Frustrert Listhaug om kriseforhandlingene med regjeringen

- Dette går med museskritt

Forhandlingene med regjeringspartiene om statsbudsjettet og tiltakene mot corona-krisa går altfor tregt, mener Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

TREGT: Frps Sylvi Listhaug mener forhandlingene på Stortinget om coronakrisepakka går for tregt. Her med forhandlingsmotpart Mudassar Kapur i Høyre, som leder finanskomiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB
TREGT: Frps Sylvi Listhaug mener forhandlingene på Stortinget om coronakrisepakka går for tregt. Her med forhandlingsmotpart Mudassar Kapur i Høyre, som leder finanskomiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forhandlingene startet så sent som mandag denne uka, men allerede nå virker Listhaug å ha fått nok:

- Dette går med museskritt og vi har gitt klar og tydelig beskjed om at det må komme mer på bordet, hvis vi skal bli enige om budsjettet, sa Frps finanspolitiske talskvinne etter at et nytt forhandlingsmøte onsdag var over.

Regjeringen la fram en ny krisepakke for næringslivet og kommunene på til sammen 17, 7 milliarder kroner tirsdag.

Frp som allerede sitter i forhandlinger om statsbudsjettet med regjeringspartiene, har krevd tydelige påplussinger i et separat løp for denne krisepakka.

Separarat løp

Listhaug sier det haster med å få på plass krisetiltak for bedriftene som er rammet av coronakrisa. Frp mener regjeringen så langt ikke har levert godt nok på dette området.

- Vi er bekymret for framdriften. Det går altfor smått, sier hun.

SIV TRUMP: Frp-leder Siv Jensen holdt lørdag 17. oktober sin første tale til partiets landsmøte etter at Frp gikk ut av regjering i januar. Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om det er mulig for Frp å bli enig med Arbeiderpartiet og den rødgrønne opposisjonen om krisetiltak samtidig som de fortsetter å forhandle med regjeringspartiene om statsbudsjettet, svarer Listhaug som følger:

- Jeg håper at vi skal klare å bli enige med regjeringen, men da må det legges penger på bordet. Og det må skje raskt.

- Så dere kan ha en avtale med Ap og Sp?

- Dette er en del av budsjettet, vi ønsker å finne en løsning med regjeringen, men da må det skje raskt, gjentar Listhaug.

Endringer

Frp har fremmet en rekke krav til endringer i krisepakka som regjeringen la fram på tirsdag. Blant kravene er å heve nivået i den generelle kompensasjonsordningen til 80 prosent og øke det maksimale beløpet bedriftene kan få. Det klargjorde Frp-leder Siv Jensen i et intervju med VG onsdag kveld.

Hun la til at Frp vil videreføre lav momssats og fjerne flypassasjeravgiften samt kompensere for uungåelige lønnskostnader i bedrifter som må stenge helt eller delvis ned som følge av smitteverntiltak.

Avviser museskritt

På spørsmål om hvordan Frp kan åpne opp for kriseforhandlinger med Ap og Sp samtidig som budsjettet skal landes med regjeringspartiene, svarer finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) som følger:

- Jeg forholder meg til at vi sitter i forhandlinger med Frp, inkludert om de ekstra tiltakene på 18 milliarder for å få Norge ut av krisen. Det er det vi skal fortsette å snakke om. Nå har vi en konstruktiv og god tone.

- Oppfatter du at Listhaugs museskritt-kommentar er en kritikk av deg?

- Framdriften er konstruktiv, svarer Kapur.

- Det sier ikke Listhaug?

- Enkelte ting må kvalitetssikres og de venter også på noen svar fra departementet. Det er flere ting man snakker om samtidig.

- Det er ikke du som er treig og går med museskritt?

- Jeg pleier å gå med helt vanlige, sindige skritt. Så skal vi jobbe så raskt vi kan og på en konstruktiv og god måte, svarer Høyre-profilen.

Opprørt Moxnes

Rett før onsdagens forhandlingsmøte mellom regjeringspartiene og Frp gikk en opprørt Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Stortingets talerstol.

Han ville ha hastebehandlet en rekke forslag om krisetiltak for selvstendig næringsdrivende, frilansere, arbeidsledige og lærlinger. Men dette satte stortingsflertallet torsdag en stopper for.

Regjeringspartiene og Frp støttet nemlig innstillingen fra Stortingets presidentskap om å avvise enkelte av forslagets punkter og sende det til ordinær behandling i arbeids- og sosialkomiteen framfor finanskomiteen, slik Rødt ønsket. «Opprørende», mente Moxnes.

- Dette er mennesker som vil stå på bar bakke fra nyttår hvis ikke stortingsflertallet tar grep, sier Moxnes til Dagbladet.

Ut mot Frp

I forkant av voteringen klokka 14 torsdag gjorde han et iherdig forsøk på å reise et flertall mot presidentskapets innstilling. Han sendte brev til de andre parlamentariske lederne og fikk til slutt samlet det rødgrønne laget.

Men siden Frp stemte med regjeringspartiene, førte ikke initiativet fram.

- Siv Jensen har bedriftseierne på "speed-dial", ikke de arbeidsledige. Det er ingenting Frp har vist så langt som omfatter tiltak for arbeidstakerne, sier Rødt-lederen.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug svarer at tiltak for arbeidsledige og permitterte absolutt står på dagsordenen.

- Vi diskuterer mange spørsmål i disse forhandlingene. Det er også en nervepirrende tid for mange osm blir permittert. Dette er viktig for alle, både de ansatt og de som eier bedriftene, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer