- SKYLDIG: Kåre Willoch slår fast at skyldspørsmålet ikke står og faller på pengebeviset. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
- SKYLDIG: Kåre Willoch slår fast at skyldspørsmålet ikke står og faller på pengebeviset. Foto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer

- Dette frifinner ikke Treholt

Tidligere statsminister Kåre Willoch slår fast at skyldspørsmålet ikke står og faller på pengebeviset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er helt umulig for en alminnelig avisleser å bedømme om det er noe i påstandene eller ikke. Dette må undersøkes grundig, men det er ikke dermed sagt at det er slik, sier tidligere statsminister Kåre Willoch til Dagbladet.

Han var statsminister under pågripelsen av Arne Treholt i 1984, og da den fellende dommen falt året etter.

- Skyldig - Det er viktig å få fram at uansett om beviset skulle falle bort, betyr ikke det at han er uskyldig. Den ulovlige kontakten med utenlandske statsmenn har han jo innrømmet.

- Er det såkalte pengebeviset en avsporing?

- Nei, jeg vil ikke si at det er en avsporing, men om man skulle få inntrykk av at skyldspørsmålet står og faller på beviset, er ikke det riktig. Det er selvfølgelig viktig, men det frifinner han ikke om påstandene skal stemme. Det tar ikke bort tvilen om at han ikke var straffskyldig, sier Willoch.

SPIONDØMT: Arne Treholt. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
SPIONDØMT: Arne Treholt. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer

Han mener Treholt i sin betrodde stilling som byråsjef i Utenriksdepartementet handlet svært kritikkverdig da han hadde ulovlig kontakt med russere og irakere.

Godt inntrykk av POT - Arrestasjonen var berettiget. Det kommer jo fram av at han har erkjent kontakt og at han var skyldig i noe. Pengebeviset kunne hatt betydning for straffens lengde, men han ble jo benådet lenge før straffen var sonet.

Willoch sier til Dagbladet at han hadde et godt forhold til Politiets overvåkningstjeneste (POT).

- Mitt inntrykk at POT på den tiden var tillitvekkende. Men man hadde jo ikke mulighet til å ha innsyn nedover i gradene, og man får jo ingen fullstendig oversikt over arbeidsmetodene.

- Tror du lojaliteten innad i organisasjonen var sterkere enn lojaliteten til loven?

SPIONASJE: Her den daværende regjeringen på en pressekonferanse etter en to timer lang regjeringskonferanse 23. januar 1984, som følge av pågripelsen av UD-byråsjef Arne Treholt to dager tidligere. Fra venstre utenriksminister Svenn Stray, statsminister Kåre Willoch, justisminister Mona Røkke og forsvarsminister Anders C. Sjaastad. Foto: Henrik Laurvik/Scanpix
SPIONASJE: Her den daværende regjeringen på en pressekonferanse etter en to timer lang regjeringskonferanse 23. januar 1984, som følge av pågripelsen av UD-byråsjef Arne Treholt to dager tidligere. Fra venstre utenriksminister Svenn Stray, statsminister Kåre Willoch, justisminister Mona Røkke og forsvarsminister Anders C. Sjaastad. Foto: Henrik Laurvik/Scanpix Vis mer

- Det vil jo for alle som jobber i en slik organisasjon være et dilemma, og det gjelder vel egentlig alle arbeidsplasser, mener Willoch.

- Men intet medlem av regjeringen kan blande seg i hvem som kan etterforskes. Det hører hjemme i andre samfunnsformer enn vår.

- Ikke overraskende Harald Stabell, Arne Treholts advokat, sier han ikke er overrasket over det Willoch sier.
- Det er ikke overraskende at disse uttalelsene kommer fra Willoch. Han er en av de som ikke stiller noen spørsmålstegn ved saken. Jeg har ikke lyst til å kommentere det Willoch sier i det hele tatt, sier Stabell.

Han forklarer at pengebeviset er viktig fordi det er ilagt vesentlig betydning i dommen mot Treholt.

- Etter min mening er dette beviset fabrikkert. Det er uansett straffbart og uholdbart å fabrikkere bevis, i tillegg er det bevis som er ilagt vesentlig betydning for domfellelse. Aktor har brukt det som et sentralt bevis for å bevise at han har overlevert viktige dokumenter, og derfor er det desto mer alvorlig i forhold til dommen, sier Stabell.

OMSTRIDT: Det såkalte pengebeviset har blitt svært omstridt den siste tida. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
OMSTRIDT: Det såkalte pengebeviset har blitt svært omstridt den siste tida. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer