RISIKERER KONKURS: Einar Aas har tapt enorme beløp denne uka, blant annet ble hele porteføljen hans ble tvangssolgt av Nasdaq-børsen i går. Foto: Agder Energi, John T. Pedersen / Dagbladet
RISIKERER KONKURS: Einar Aas har tapt enorme beløp denne uka, blant annet ble hele porteføljen hans ble tvangssolgt av Nasdaq-børsen i går. Foto: Agder Energi, John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Dette gikk galt for Einar Aas. - Han satset stort

Et kraftig fall i nordiske kraftpriser på mandag skal være grunnen til at kraftinvestoren Einar Aas (47) nå risikerer å gå personlig konkurs.

- Det som skjedde på mandag, var at den nordiske kraftprisen falt kraftig samtidig som de tyske kraftprisene steg, sier Steffen Syvertsen, konserndirektør i Agder Energi, til Dagbladet.

- Hvis du da ligger feil i markedet, og har tatt veldig høy risiko, kan du tape veldig mye penger. Og det er det Einar Aas har gjort: Han har satset stort på at prisdifferansen mellom den nordiske og den tyske kraftprisen ville bli redusert igjen, men så gikk prisene feil vei, sier Syvertsen.

«Svært stort personlig tap»

Agder Energi-direktøren forklarer hvorfor den 47-årige kraftspekulanten Einar Aas fra Grimstad - i en årrekke blant nordmennene med mest liknet inntekt og betalt skatt - tidligere i dag brått meldte at hele porteføljen er blitt tvangssolgt av Nasdaq-børsen, med et «svært stort personlig tap» som konsekvens. 47-åringen risikerer nå å bli slått personlig konkurs.

«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet, og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet, og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq-børsen», forklarer Aas selv i en pressemelding gjengitt av Dagens Næringsliv (DN).

Mer regn

Grunnen til at den nordiske kraftprisen falt så kraftig på mandag, er enkelt sagt utsikter til mer regn og dermed fullere magasiner - selv om det også er en rekke andre forhold som spiller inn, ifølge Syvertsen.

At Nasdaq-børsen for elektrisitet nå har tvangssolgt Einar Aas' private posisjoner (investeringer) i kraftmarkedet, skyldes at han og andre som handler på børsen, må stille garantier for de tapene de kan risikere å få.

- Da prisdifferansen gikk feil vei, måtte han gå inn med mer kapital for å dekke det opp, forklarer Syvertsen om hvordan dette fungerer.

KRAFTSJEF. Steffen Syvertsen, konserndirektør i Agder Energi. Foto: Agder Energi
KRAFTSJEF. Steffen Syvertsen, konserndirektør i Agder Energi. Foto: Agder Energi Vis mer

Da Aas ikke lenger hadde mer kapital å skyte inn, solgte Nasdaq alle hans posisjoner og kom ut med et gigantisk tap - så stort at Einar Aas nå ifølge sin egen pressemelding altså risikerer å gå personlig konkurs.

Tap for de andre aktørene

De som i første omgang blir sittende med tapet, er de andre aktørene på Nasdaqs kraftbørs. De har alle måttet skyte inn en betydelig sikkerhet for i det hele tatt å få lov å handle kraft på børsen, penger som går inn i et fond som skal dekke blant annet slike hendelser som dette.

- Dette betyr at de som er aktører på Nasdaq, må gå inn med mer kapital i det fondet som skal dekke slike tap, forklarer Syvertsen.

Han vil ikke uttale seg om Einar Aas' private situasjon, men etter hva Dagbladet forstår, er det naturlig å tenke seg at Nasdaq vil gå etter Aas' private verdier - blant annet i selskapet Toppen Invest og eiendomsinvesteringer i Marbella i Spania. Dette er etter alt å dømme bakgrunnen for at Aas i sin pressemelding skriver at han risikerer å gå personlig konkurs.

Skiller seg ut

Blant aktørene på lista over deltakere i Nasdaqs kraftmarked er Einar Aas en av ytterst få - og kanskje den eneste - enkeltpersonen som står oppført, blant en mengde store kraftselskaper.

- Det som er spesielt, er at han har gjort dette personlig. For å være en aktør på denne børsen må man stille kapital, og det er det ikke mange enkeltpersoner som har kapital til, sier Syvertsen til Dagbladet.

- Hva er minussiden ved å gjøre det?

- Det er at du får en vesentlig personlig risiko. At Aas har investert personlig, er også grunnen til at han har figurert med enorme beløp som personlig skattyter, sier Syvertsen.

Uttelling for Grimstad

Aas startet med krafthandel på 1990-tallet, og bygde opp en milliardformue helt selv. I 2016 var inntekten 883 millioner kroner, samme år skattet han 227 millioner.

Hele tida har han fortsatt å bo og skatte til Grimstad - dette har gitt stor uttelling for hjemkommunen, som har brukt skattepengene hans til bl.a. bygging av skole, barnehage og bibliotek.

Rådmannen i Grimstad kommune, Tone Marie Nybø Solheim, sier til Dagbladet at hun føler med Aas og hans familie.

- De er i en ekstremt vanskelig situasjon, og det har vi forståelse og omtanke for, sier Solheim.

- Problemer allerede i fjor

Ifølge DN tyder mye på at Aas allerede i fjor begynte å få trøbbel med lønnsomheten; hans skatteliknede formue falt med 530 millioner kroner til 1,6 milliarder, og han står samme år uten skatteliknet inntekt.

Ifølge E24 har Aas bare denne uka hatt et samlet tap på mist 1,31 milliarder kroner. Tvangssalget på Nasdaq medførte alene et tap på 100 millioner euro (957 millioner kroner).

Einar Aas har betydelige verdier plassert i eiendom. Ifølge DN eier han flere landsteder for over 100 millioner kroner på Sørlandet, samt en leilighet verdt 40 millioner på Tjuvholmen i Oslo.