Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette frykter de på Jan Mayen

Bellona frykter for dyrelivet og krever varig vern.

 OLJE I ARKTIS: Slik ser Bellona for seg at et landanlegg kan bli seende ut på Jan Mayen. Her er Snøhvit-anlegget manipulert inn. Illustrasjon: Bellona.
OLJE I ARKTIS: Slik ser Bellona for seg at et landanlegg kan bli seende ut på Jan Mayen. Her er Snøhvit-anlegget manipulert inn. Illustrasjon: Bellona. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bellona krever at Regjeringen oppretter varige petroleumsfrie soner i norske arktiske områder, som utenfor Jan Mayen. Lofoten, Senja og Møre. Verden trenger ikke mer klimagassutslipp. Særlig ikke når oljeboring står i konflikt med sårbar natur, mener Bellona.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen besøkte øya i går. Regjeringen vurderer å åpne for oljeboring her.

Sårbar natur
- Jan Mayen er en del av et arktisk miljø, med veldig sårbare arter, mye hekkende sjøfugl og korte næringskjeder. En framtidig oljeproduksjon her, vil først bli aktuell i 2030 - 2050. I det tidsrommet må vi ha klart å redusere utslippene av klimagasser dramatisk. Det er derfor skuffende at regjeringa velger å gamble med utslippsmålene ved å vurdere å sette en slik prosess i gang, sier fagrådgiver i Bellona, Elisabeth Sæther.

Jan Mayen står på lista over kandidater til UNESCOs verdensarvliste, og Direktoratet for naturforvaltning har foreslått at Jan Mayen bør bli et naturreservat.

Liten interesse
Norge deler Jan Mayens sokkel med Island. For et år siden lyste Island ut konsesjoner i området, men bare ett selskap søkte. Det var det lille norske selskapet Sagtex, som per i dag ikke har noe operatørskap på norsk sokkel.

- Dette viser at interessen for dette området er liten i oljebransjen, sier Elisabeth Sæther.

Flere oljetopper, deriblant oljedirektoratets Bente Nyland, innrømmer i Dagbladet i dag at regjeringens interesse for Jan Mayen, ikke nødvendigvis skyldes troen på et oljeeventyr, men dreier seg om utenrikspolitikk. Med dagens oljepris og teknologi er det ikke lønnsomt å utvinne Jan Mayen-oljen. Oljedirektør Nyland tar sikte på 2020 eller seinere.

- Ligg unna
Også Natur og ungdom var tidlig ute med å ta avstand fra oljeboring på Jan Mayen, da regjeringen gjennom Forvaltningsplanen for Norskehavet i prinsippet åpnet for denne muligheten.

- Dette er et område vi bør ligge langt unna, sa NU-leder Ingeborg Gjærum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling