Dette frarådes sterkt av norske myndigheter

Geir (34) fikk hjelp av spesialagenter til å hente hjem sin bortførte sønn.

KOMMANDOAKSJON: På bildet, som er fra 27. september i fjor, henter Geir (med kaps) hjem sønnen sin med makt, med hjelp fra spesialagenten Pelle (t.v.) og broren Erik (i hvit skjorte). Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2
KOMMANDOAKSJON: På bildet, som er fra 27. september i fjor, henter Geir (med kaps) hjem sønnen sin med makt, med hjelp fra spesialagenten Pelle (t.v.) og broren Erik (i hvit skjorte). Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi fraråder sterkt foreldre å kjøpe tjenester fra sikkerhetsbyråer for å tilbakeføre barn uten å følge det systemet som Haagkonvensjonen innebærer, skriver Steffen Sundgot Aagedal, kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet (JD), i en e-post til Dagbladet.

Norske myndigheter har ingen sans for at foreldre med bortførte barn tar saken i egne hender og gjør som Geir (34), som Dagbladet skrev om i går: engasjerer et privat sikkerhetsfirma for å hente barnet hjem med makt. Aagedal lister opp en rekke grunner til det:

- For det første kan det være traumatisk for et barn å bli hentet ut av landet av fremmede «spesialister». For det andre kan det være straffbart i vedkommende land, noe som igjen kan innebære straffeforfølging av den forelderen som har satt i gang oppdraget, skriver han.

Aagedal presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke kan kommentere Geirs sak spesielt.

Brukte sparepengene Geir er ikke i tvil om at han handlet rett da han betalte i underkant av 200 000 kroner - sparepengene hans samt støtte fra familie - til sikkerhetsfirmaet ABP World Group, som i fjor kom i søkelyset fordi de hjalp kokaindømte Stina Brendemo Hagen å flykte fra Bolivia.- Jeg er en rettskaffen person, med respekt for offentlige instanser - og anbefaler alle i en liknende situasjon å prøve de formelle kanalene først. Men jeg står for det jeg har gjort, sier han til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer