Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette går over alle støvleskaft

Sterk kritikk av selvmordsomtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette går over alle støvleskaft. Først med forsider i to storaviser i går, debatt på TV og tre-fire sider både i VG og Dagbladet i dag, sier Finn Borgersen, leder i Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE).

Han er en av dem som er kritisk til medienes dekning av selvmordet til Kaja Bordevich Ballo.

Borgersen presiserer at han ikke kjenner til Ballo-familiens holdning til siste dagers mediedekning, og uttaler seg derfor på generelt grunnlag.

- Detaljene som blir fortalt går utover det som er behov for og nødvendig å vite i en slik sak, mener han.

Han reagerer på omfanget.  

- Mitt spørsmål til pressen er egentlig hvorfor gjør dere dette? Hvorfor får en slik sak så bred omtale? Er det fordi hun er en datter av en profilert stortingspolitiker eller fordi man vil sette fokus på en religiøs sekt?

- Trist

Enda lenger i kritikken går leserombud i Bergens Tidende, Terje Angelshaug.

 - FOR FORENKLET:  Det mener generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold om Dagbladet og VG sin dekning av selvmordet til Kaja Bordevich Ballo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FOR FORENKLET: Det mener generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold om Dagbladet og VG sin dekning av selvmordet til Kaja Bordevich Ballo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han synes det er trist å se hvordan Vær Varsom-plakatens nye bestemmelse om omtale av selvmord nå blir tolket i noen av landets medier, ifølge NTB.

«De mulige årsakene til hennes beslutning om å ende livet sitt er blitt gjenstand for offentlig debatt. Helt privat informasjon om hennes bakgrunn er blitt allemannseie gjennom pressens behandling. Dette er i mine øye opprørende og uanstendig. Det er for meg en brutal krenkelse av den unge kvinnen. Hun var ingen offentlig person. Hun har krav på respekt og verdig omtale og behandling. Det som nå skjer er grafsing i forhold som offentligheten ikke har noe med», skriver Terje Angelshaug.

Han kommer med en klar oppfordring: «La henne være i fred».

- Viktig sak

Nyhetsredaktør i Dagbladet Peter Raaum har ikke forståelse for kritikken.

- Vi skriver om dette fordi de etterlatte har kommet med kritikk av scientologitesten som Kaja tok rett før hun tok livet sitt. Familien har ønsket debatt om dette. Det som gjør dette så viktig er denne testen. Hva slags test er dette? Er den så kritikkverdig, og hadde den betydning for det som skjedde? Hvis den hadde det, så mener jeg det er noe det er ekstremt viktig å sette søkelyset på. Jeg mener det er dét Dagbladets dekning har gått på, sier Raaum.

Han har ikke fått noen reaksjoner fra familien. - Familie og venner er inneforstått med at vi skriver om dette. Vi har ikke fått noen negative reaksjoner i det hele tatt. Jeg synes kritikken er tåpelig. Det er en viktig sak, sier han.


- Alltid krevende

Heller ikke VG mener de har gjort noe kritikkverdig i omtalen av selvmordet.

- Omtale av selvmord er alltid svært krevende. Vi har vist stor varsomhet, og vår dekning er gjort i forståelse med de nærmeste pårørende som har ønsket å få saken fram i det offentlige rom, sier sjefredaktør Bernt Olufsen til NTB.

Han understreker at saken har mange sensasjonelle sider, men at VG verken har brakt Ballos personlige sykehistorie eller detaljer om hvordan hun endte sitt liv. VG har ifølge sjefredaktøren på en forsiktig måte henvendt seg til familien og først trykket saken etter begravelsen.


- Vær Varsom med omtale av selvmord

I Vær varsom-plakaten står det følgende i punkt 4.9:

«Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»

Fram til 2005 het det at pressen som hovedregel ikke skal omtale selvmord.

- Det går ikke lenger an å nekte for at gjentatt og detaljert dekning av selvmord fører til flere selvmord. Det plikter mediene å ta hensyn til, og det er begrunnelsen til bestemmelsen i Vær Varsom-plakaten, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold.

- Ikke fare for smitteeffekt

Han tror ikke omtalen av omstendighetene rundt dødsfallet til Kaja Bordevich Ballo er forbundet med noen fare for smitteeffekt.

- Jeg kan ikke se at verken Dagbladet eller VG har gått kritikkverdig langt i å formidler detaljerte beskrivelser av selve selvmordet. Uten å være psykolog, så kan jeg heller ikke se at omtalen kan føre til flere selvmord. Jeg tror ikke noen går å tar en slik test nå for så å ta livet sitt, sier han.

Kokkvold synes likevel det er forståelig at noen reagerer på omfanget saken har fått.

- Det slår veldig med to forsider og mye stoff inni. Det jeg er mest kritisk til er likevel forenklingen. Selvmordet knyttes klart og uten forbehold til scientologene.

Han viser til råd som Verdens helseorganisasjon har gitt til mediene om omtale av selvmord, og som er referert i Presseforbundets veileder. Ett punkt lyder slik: «Vær varsom med å forenkle bakgrunnen for selvmordet. Selvmord er aldri utløst av én enkelt faktor.»

- Hvis noe er kritikkverdig i medienes dekning så er det dette. Omtrent 90 prosent av de som tar livet sitt sliter med psykiske lidelser på dødstidspunktet. Det hører med til offentligheten at det settes et kritisk søkelys på scientologene, men jeg synes det går for langt i å plassere ansvar. Noen gikk for langt i å gi Dagbladet ansvaret for Tore Tønne. Det er meningsløst å fordele ansvar, og det må gjelde for denne saken også, mener Kokkvold, som ikke synes det har vært nevneverdig forskjell på dekningen av saken i Dagbladet og VG. 

DAGBLADET: Omstendighetene rundt selvmordet til Kaja Bordevich Ballo (20) var hovedoppslaget i både VG og Dagbladet i dag.
VG: Slik så forsiden av VG ut i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!