STO FRAM: Både etterlatte barn etter partnerdrap og besteforeldre som overtok foreldreansvaret sto fram i Dagbladet med sine historier i helga. Foto: Agnete Brun/Anton Ligaarden
STO FRAM: Både etterlatte barn etter partnerdrap og besteforeldre som overtok foreldreansvaret sto fram i Dagbladet med sine historier i helga. Foto: Agnete Brun/Anton LigaardenVis mer

- Dette gjør drapet litt mindre meningsløst

I helga fortalte de sine historier i Dagbladet. Det angrer de ikke på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg angrer overhodet ikke på at jeg fortalte historien min i Dagbladet. Jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger fra folk, sier Aleksandra (17).

I helga startet Dagbladet artikkelserien «Barna som ble igjen».

Hvert fjerde drap i Norge er et partnerdrap. Nesten halvparten av ofrene hadde mindreårige barn. Dagbladet har kartlagt partnerdrap i perioden 2000-2013, og funnet ut at 118 barn (krever innlogging) ble etterlatt som følge av disse drapene.

- Godt å fortelle Flere sto i helga fram med sine historier i Dagbladet.

Aleksandra var sju år da mora bli knivstukket hjemme i huset deres i Bodø. Nå er hun 17.

Aleksandra er blant minst 57 norske barn som har vært i umiddelbar nærhet til drapet på sin egen far eller mor. Minst 20 av disse var øyenvitner.

Drapsmannen var moras ekskjæreste, en mann Aleksandra likte veldig godt.

- Han var den snille og gode. Så ble han den slemme, den onde. Den som gjorde det. Det er egentlig uvirkelig at det var ham.

Aleksandra så moren bli knivstukket til døde, og det var hun som varslet politiet. Hele hennes historie kan du se og lese i Dagbladet Magasinets nettspesial «Barn som ble igjen».

- Jeg synes det var godt å få fortalt min egen historie, og jeg håper den kan hjelpe andre i samme situasjon, sier 17-åringen til Dagbladet. Hun legger ikke skjul på at det har vært travelt både på mobil og Facebook i helga.

- Mindre meningsløst I helga kunne du også se og lese historien til Frode og Grethe som for fem år siden overtok ansvaret for barnebarnet «Sofie» da datteren deres Marit ble drept av barnefaren.

Datterens forhold til gjerningsmannen var preget av vold og trusler før det endte på verst tenkelige måte. Besteforeldrene var aldri i tvil om at de skulle overta omsorgen for barnebarnet etter at datteren deres ble drept.

- Vi klarte ikke å beskytte Marit, men vi skal beskytte datteren hennes, sier morfar Frode.

Han understreker at de bare har fått positive tilbakemeldinger fra venner og kjente etter at de fortalte sin historie.

- For min del synes jeg det er veldig ok å være med på dette. Det bidrar til å sette fokus på svakhetene i systemet, slik at våre erfaringer kan føre til at andre som havner i slike situasjoner kan få en litt bedre vei. Dette gjør drapet på datteren vår litt mindre meningsløst på en måte, sier Frode.

- God ting Også Jessica (21) fortalte sin historie i Dagbladet i helga.

Jessicas stefar var anmeldt for vold ni ganger i løpet av 18 måneder, før han i desember 2001 drepte moren hennes.

- Det var helt fint å fortelle historien sin. Jeg synes det er en god ting, sier Jessica som også bare har opplevd positive tilbakemeldinger fra venner og bekjente.