Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ullevål sykehus:

Dette gikk galt

Den første ansatte ved Ullevål sykehus hevder å ha insistert på å bli testet for coronaviruset. Sykehuset erkjenner at det var en uheldig avgjørelse å ikke teste vedkommende da personen varslet om symptomer.

CORONAVIRUS: Medisinsk direktør ved Ullevål sykehus erkjenner at den første ansatte som ble smittet, burde ha vært testet tidligere. Foto: Henning Lillegrd/Dagbladet
CORONAVIRUS: Medisinsk direktør ved Ullevål sykehus erkjenner at den første ansatte som ble smittet, burde ha vært testet tidligere. Foto: Henning Lillegrd/Dagbladet Vis mer

Lørdag bekreftet Ullevål sykehus at totalt tre av deres ansatte er blitt smittet med coronaviruset. Søndag formiddag bekrefter sykehuset at ytterligere to ansatte er smittet. Dermed er fem ansatte ved Ullevål sykehus smittet, og totalt 17 personer som er blitt påvist smittet i Norge.

Fredag opplyste sykehuset at en av deres ansatte hadde ankommet Norge fra Nord-Italia i helga. Vedkommende gikk på jobb mandag, men opplevde symptomer på smitte natt til tirsdag. Den ansatte varslet sykehuset, som ikke fant det nødvendig å teste den ansatte.

BEKLAGELIG: Direktør for medisin og helsefag ved Oslo Universitetssykehus, Hilde Myhren tar selvkritikk for at de ikke testet en pasient tidlig nok. Vis mer

Smittet lege

Overfor Aftenposten hevder den ansatte at to dager etter å ha varslet sykehuset, så måtte vedkommende insitere på å bli testet for smitte med coronaviruset. Den ansatte skal være en lege, ifølge avisa.

- I ettertid er det lett å se at det ble en veldig uheldig avgjørelse. Vi skulle gjerne ha testet vedkommende slik vi ser saken i dag, men vi kan ikke gjøre noe med det nå, sier medisinsk direktør ved Ullevål sykehus, Hilde Myhren, til Dagbladet.

- Vi vurderte at symptomene ikke var av en slik karakter at det var behov for testing. Vi må huske på at kriteriene for testing tidligere har vært nokså strenge - feber, hoste eller tungpust. I de seinere dagene har det også blitt sagt at luftveissymptomer kan være tilstrekkelig til mistanke om smitte. Men det ble altså ikke vurdert slik i det aktuelle tilfellet at vedkommende skulle testes, fortsetter hun.

SMITTSOMT: Områdedirektør i FHI, Geir Bukholm, forteller om FHI sin oppsporingsaktivitet til coronasmittete. Vis mer

Forverret situasjon

Siden tirsdag har ikke den ansatte vært på jobb, og fredag ble det bekreftet at vedkommende var smittet av coronaviruset. Ett døgn seinere bekreftet sykehuset at ytterligere to ansatte ved samme avdeling er smittet, og at de mistenker at de ble smittet av den aktuelle legen.

- Med totalt tre påviste tilfeller av smitte blant våre ansatte, har situasjonen forverret seg ytterlige. Det betyr igjen at det er større risiko for at flere kan ha blitt smittet, sier Myhren og legger til:

- Vi har bedt alle våre ansatte om å ta kontakt dersom de opplever symptomer på smitte. På nåværende tidspunkt at ytterligere 28 ansatte ved sykehuset registrert symptomer av en slik karakter at vi har valgt å teste dem.

Coronavirus: Fire personer har blitt påvist smitte i Bergen. Vis mer

Pasienter testet

Medisinsk direktør Myhren forteller at de aktuelle personene jobber i ulike kliniske roller ved sykehuset.

- Foreløpig er det aller flest ansatte som har blitt testet. Det er bare en håndfull pasienter som vi har vært i kontakt med, som vi har funnet grunn til å teste. Alle disse pasientene bor i Oslo, og vi har bemannet to biler som kjører hjem til pasientene for å utføre testene.

- Hva tenker dere dersom en av pasientene blir påvist smitte?

- I så tilfelle vil vi jo synes at det er fryktelig beklagelig at en pasient som har vært til behandling av oss har blitt smittet da trolig av en av våre pasientene. Vil synes at det veldig trist og beklagelig.

- Kunne noe vært gjort annerledes?

- Det er vanskelig å si, men det er klart at helsepersonell er i en utsatt posisjon hvor de risikerer å smitte veldig mange andre sårbare personer. Det kan være at man bør ha strengere regler for ansatte enn for vanlig folk som kommer hjem fra utsatte områder.

Hun forteller at sykehuset også har utført smittesporing av ansatte på anestesiavdelingen, men at ingen har vist symptomer, og har derfor ikke blitt smittet.

SMITTSOMT: Overlege ved Ullevål Sykehus, Arne Broch Brantsæter. Vis mer

Kan komme endringer

Nå kan det bli aktuelt med endringer i rutinene.

- Diskuterer dere mulige innstramminger i forholdsregler for helsepersonell ved sykehuset?

- Ja, det gjør vi. Vi vurderer fortløpende etter hvert som situasjonen utvikler seg, og etter hvert som vi får svar på testene, om det er grunn til å legge enda strengere føringer for våre ansatte med tanke på risiko.

- Kan det være aktuelt å stramme inn retningslinjer for personer som har oppholdt seg i utsatte områder?

- Ja, det vurderer vi fortløpende. Det er også avhengig av hvordan situasjonene utvikler seg i de aktuelle områdene hvor det er mer spredning. Da vil vi lytte til Folkehelseinstituttet sine råd, samt ta egne vurderinger av risiko med tanke på at våre ansatte skal omgås våre pasienter.

Hele Norges coronakart