Dette frykter de på Jan Mayen

Bellona frykter for dyrelivet og krever varig vern.

OLJE I ARKTIS: Slik ser Bellona for seg at et landanlegg kan bli seende ut på Jan Mayen. Her er Snøhvit-anlegget manipulert inn. Illustrasjon: Bellona.
OLJE I ARKTIS: Slik ser Bellona for seg at et landanlegg kan bli seende ut på Jan Mayen. Her er Snøhvit-anlegget manipulert inn. Illustrasjon: Bellona. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Bellona krever at Regjeringen oppretter varige petroleumsfrie soner i norske arktiske områder, som utenfor Jan Mayen. Lofoten, Senja og Møre. Verden trenger ikke mer klimagassutslipp. Særlig ikke når oljeboring står i konflikt med sårbar natur, mener Bellona.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen besøkte øya i går. Regjeringen vurderer å åpne for oljeboring her.

Sårbar natur- Jan Mayen er en del av et arktisk miljø, med veldig sårbare arter, mye hekkende sjøfugl og korte næringskjeder. En framtidig oljeproduksjon her, vil først bli aktuell i 2030 - 2050. I det tidsrommet må vi ha klart å redusere utslippene av klimagasser dramatisk. Det er derfor skuffende at regjeringa velger å gamble med utslippsmålene ved å vurdere å sette en slik prosess i gang, sier fagrådgiver i Bellona, Elisabeth Sæther.

Jan Mayen står på lista over kandidater til UNESCOs verdensarvliste, og Direktoratet for naturforvaltning har foreslått at Jan Mayen bør bli et naturreservat.

Liten interesseNorge deler Jan Mayens sokkel med Island. For et år siden lyste Island ut konsesjoner i området, men bare ett selskap søkte. Det var det lille norske selskapet Sagtex, som per i dag ikke har noe operatørskap på norsk sokkel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer