«Dette går ikke på deg som person. Men at du er en av taterfolket»

Mona Gustavsen ble nektet jobb som drosjesjåfør på grunn av hennes bakgrunn. Nå har hun anmeldt Kongsvinger Taxi for diskriminering.

NEKTES JOBB:  Mona Gustavsen får ikke jobbe som drosjesjåfør. Årsaken hun har fått oppgitt, er at hun er tater og at «massen er skeptiske». Foto: Privat
NEKTES JOBB: Mona Gustavsen får ikke jobbe som drosjesjåfør. Årsaken hun har fått oppgitt, er at hun er tater og at «massen er skeptiske». Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mona Gustavsen (49) har politianmeldt Kongsvinger Taxi for diskriminering, skriver avisa Glåmdalen.

- Jeg er innmari såra. Det er bygdefolk som har noe imot tatere. Men jeg har aldri opplevd noe hets eller en tilsvarende situasjon som dette, sier Gustavsen til Dagbladet.

Gustavsen er født og oppvokst i Hedmark, men tilhører romanifolket. Hun er for tida bosatt i Grue, hvor hun har bodd i mange år, opplyser hun til Dagbladet.

- Lynnet til tatere Etter to måneders opplæring gjennom NAV, var det bare bestått kjentmannsprøve og førstehjelpskurs som gjensto, forteller hun. Men da fikk Gustavsen beskjed om at hun ikke kan fullføre opplæringa ved Kongsvinger Taxisentral.

I en tekstmelding Gustavsen skal ha fått fra sjåføren som hadde opplæringa, og som Dagbladet har fått tilgang til, framgår det:

«Vi har i går hatt møte, og vi har måttet si nei til kjøring på deg hos oss. Dette går ikke på deg som person. Men at du er en av taterfolket. Og at vi på grunn av lynnet til tatere ikke tør å ta inn folk som er tatere, på grunn av temperament og det som da kan oppstå hvis det blir en situasjon. Jeg må bare beklage. Du er en aller tiders person. Så jeg ønsker deg alt godt», står det å lese i tekstmeldinga.

- Frosset ut I et orienteringsbrev til NAV som Dagbladet har fått tilgang til, bekrefter sjåføren at opplæringa ikke vil bli fullført, «med begrunnelse fra sentralens ledelse at jeg ikke hadde godkjenning til dette».

Det står også i brevet hvis han ansatte Mona Gustavsen, ville han som løyvehaver «bli frosset ut og dårlig likt av andre løyvehavere».

«Da jeg får slike signaler, tør jeg ikke ansette Mona selv om jeg ville ha gjort det, jeg er avhengig av et ryddig forhold til mine kolleger, og det vil dessverre ført til problemer for meg. Mona er som person flink til å møte på jobb, så det er ikke på grunn av at hun ikke vil jobbe vi må avbryte samarbeidet, men på grunn av overnevnte problemer.»

- Ikke mottatt anmeldelse I en telefonsamtale med en av lederne i Kongsvinger Taxi, Leif Broen, bekrefter han at hun ikke kommer til å få jobb. Det framgår av samtalen at «massen er skeptisk» til å ansette romanifolk, og at dette gjelder flere sentraler.

Broen opplyser overfor Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

- Vi har ikke mottatt noen anmeldelse, og jeg kommer ikke til å kommentere saken før anmeldelsen er mottatt, sier Broen til Dagbladet.

- Men du bekrefter at du har hatt denne telefonsamtalen med Gustavsen som omtales i Glåmdalen?

- Ja, det har jeg aldri nektet for. Men jeg har ingen ytterligere kommentarer til dette, sier Broen.

Dagbladet har også vært i kontakt med sjåføren som sendte tekstmeldinga og orienteringsbrevet til NAV.

«Jeg har ingen flere kommentarer enn de jeg har gitt til Glåmdalen. Henviser ellers til daglig leder Frode Flosand», skriver sjåføren i en SMS til Dagbladet.

- Beklager Daglig leder Frode Flosand i Kongsvinger Taxi mener anmeldelsen må bero på en misforståelse.

- Vi beklager det som er skjedd. Her er det misforståelser ute og går. Det er eierne som ansetter sjåfører. Vi har ingenting vi skulle ha sagt, sier Flosand til Dagbladet.

- Men det er jo en telefonsamtale hvor det bekreftes at hun ikke får jobb på grunn av sin bakgrunn, og at dette gjelder flere sentraler?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Flosand.

- Sjåføren skriver at vedkommende frykter å bli frosset ut om han ansetter Gustavsen?

- Jeg har ingen flere kommentarer til dette. Nå avventer vi til vi har mottatt anmeldelsen, sier Flosand.

Påtaleleder Rolf Thoresen i Hedmark politidistrikt bekrefter at de mottok anmeldelsen fra Gustavsen 20. november i år.

- Saken etterforskes ved Solør lennsmannskontor. Dette er forhold som må undersøkes nærmere, sier Thoresen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer