Dette gamle gravkammeret kan avgjøre om Tyrkia vil krige mot IS

35 kilometer inn i Syria finnes et bygg Tyrkia har lovet å beskytte.

GRAVKAMMERET: Gravkammeret til Suleyman Shah, bestefaren til Osman I ligger ved Eufrats bredder i Syria, men er tyrkisk. Den kan være avgjørende i Tyrkias rolle i krigen mot IS i Syria. Foto: REUTERS/Salih Boztas/Zaman Daily via Cihan News Agency/NTB Scanpix
GRAVKAMMERET: Gravkammeret til Suleyman Shah, bestefaren til Osman I ligger ved Eufrats bredder i Syria, men er tyrkisk. Den kan være avgjørende i Tyrkias rolle i krigen mot IS i Syria. Foto: REUTERS/Salih Boztas/Zaman Daily via Cihan News Agency/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tyrkias nasjonalforsamling har godtatt at Tyrkia kan sende militære styrker for å bekjempe Den islamske stat (IS) i Syria og Irak.

De har imidlertid ingen forpliktelser om å delta i kampene i Syria og Irak, men et gammelt gravkammer i Syria kan være avgjørende for Tyrkias innsats i landet.

Tyrkia har en sørlig grense mot Syria på 822 kilometer, og de to landene har en lang og komplisert historie.

Bare ti kilometer fra Tyrkias sørlige grense - ved byen Ayn al-Arab - pågår det harde kamper, og IS er i ferd med å innta byen som kurderne kaller Kobani.

Lenger sør i Syria ved elva Eufrat - best kjent som én av to elver som førte til moderne jordbruk i den vestlige siviliasjonens vugge, Mesopotamia - ligger et gravkammer tyrkerne har lovet å beskytte.

Osmans arv Omtrent 35 kilometer fra grensa, nordøst for Syrias største by, Aleppo - hvor IS i det siste har kommet mye nærmere - ligger Suleiman Shahs gravkammer.

Mausoleet ligger på Eufrats bredd, og er en tyrkisk enklave i Syria. Enklaven ble tildelt Tyrkia etter Ankara-avtalen signert med Frankrike i 1921, da franskmennene styrte Syria som koloni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer