Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette frykter de for Hardangerfjorden

Nå trappes kampen mot monstermastene opp. OED kan avgjøre saken før jul.

IKKE AKKURAT ROMANTISK: Brudeferden i Hardanger med kraftlinjer manipulert inn. Montasje: Bevarhardanger.no.
IKKE AKKURAT ROMANTISK: Brudeferden i Hardanger med kraftlinjer manipulert inn. Montasje: Bevarhardanger.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ankesaken om de såkalte monsterlinjene over Hardangerfjorden kan bli avgjort i Olje- og energidepartementet før jul, og nå skjerper motstanderne virkemidlene.

Kampanjen Bevar Hardanger tar i bruk sosiale medier for å samle flest mulige underskrifter mot luftspennet. For å vise hvor skjemmende de mener et slikt luftspenn vil bli, har aksjonsgruppa manipulert inn kabler og master på velkjente motiver fra Hardangerfjorden.


- Enorme inngrep
- Kampen mot kraftlinjene har pågått i fem år, og nå er det innspurt. Vi gjør denne saken til en nasjonal sak, det fortjener den. Det er snakk om så enorme inngrep i naturen at det vil påvirke et unikt landskap for mange generasjoner framover, sier daglig leder Erlend Horn.

Underskriftene samles inn via hjemmeside, Facebook og Twitter. I skrivende stund er det registrert 1822 underskrifter, 3200 fans og 1200 tilhengere.

Anket
Statnett fikk konsesjon til å bygge luftspennet i 2008. Linja blir på 420 kilovolt og skal strekke seg gjennom fem kommuner. Mastene blir opp til 45 meter høye. Hensikten er å styrke energisikkerheten i Bergensområdet. Men vedtaket er anket. I likhet med sunnmøringene, som kjemper mot lignende master, vil hardingene ha enten jord- eller sjøkabel, eventuelt en utvidelse av eksisterende nett. De frykter at reiselivsnæring, biologisk mangfold og selve naturopplevelsen vil få en kraftig knekk dersom høyspentlinjene blir en realitet.

- Luftspenn er gårsdagens løsning, sier Horn.

Tre ganger dyrere
Han viser til Danmark, der det er sagt at kabel skal være løsningen for det neste tiåret. Slik håper han at også den norske regjeringen vil tenke. Kabel over fjorden kan koste 1,6 — 1,7 milliarder kroner, tre ganger mer enn luftspenn. Men aksjonistene mener det er verd det.

- Klart det er verdt det. Vestlandsfjordene er nylig kåret til verdens beste reisemål av National Geographic, igjen. Natur som resten av verden verdsetter høyt, kan risikere å få en prislapp på kr 0,- fra staten. Vi motsetter oss denne typen bedriftsøkonomisk tankegang, sier Erlend Horn.

En lignende postkortaksjon ble gjennomført i 2007, mot «monstermastene» på Vestlandet. Og det er heller ikke første gang at Tidemand og Gudes bilde fra 1848 er inspirasjon for skremselsscenarier om naturødeleggelser. På 1970-tallet malte Rolf Groven «Oljeferden i Hardanger». Bildet, der Hardangerfjorden er fylt av vrakrester og oljesøl, ble refusert av Høstutstillingen i 1975.

SKREKKEN: Slik ser aksjonistene for seg monsterlinjene over Hardangerfjorden. Montasje: Bevarhardanger.no.
SKREKKEN: Slik ser aksjonistene for seg monsterlinjene over Hardangerfjorden. Montasje: Bevarhardanger.no. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media