Byrådsleder Raymond Johansen:

- Dette går som forventet

Byrådsleder Raymond Johansen er imponert over befolkningen i Oslo etter gjenåpningshelga. Men han skjønner også at folk kan bli urolige når de ser medieoppslag om parkfester.

FESTING: Natt til søndag 30. mai var tusenvis av personer samlet utendørs i Oslo for å feste. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Snapchat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Knallvær og ytterligere gjenåpning av samfunnet førte til mer aktivitet i Oslo i forrige uke. Byrådsleder Raymond Johansen er først og fremst imponert over befolkningen, men skjønner at folk kan bli urolige av medieoppslagene.

- Jeg er først og fremst imponert over oslofolk i dag. De aller fleste har tatt den nye friheten med fornuft, og jeg unner virkelig folk gode sommerdager etter et langt og slitsomt år. Barer og restauranter har gode rutiner og passer på at folk følger smittevernreglene, og folk bruker munnbind når de kjører kollektivt, sier Johansen til Dagbladet og fortsetter:

- Vi følger situasjonen tett, og våre folk i både politiet, næringsetaten og beredskapsetaten som har jobbet gjennom helga, sier at dette går som forventet. Det er viktig. Alle ser enkelthendelser, men det er det store bildet som avgjør hvordan dette går.

VAKSINEKØEN: Helseminister Bent Høie har takket nei til å komme fram i vaksinekøen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Parkfester

Natt til søndag kunne operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt fortelle til Dagbladet at minst 1000 personer hadde samlet seg i Frognerparken, og at minst 2000 personer hadde samlet seg på St. Hanshaugen. Stokkli fortalte også at i sistnevnte park, så var det mange unge som åpenbart var beruset og hadde meget dårlig fokus på smittevern.

Byrådsleder Johansen vil ikke rette pekefinger mot noen.

- Det er bra at folk bruker parkene våre, og er ute i stedet for inne. Jeg vil ikke rette pekefinger mot noen. Men grunnen til at vi nå kan ha en gradvis og kontrollert gjenåpning er selvsagt den innsatsen oslofolk har gjort ved å følge smittevernreglene, og det er også avgjørende for at dette skal gå bra framover, sier Johansen.

- Vi har alle sett bildene fra helga, og jeg skjønner at folk kan bli urolige av medieoppslagene, men vi må ikke glemme at vi hadde tilsvarende helger i fjor og tidligere i år, uten at det førte til store utbrudd. Det aller viktigste er å holde avstand, og at de som kjenner på en liten forkjølelse blir hjemme selv om sola skinner, så vi ikke glipper på oppløpssida.

ORIENTERTE: Helseminister Bent Høie orienterte om coronasituasjonen. Video: Dagbladet TV / Regjeringen.no Vis mer

Utendørssmitte

For eksempel samlet over 10 000 personer seg utenfor Stortinget i fjor sommer under Black Lives Matter-demonstrasjonen uten at det ble registrert noe utbrudd i etterkant av dette.

Det finnes to hovedårsaker til dette: For det første var smittetallene svært lave på tidspunktet, som førte til at også smitterisikoen var betydelig lavere enn ellers. For det andre er helsemyndighetene ganske sikre på at smitterisikoen ved utendørssamlinger er mye mindre enn innendørs.

Mandag ble assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad spurt på NRK-programmet «Nyhetsmorgen» om det er slik at han ønsker seg regnvær av hensyn til smitterisikoen ved at folk møtes i finværet.

- Jeg synes at det er fint at folk er utendørs, jeg. Og jeg tenker også at det er bedre at folk møtes ute enn at de møtes inne. Sånn sett er det noe gunstig ved at det er bra vær, faktisk, svarte han.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Smitte og vaksiner

De tre siste dagene har det blitt registrert mindre enn 50 nye smittetilfeller i Oslo per dag, noe som viser en synkende smittetrend. Tallene gjenspeiler imidlertid situasjonen som var for minst ei uke siden, og ikke dagens smittesituasjon. Dette på grunn av at det tar noe tid fra man blir smittet og til man utvikler symptomer, og fra man utvikler symptomer og til man tester seg, og fra man tester seg og til man får svar.

Videre opplyser Oslo kommune at minst 39 prosent av befolkningen over 17 år har fått første dose av coronavaksinen. Vaksinetempoet er ventet å skyte fart de nærmeste ukene på grunn av økte vaksineleveranser og økt vaksineintervall, som fører til at man kan tilby første dose til flere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer