Dette gamle gravkammeret kan avgjøre om Tyrkia vil krige mot IS

35 kilometer inn i Syria finnes et bygg Tyrkia har lovet å beskytte.

GRAVKAMMERET: Gravkammeret til Suleyman Shah, bestefaren til Osman I ligger ved Eufrats bredder i Syria, men er tyrkisk. Den kan være avgjørende i Tyrkias rolle i krigen mot IS i Syria. Foto: REUTERS/Salih Boztas/Zaman Daily via Cihan News Agency/NTB Scanpix
GRAVKAMMERET: Gravkammeret til Suleyman Shah, bestefaren til Osman I ligger ved Eufrats bredder i Syria, men er tyrkisk. Den kan være avgjørende i Tyrkias rolle i krigen mot IS i Syria. Foto: REUTERS/Salih Boztas/Zaman Daily via Cihan News Agency/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkias nasjonalforsamling har godtatt at Tyrkia kan sende militære styrker for å bekjempe Den islamske stat (IS) i Syria og Irak.

De har imidlertid ingen forpliktelser om å delta i kampene i Syria og Irak, men et gammelt gravkammer i Syria kan være avgjørende for Tyrkias innsats i landet.

Tyrkia har en sørlig grense mot Syria på 822 kilometer, og de to landene har en lang og komplisert historie.

Bare ti kilometer fra Tyrkias sørlige grense - ved byen Ayn al-Arab - pågår det harde kamper, og IS er i ferd med å innta byen som kurderne kaller Kobani.

Lenger sør i Syria ved elva Eufrat - best kjent som én av to elver som førte til moderne jordbruk i den vestlige siviliasjonens vugge, Mesopotamia - ligger et gravkammer tyrkerne har lovet å beskytte.

Osmans arv Omtrent 35 kilometer fra grensa, nordøst for Syrias største by, Aleppo - hvor IS i det siste har kommet mye nærmere - ligger Suleiman Shahs gravkammer.

Mausoleet ligger på Eufrats bredd, og er en tyrkisk enklave i Syria. Enklaven ble tildelt Tyrkia etter Ankara-avtalen signert med Frankrike i 1921, da franskmennene styrte Syria som koloni.

Det er Süleyman Shah, bestefaren til Osman I, grunnleggeren av det Osmanske riket, som ligger begravet i kammeret.

Ifølge legenden druknet Suleiman i Eufrat og ble deretter gravlagt i kammeret.

Skal beskyttes For tyrkerne har gravplassen en spesiell plass i historien, og regjeringen ser på det som et suverent territorie i lappeteppet som nå er Syria.

Ved kammeret er det heist tyrkisk flagg og flere titalls tyrkiske spesialsoldater er satt til å bevokte den historiske steinstrukturen. Disse soldatene ble sendt til gravkammeret i april, skriver Al Arabiya.

Det tyrkiske flagget henger altså høyt på denne lill enklaven midt i Syria.

Samtidig foregår det voldsomme kamper like i nærheten, og IS rykker stadig nærmere det historiske gravkammeret.

IS-angrep Kampene har kommet stadig nærmere mausoleet i den så langt tre år lange syriske borgerkrigen. Det har imidlertid ikke vært noen direkte angrep på enklaven, skriver Hürriet Daily News.

Det har i lengre tid vært spekulasjoner om at IS har omringet gravplassen, og tatt tyrkiske soldater som gisler. Dette benektes fra tyrkisk hold, ifølge Global Post.

Samtidig har president Recep Tayyip Erdogan hintet frampå at Tyrkia vil slå tilbak dersom det kommer et angrep mot gravkammeret.

Avisa poengterer et angrep på den tyrkiske enklaven - med Tyrkia som NATO-medlem - kan aktivere artikkel 5 i NATO-traktaten, som fastslår at et angrep på et medlemsland er et angrep på dem alle.

En general i det tyrkiske forsvaret har understreket overfor de tyrkiske soldatene som har vakthold ved gravkammeret at de ikke står aleine.

Business Insider skriver at gravplassen er viktig for tyrkernes nasjonale stolthet, i tillegg til at det er et viktig strategisk område.

De understreker også at statsminister Erdogan 1. oktober ga et løfte om å beskytte gravplassen.

Kampen om grenseområdene Desperate kurdiske militssoldater kjemper for å hindre at IS erobrer byen Ayn al-Arab, som på kurdisk heter Kobani og ligger like ved grensa til Tyrkia.

- De alliertes luftangrep ødela artilleristillinger og militære kjøretøy tilhørende terroristene på østsiden av Kobani, sier Idris Nassan, viseutenriksminister i Kobani-distriktet, til nyhetsbyrået DPA fredag kveld.

Tidligere er det meldt at titalls artillerigranater har regnet over byen. Luftangrepene fredag kveld var rettet mot IS-basene hvor disse granatene ble avfyrt fra, ifølge Nassan.

Dersom strategisk viktige Ayn al-Arab faller til Den islamske staten (IS), kommer opprørsgruppa til å få kontroll over en stor del av Syrias grense til Tyrkia.

VIL BESKYTTE: Tyrkias rresident Recep Tayyip Erdogan har signalisert at han vil beskytte gravkammeret i Syria.  EPA/KAYHAN OZER / PRESIDENTAL PRESS OFFICE / NTB Scanpix
VIL BESKYTTE: Tyrkias rresident Recep Tayyip Erdogan har signalisert at han vil beskytte gravkammeret i Syria. EPA/KAYHAN OZER / PRESIDENTAL PRESS OFFICE / NTB Scanpix Vis mer