humanitært grunnlag. Det må foreligge andre sterke menneskelige hensyn for at oppholdstillatelse kan gis.

* Regjeringen vil intensivere arbeidet med å få på plass tilbaketakelsesavtaler med viktige opprinnelsesland for personer uten lovlig opphold i Norge.

* Det utredes nærmere et forslag om et eget hurtig saksbehandlingsløp i de tilfellene der asylsøkeren ikke bidrar til å avklare sin identitet.

image: - Dette framstår bare som et skuespill
IKKE IMPONERT: Frps Per Willy Amundsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!