Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye fredsforhandlinger om Colombia:

Dette gisselet kan spolere fredsprisvinnerens nye fredshåp

Myndighetene krever at ELN-geriljaen frigir Odin Sanchez. Fristen er klokka 22 i kveld.

GISSEL: Tidligere parlamentsmedlem Odin Sanchez i fangenskap hos den venstreorienterte geriljaen ELN. Foto: ELN
GISSEL: Tidligere parlamentsmedlem Odin Sanchez i fangenskap hos den venstreorienterte geriljaen ELN. Foto: ELN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag starter en ny etappe på den humpete veien mot fred i Colombia. Etter planen skal regjeringen til fredsprisvinner Juan Manuell Santos starte formelle fredsforhandlinger med ned nest største geriljaen i landet - ELN.

FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos er årets fredprisvinner. Foto: Rodrigo Arangua/AFP
FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos er årets fredprisvinner. Foto: Rodrigo Arangua/AFP Vis mer

Men i jungelen et sted, trolig i Colombia eller i nabolandet Venezuela, sitter et tidligere parlamentsmedlem som står i fare for å bli årsaken til at alt kollapser før det i det hele tatt er begynt. Odin Sanchez ble kidnappet for et halvt år siden og regjeringen har stilt krav om at han må frigis før de setter seg til forhandlingsbordet.

Det skal etter planen skje i Ecuadors hovedstad, Quito, klokka 22 norsk tid torsdag.

Få timer før forhandlingene skal starte skriver president Santos på Twitter at han ennå ikke har gitt klarsignal til sin delegasjon, ettersom den tidligere politikeren Odin Sanchez ikke er satt fri.

På vei

NOBELS FREDSPRIS: Colombias president Juan Manuel Santos blir oppringt og får beskjed om at han er vinneren av Nobels fredspris 2016. Video: Facebook / Nobel Prize Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AFP er ELN svært lite komfortable med å måtte oppgi gisselet. Men forhandlere fra geriljaen har tvitret at de er på vei til Quito. Det store spenningsmomentet er om Sanchez vil bli satt fri og om forhandlingene faktisk vil starte opp som planlagt i kveld.

En fredsavtale med ELN vil være en stor seier for den colombianske presidenten Juan Manuell Santos. I desember kommer han til Oslo for å ta i mot Nobels fredspris. En pris han ble tilkjent for sitt arbeid med å oppnå fred med den betydelig større geriljaen FARC. Den avtalen ble overraskende avvist i en folkeavstemming 2. oktober, men FARC og Colombias regjering er nå i samtaler om en revidert fredsavtale som de vil prøve å få flertall for. Våpenhvilen er videreført.

Da regjeringen innledet forhandlinger med FARC i 2012 stilte de tilsvarende krav om å frigi gisler, noe FARC da aksepterte.

Norge har spilt en nøkkelrolle i forhandlingene med FARC på Cuba og norske diplomater er også til stede for å støtte opp under forhandlingene de håper skal starte i kveld.

Den katolske kirken, som står sterkt i Colombia, har uttalt at ELN planlegger en løslatelse.

- Formalitetene er i ferd med å komme på plass. Prosessen er på gang, sier erkebiskopen i Cali, Dario de Jesus Monsalve til Caracol Radio.

Optimist

Colombia har vært herjet av borgerkrig siden 1963. Anslagsvis 260 000 mennesker er drept og 45 000 er savnet. FARC og ELN er kommunistiske geriljaer som ble etablert for å stå opp mot en undertrykkende regjering og storbønder som gjorde krav på jorda.Narko-kartellene og storbønder har finansiert paramilitære styrker som har kjempet mot de revolusjonære, og den storstilte kokain-produksjonen har pøst penger inn i konflikten på begge sider.

Så sent som forrige uke gikk en oljerørledning i lufta og regjeringen har lagt skylda på ELN. De anslår at geriljaen nå teller 1500 menn og kvinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!