PROPAGANDA:   Bildet over er fra en av Den islamske statens mange propagandavideoer. Omfanget og mengden propgaganda produsert av gruppa er noe av det som gjør terrorgruppa spesiell. Foto:  SITE Intel Group/Handout via Reuters
PROPAGANDA: Bildet over er fra en av Den islamske statens mange propagandavideoer. Omfanget og mengden propgaganda produsert av gruppa er noe av det som gjør terrorgruppa spesiell. Foto: SITE Intel Group/Handout via ReutersVis mer

Dette gjør IS spesielle

Propganda, tilknytning og omfang. Ekspertene peker på flere ting som skiller IS fra andre terrororganisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga var det nøyaktig ett år siden IS startet offensiven i Nord-Irak, og markerte med det starten på et korstog som i rask rekkefølge ga dem byene Samarra (5. juni), Mosul (10. juni) og Tikrit (11. juni).

Året som har gått har vært preget av sjokkerende propagandavideoer av henrettelser, grusomme beretninger fra de okkuperte områdene og millioner av mennesker drevet på flukt. Men hva er det så som gjør IS så «spesielle»?

Virkemidler Truls Hallberg Tønnessen, historiker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), sier til Dagbladet at det er flere aspekter ved IS som skiller seg ut, men at hovedpoenget er det voldsomme omfanget gruppa har fått.

- Det som først og framst stikker seg ut er størrelsen og omfanget på organisasjonen. De benytter seg av en hel del virkemidler vi også har sett i tidligere organisasjoner, men selve dimensjonen på dele hele er så definitivt spesiell, sier han.

Den lokale tilknytningen, spesielt i Irak, er også et særtrekk ved IS, men det spesielle er at de i tillegg har en rekke utenlandske krigere som slåss på deres side.

- En annen ting som også er spesielt, er at de klart og tydelig er en sterk lokal aktør i to konflikter i Syra og i Irak. Dette samtidig som de også får ganske mye internasjonal rekruttering fra både Midtøsten og Europa. Det er spesielt at begge trekkene er til stede på en og samme gang, sier Tønnessen.

I tiden En rekke ganger det siste året har det dukket opp bilder og videoer av bestialske og umenneskelige handlinger utført i den Islamske Stats navn.

At dette materialet gjøres tilgjengelig for offentligheten er naturligvis ingen tilfeldighet, men nok en gang er det skalaen og det enorme omfanget som skiller IS fra andre terrororganisasjoner.

- Vedrørende propagandaen har også denne noe med teknologien og dens utvikling å gjøre. Sosiale medier er i et historisk perspektiv fortsatt relativt nytt, og her er IS langt mer framtredende enn noen andre. Al-Nusra-fronten er også delaktige på sosiale medier og har fremmedkrigere, men de har ikke vært så uttalt truende mot Vesten, sier Tønnessen.

- Det er en annen generasjon, og det er tydelig at de har folk som er teknologisk kompetente i sine rekker. Tidsskrifter og annet materiale de gir ut ser relativt profesjonelt ut.

Vil vise alt Charlie Winter, ekspert på ekstremisme og researcher den anti-ekstremistiske tenketanken Quilliam, trekker også fram propagandaen når han snakker med Dagbladet.

- Det er først og fremst at de er så oppsatt på å etablere kalifatet, og samtidig vise det fram. De vil vise fram absolutt alt de gjør, sier han.

I likhet med Tønnessen peker også han på mengden - den rene overfloden av propagandamateriale i form av tekst, bilder og video som strømmer ut fra de okuperte områdene.

- Mengden propaganda er veldig spesiell, og mye av materialet tegner også et spesielt bilde av organisasjonen, sier Winter.
Al-Qaida var for noen år siden også fokuserte på å få ut sitt budskap i form av propaganda, men har den senere tiden havnet litt i skyggen av den «plagsomme stesønnen» IS.

- Gjennom å ignorere ordren om å trekke seg ut av Syria, framstiller IS al-Qaida-lederen al-Zawahiri som litt passé. Det er veldig opptatt av at de er ute på slagmarken og faktisk gjør noe. Det er det de vil vise fram, sier Tønnessen.