I NORGE: Joshua French ble innlagt på sykehus da han kom hjem til Norge 17. mai ifjor. Bildet er tatt etter at French ble skrevet ut 10. august samme år. Foto: Marie Kvamme-Madsen
I NORGE: Joshua French ble innlagt på sykehus da han kom hjem til Norge 17. mai ifjor. Bildet er tatt etter at French ble skrevet ut 10. august samme år. Foto: Marie Kvamme-MadsenVis mer

Joshua French «Dømt til døden» - foredrag

Dette gjør han nå

Til uka holder Joshua French foredrag om sine opplevelser i kongolesisk fengsel. Kritikken mot foredragene har allerede kommet.

Mandag kveld dukker Joshua French (36) opp blant folk på et offentlig arrangement for første gang siden han kom hjem til Norge for snart halvannet år siden.

Den tidligere soldaten har vernet seg hundre prosent for sin egen helse og veien tilbake mot et normalt liv etter åtte dramatiske år i Kongo med rettssaker og fengsel.

En drept leiesjåfør, spionasjeanklager og dødsfallet til kamerat og kollega Tjostolv Moland har vært blant ingrediensene.

Joshua French' omfattende foredragsturné med hans egen versjon om hva som skjedde i Kongo, starter i Nøtterøy kulturhus med alle 425 plasser solgt til 420 kroner per billett. Åtte av 29 foredrag er allerede utsolgt.

Takker nei til intervjuer

I samråd med sin advokat Hans Marius Graasvold har French bestemt seg for ikke å gi noen personlige intervjuer den nærmeste tida.

Seinest har han takket nei til å delta i NRK Ukeslutt nå lørdag med to tidligere Afrika-korrespondenter for NRK, Halle Jørn Hanssen og Tomm Kristiansen. Halle Jørn Hanssen har kommet med sterke reaksjoner på det han kaller et «renovasjonsprosjekt» av Joshua French.

- Det har vært fristende å svare for seg i et slik program, men i samråd med advokat Graasvold har jeg takket nei, sier French til Dagbladet fredag.

- Forsøker å gjøre ham til folkehelt

- Det er sterke krefter i landet som forsøker å gjøre ham til en folkehelt. Det er en politisk og moralsk skandale, sier Halle Jørn Hanssen, tidligere Afrika-korrespondent for NRK og generalsekretær for Norsk Folkehjelp, til Dagbladet.

I et innlegg i Dagsavisen denne uka retter han sterk kritikk mot French foredragsvirksomhet, Frenchs planlagte bok og den kommende filmen om dramaet i Kongo som han mener vil bidra til gjøre tidligere drapsdømte Joshua French og avdøde Tjostolv Moland til folkehelter.

I november i fjor ble det kjent at French er ferd med å skrive bok om sine opplevelser i Kongo. Hvilket forlag det er snakk om eller hvem som er medforfatter på bokprosjektet er foreløpig hemmelig.

- Både Kristiansen og Hanssen har gått ut offentlig med feil premisser. Seinest i et bokprogram på NRK nylig kalte Tomm Kristiansen Joshua French for en «notorisk løgner». Og Halle Jørn Hanssen burde i det minste ha ventet til han hører Joshuas versjon i foredraget før han kommer med sine utfall, sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

- Det kommer nok fram ting som ikke alle vil like

Dagbladet har pratet med French et par ganger den siste tiden.

- Det høres ut som du er på hugget, frisk og rask?

- Jo takk, det går bra. I tillegg til å trene, har jeg brukt all energi de siste ukene på å forberede meg til disse foredragene. Det er krevende, jeg føler at jeg har vært nesten nede i kjelleren. Det kommer nok fram ting der som ikke alle vil like, sier French til Dagbladet foran foredragsdebuten.

Kritiserer regjeringen

Hanssen retter også sterk kritikk mot statsminister Erna Solberg og tidligere utenriksminister Børge Brende i forbindelse med saken. Og stiller spørsmål ved hvor mye av skattebetalernes penger som er blitt brukt for å få French satt fri fra fengsel.

Ifølge Utenriksdepartementet beløp kostnadene til transport- og boutgifter seg til cirka 4.700.000 kroner i løpet av åtte år.

Joshua French kom tilbake til Norge 17. mai i fjor.

«17. mai 2017 fikk gutta i Kongo ved French en hyllest av landets politiske ledelse som ikke har hendt noen annen statsborger siden tiden med Roald Amundsen og Fridtjof Nansen», skriver Hanssen i Dagsavisen.

- Det regjeringen har drevet med i denne saken er kritikkverdig. Jeg har omtrent ikke ord for det, sier Hanssen, som i sitt innlegg påpeker at Solberg avbrøt sin feiring av nasjonaldagen i hjembyen Bergen for å holde pressekonferanse om at French var blitt satt fri.

Utenriksdepartementet avviser kritikken.

- UD bistår nordmenn i utlandet basert på de retningslinjene som er gitt av Stortinget. Vi tar ikke stilling til skyldspørsmål og vår bistand er ikke på noen måte knyttet til dette spørsmålet, sier Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet til Dagbladet.