KAN BRYTE SAMMEN: I en ny rapport fra Economist Intelligence Unit (EIU), som de har kalt «Eurogeddon», spår de at det er en 35 prosent sjanse for at euroen bryter sammen og at en rekke land forlater valutaen. Foto: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS/SCANPIX
KAN BRYTE SAMMEN: I en ny rapport fra Economist Intelligence Unit (EIU), som de har kalt «Eurogeddon», spår de at det er en 35 prosent sjanse for at euroen bryter sammen og at en rekke land forlater valutaen. Foto: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS/SCANPIXVis mer

Dette går galt hvis euroen kollapser

Hvis Hellas bryter ut av euroen vil mest sannsynlig Portugal, Irland, Italia og Spania følge etter, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Man kan nesten høre lyden av spadetakene mens de europeiske lederne skynder seg å fylle opp sandsekkene for å overleve den forventete katastrofen i Hellas», skriver The Economist. For hva skjer hvis de europeiske lederne ikke klarer å spa opp penger fort nok?

Det forsøker Economist Intelligence Unit (EIU) å gi svar på. EIU er analyseavdelingen til The Economist. I en ny rapport fra EIU spår de hva som vil skje etter en euro-kollaps.

Les hele rapporten her!

Etter Eurogeddon I rapporten, som de har kalt «Eurogeddon», spår de at det er en 35 prosent sjanse for at euroen bryter sammen. Hvis Hellas bryter ut, er det bare fem prosents sjanse for at Hellas bryter ut alene - det mest sannsynlige er at andre land som Italia og Spania følger etter, skriver EIU.

PRØVER Å REDDE EUROEN: «Man kan nesten høre lyden av spadetakene mens de europeiske lederne skynder seg å fylle opp sandsekkene for å overleve den forventete katastrofen i Hellas», skriver The Economist. Her ser man Frankrikes president Nikols Sarkozy (t.v.), Tysklands forbundskansler Angela Merkel, USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron under det siste G20-møtet. Foto: AFP/JIM WATSON/SCANPIX
PRØVER Å REDDE EUROEN: «Man kan nesten høre lyden av spadetakene mens de europeiske lederne skynder seg å fylle opp sandsekkene for å overleve den forventete katastrofen i Hellas», skriver The Economist. Her ser man Frankrikes president Nikols Sarkozy (t.v.), Tysklands forbundskansler Angela Merkel, USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron under det siste G20-møtet. Foto: AFP/JIM WATSON/SCANPIX Vis mer

«Dette betyr at Portugal, Irland, Italia og Spania vil forlate euroen. Men ikke nødvendigvis med en gang», skriver EIU.

Også Malta og Kypros vil mest sannsynlig følge etter. «Kypros vil ikke ha noe annet valg enn å forlate fordi hele banksystemet deres vil bli nærmest utslettet på grunn av en gresk kollaps», står det i rapporten.

SAMMENBRUDD: Konsekvensene av et euro-sammenbrudd vil bli store, ifølge EIU. I de landene som forlater euroen, vil selskaper og privatpersoner ta pengene sine ut av banken og plassere dem i banker i eurosonen. Dette vil true bankene i landene fundamentalt. Foto:  REUTERS/SCANPIX
SAMMENBRUDD: Konsekvensene av et euro-sammenbrudd vil bli store, ifølge EIU. I de landene som forlater euroen, vil selskaper og privatpersoner ta pengene sine ut av banken og plassere dem i banker i eurosonen. Dette vil true bankene i landene fundamentalt. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

EIU spår at nærmere ti land forblir i euroen: Tyskland, Frankrike, Østerrike, Belgia, Finland, Luxembourg, Nederland, Slovakia, Slovenia og Estland. «De tre siste er små åpne land som Malta og Kypros, men har et sunnere fundament», skriver EIU.

Euro uten Frankrike? «Frankrikes status vil bli nøkkelen», skriver EIU. Frankrike vil gjøre alt de kan for å forbli i den felles europeiske valutaen til tross for at det vil skape store økonomiske problemer for dem.

Franske ledere husker hvor ille det var før euroen, skriver EIU. Da ble landet stadig tvunget til ydmykende nederlag av det internasjonale markedet og det var svært vanskelig å føre en stabil økonomisk politikk som igjen førte til et for høyt rentenivå.
 
Men siden en valutaunion med Tyskland ville føre til at at franske varer blir dramatisk mye dyrere på verdensmarkedet, vil Frankrike få et mye høyere handelsunderskudd, som igjen vil gjøre det vanskelig for Frankrike å forbli en del av den nye euroen.

Greek Prime Minister George Papandreou gestures as he address the socialist party parliamentary group at the Greek Parliament in Athens on November 3, 2011.  Papandreou said that Greece must accept a hard-fought EU bailout plan, while dismissing calls for early elections. He said he was prepared to drop plans for a referendum on a debt bail-out in the face of opposition from eurozone leaders. His comments came after the main opposition party, New Democracy, agreed to support the EU debt deal proposed last week by other eurozone countries.  AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Greek Prime Minister George Papandreou gestures as he address the socialist party parliamentary group at the Greek Parliament in Athens on November 3, 2011. Papandreou said that Greece must accept a hard-fought EU bailout plan, while dismissing calls for early elections. He said he was prepared to drop plans for a referendum on a debt bail-out in the face of opposition from eurozone leaders. His comments came after the main opposition party, New Democracy, agreed to support the EU debt deal proposed last week by other eurozone countries. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI Vis mer

«Vi tror at valutaunionen med Tyskland er så fundamental for Frankrikes syn på sine politiske og økonomiske interresser at de vil være bestemt på å bli», skriver EIU, som også tror Tyskland vil være villig til å hjelpe Frankrike økonomisk slik at de kan bli i valutaen.

«Hva Frankrike blir, vil den nye sammenslutningen ennå kunne bli regnet som en mindre eurosone. Hvis Frankrike forlater unionen, vil valutaen i realiteten bli regnet som en utvidet tysk valuta», skriver de videre.

Store konsekvenser Konsekvensene av et euro-sammenbrudd vil bli store, ifølge EIU. I de landene som forlater euroen, vil selskaper og privatpersoner ta pengene sine ut av banken og plassere dem i banker i eurosonen. Dette vil true bankene i landene fundamentalt og kunne føre til en massiv bankkrise.

De viser til at landenes gjeld vil bli dramtisk høyre når den nye lokala valutaen går ned i verdi og den nye euroen går opp i verdi.

Noen land vil klare seg bedre enn andre: «For eksempel vil Italias veletablerte eksportsindustri og ganske gode økonomiske fundament (hvis man ser bort fra utenlandsgjelden) redusere skaden». I kontrast mangler Hellas en god eksportindustri, skriver EIU.

Verre enn i 2008 De landene som forblir i euroen, vil også bli rammet. Bankene i euro-landene vil også tape stort, noe som vil føre til at land som Tyskland må pøse penger inn i bankene og dermed får de mye høyere utelandsgjeld. I tillegg vil landene bli mindre konkurransedyktige på grunn av en sterk valuta og eksporten til de tidligere euro-landene vil bli redusert på grunn av lavere kjøpekraft.

For Europa vil konsekvensene bli større enn da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs, noe som førte til finanskrisen i 2008. Også nye økonomier som Kina vil bli hardt rammet.

EIU spår også at det vil bli stor grad av sosial uro i de landene som forlater euroen: «Finaskrisen i Argentina 2001 førte til voldelige protester og lignenede urolighet kan også skje i de landene som forlater euroen», skriver de. De peker også på at uroligheter kan ramme de landene som forblir i euroen: «I Frankrike, for eksempel, vil det bli nødvendig med store innstramminger for å møte Tysklands krav og berolige markedet».

- Hele systemt er råttent En av de som har fulgt eurokrisen tettest den siste tiden, er Dag og Tid-journalist Jon Hustad. Under overskriften «- Heile systemet er ròte» og i «Hellas er det alltid neste år» har han forsøkt å skildre den greske tragedien.

VIL BLI RAMMET: De landene som forblir i euroen, vil også bli rammet. Bankene i euro-landene vil også tape stort, noe som vil føre til at land som Tyskland må pøse penger inn i bankene og dermed får de mye høyere utelandsgjeld. I tillegg vil landene bli mindre konkurransedyktige på grunn av en sterk valuta og eksporten til de tidligere euro-landene vil bli redusert på grunn av lavere kjøpekraft. Her er Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i samtale med Storbritannias statsminister David Cameron. Foto: AFP PHOTO/ERIC FEFERBERG/SCANPIX
VIL BLI RAMMET: De landene som forblir i euroen, vil også bli rammet. Bankene i euro-landene vil også tape stort, noe som vil føre til at land som Tyskland må pøse penger inn i bankene og dermed får de mye høyere utelandsgjeld. I tillegg vil landene bli mindre konkurransedyktige på grunn av en sterk valuta og eksporten til de tidligere euro-landene vil bli redusert på grunn av lavere kjøpekraft. Her er Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i samtale med Storbritannias statsminister David Cameron. Foto: AFP PHOTO/ERIC FEFERBERG/SCANPIX Vis mer

- Hvor stor er sjansen en eurokollaps?

- Jeg tror ikke den kollapser før Italia eventuelt ikke får orden i statsfinansene sine. Tyskland kan når som helst gi Den europeiske sentralbanken (ESB) klarsignal om å trykke penger. Men Tyskland vil ikke gi et slikt klarsignal før Hellas og så Italia har gjennomført strukturelle reformer som gjør at de komme i balanse på sikt. Begynner ESB å trykke penger og kjøpe søreuropeisk gjeld, mister søreuroperne motivasjonen for å gjøre noe, mener tyskerene. Tyskland spiller chicken med Sør-Europa. Spørsmålet er hvem som blinker først, sier Hustad til Dagbladet.

SKILLES?: Hvis Hellas bryter ut, er det bare fem prosents sjanse for at Hellas bryter ut alene - det mest sannsynlige er at andre land som Italia og Spania følger etter, skriver EIU.  Her ser man Italias statsminister Silvio Berlusconi sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: AFP PHOTO/LIONEL BONAVENTURE/SCANPIX
SKILLES?: Hvis Hellas bryter ut, er det bare fem prosents sjanse for at Hellas bryter ut alene - det mest sannsynlige er at andre land som Italia og Spania følger etter, skriver EIU. Her ser man Italias statsminister Silvio Berlusconi sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: AFP PHOTO/LIONEL BONAVENTURE/SCANPIX Vis mer

- Hva tror du vil bli konsekvensene for de landene som forlater euroen?

- Konsekvensene blir katastrofale for dem som går ut. Når ryktene begynner å gå om at de skal ut, vil folk storme til bankene for å ta ut penger. Så vil bankene måtte stenge. Likviditeten forsvinner og det meste av fri kapital blir overført til USA og Tyskland. Når så bankene åpner igjen, vil verdiene folk hadde innestående bli dramatisk mye lavere enn før. Folk vil kjenne seg lurt og hele den politiske situasjonen i Sør-Europa kan bli ekstremt ustabil. Men det er trolig italienerne som vil greie dette best. De sparer. Det er staten som er konkurs. I de andre søreuropeiske landene er både statene og folket konkurs, sier Hustad.

TYNGRE FOR NOE: Noen land vil klare seg bedre enn andre: «For eksempel vil Italias veletablerte eksportsindustri og ganske gode økonomiske fundament (hvis man ser bort fra utenlandsgjelden) redusere skaden». I kontrast mangler Hellas en god eksportindustri, skriver EIU. Foto: AP/KOSTAS TSIRONIS/SCANPIX
TYNGRE FOR NOE: Noen land vil klare seg bedre enn andre: «For eksempel vil Italias veletablerte eksportsindustri og ganske gode økonomiske fundament (hvis man ser bort fra utenlandsgjelden) redusere skaden». I kontrast mangler Hellas en god eksportindustri, skriver EIU. Foto: AP/KOSTAS TSIRONIS/SCANPIX Vis mer

- Hvordan tror du krisen rammer de landene som forblir i euroen?

- De vil selvsagt mindre eksportoverskudd. Men det er like greit. Den «germanske» delen av Europa har like stort eksportoverskudd som Kina og trenger å bruke mer penger innenlands for å få verdensøkonomen i balanse igjen. De som driver med store handelsoverskudd har like stort ansvar for å få verdensøkonimen på fote igjen som dem som driver med underskudd. Spørsmålet er hvordan man skal finansiere gjeldstapene bankene i disse nordeuropeiske landene blir påført. Man kan ta dem direkte fra skattebetalerne, eller man kan finansiere dem indirekte ved at den nye sentralbanken trykker opp penger og gir disse til bankene. Personlig ønsker jeg en norsk løsning fra da vi hadde bankkrise. Bankene bør midlertidig nasjonaliseres og eierne påføres store tap. Så kan statene selge bankene når økonomien kommer i balanse igjen. Men jeg tror sant å si at det ikke vil være så ille for nord å få en ny og sterkere euro. Tyskland greide seg svært godt mens de hadde den tyske marken. Nord-europere er verdens mest konkurransedyktige, sier Hustad.

SOSIAL URO: EIU spår også at det vil bli stor grad av sosial uro i de landene som forlater euroen: «Finaskrisen i Argentina 2001 førte til voldelige protester og lignenede urolighet kan også skje i de landene som forlater euroen», skriver de. Foto:EPA/ARNO BURGI/SCANPIX
SOSIAL URO: EIU spår også at det vil bli stor grad av sosial uro i de landene som forlater euroen: «Finaskrisen i Argentina 2001 førte til voldelige protester og lignenede urolighet kan også skje i de landene som forlater euroen», skriver de. Foto:EPA/ARNO BURGI/SCANPIX Vis mer

- Hvilke konsekvenser vil det få for resten av verden? Og Norge?

- Norge har en sterk økonomi. Dette vil vi greie, og vi har en sentralbank som vil tilby næringslivet og bankene all den kreditt de trenger. I tillegg vil staten bare pøse på med penger om det blir krise. På toppen kommer det at en nordueropeisk valuta vil bli sterk. Da blir vår industri mer konkurransedyktig. Katastrofen vil først og fremst ramme Sør-Europa. Men de sitter i myra uansett. Det er arbeidet som adler mannen. Konsum uten arbeid er en illusjon. Gjeld uten ansvar fører til dommedag. Sør-Europa er der nå. Nord-Europa og verden går videre, sier Hustad.

PENGENE KAN BLI BORTE: 
- Konsekvensene blir katastrofale for dem som går ut. Når ryktene begynner å gå om at de skal ut, vil folk storme til bankene for å ta ut penger. Så vil bankene måtte stenge. Likviditeten forsvinner og det meste av fri kapital blir overført til USA og Tyskland. Når så bankene åpner igjen, vil verdiene folk hadde innestående bli dramatisk mye lavere enn før, sier journalist Jon Hustad til Dagbladet. Foto:    REUTERS/YIORGOS KARAHALIS/SCANPIX
PENGENE KAN BLI BORTE: - Konsekvensene blir katastrofale for dem som går ut. Når ryktene begynner å gå om at de skal ut, vil folk storme til bankene for å ta ut penger. Så vil bankene måtte stenge. Likviditeten forsvinner og det meste av fri kapital blir overført til USA og Tyskland. Når så bankene åpner igjen, vil verdiene folk hadde innestående bli dramatisk mye lavere enn før, sier journalist Jon Hustad til Dagbladet. Foto: REUTERS/YIORGOS KARAHALIS/SCANPIX Vis mer