Coronavirus:

- Dette gjør meg urolig

Neste uke begynner prosessen med å gjenåpne Norge. Professor Steinar Westin sier til Dagbladet at det er flere ting ved dette som gjør ham urolig.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag starter Danmark gjenåpning av landet ved å åpne barnehager og skoler for de yngste elevene. Fra 20. og 27. april gjenåpner Norge barnehager og deler av skolesystemet.

- Dette gjør meg urolig. Barn blir riktignok ikke særlig syke, men samtidig vet vi at andre land, som for eksempel Danmark, vurderer barns rolle som smittebærere annerledes enn Norge. De mener nærmest at barn utgjør like stor smitterisiko som voksne, sier NTNU-professor Steinar Westin til Dagbladet.

DANS: Liverpool-profil Alex Oxlade-Chamberlain og kjæresten Perrie Edwards har delt en video fra deres frivillige hjemmekarantene. Slik ser det ut. Vis mer

Få bekreftet smittet

Både Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Kunnskapsdepartementets ekspertgruppe har vist til at barn med Covid-19 stort sett får mildere symptomer enn voksne.

I tillegg ser barn ut til å bli smittet i mindre grad enn voksne, ifølge tall fra Norge, Danmark, Sverige og Island per 13. april:

  • 6488 var registrert smittet i Norge. 71 (1,09 prosent) av dem var i alderen 0 til 9 år.
  • 6496 var registrert smittet i Danmark. 66 (1,02 prosent) av dem var i alderen 0 til 9 år.
  • 10 948 var registrert smittet i Sverige. 63 (0,6 prosent) av dem var i alderen 0 til 9 år.
  • 1711 var registrert smittet på Island. 82 (4,79 prosent) av dem var i alderen 0 til 12 år.
ER KLARE: De ansatte på Sykehuset i Vestfold har brukt fritiden sin på å spille inn denne filmen - «for å spre glede og optimisme i en uvanlig tid.» Reporter: Emilie Rydning. Video: Sykehuset i Vestfold Vis mer

Barn som smittebærere

Det er derimot knyttet stor usikkerhet til hvilken rolle barn spiller som smittebærere.

«Vi har funnet få dokumenterte eksempler på sannsynlig smitte fra barn, men det er svært begrenset dokumentasjon på dette og for tidlig å si om barna kan spille en vesentlig rolle i smittespredningen, eller ei», skriver FHI i sin risikovurdering.

I Danmark og USA har man derimot vurdert det annerledes:

«I modellene vi benytter oss av, antar vi at barn smittes og smitter på samme nivå som andre aldersgrupper på bakgrunn av en studie som har vist at barn og voksne som er i kontakt med en Covid-19-pasient, har samme risiko for å bli smittet», skrev Statens Serum Institut 6. april.

Samme dag skrev amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at kontaktreduserende tiltak anbefales for personer i alle aldersgrupper fordi «personer med asymptomatiske og milde sykdomsforløp, deriblant barn, sannsynligvis spiller en rolle i spredningen av Covid-19 i samfunnet.»

Denne usikkerheten i fagmiljøene gjør professor Westin urolig.

- Barn blir tydeligvis lite syke, og noen er også helt uten symptomer, men kan likevel være smittebærere, sier Westin og fortsetter:

- Jeg er urolig for at å åpne barnehager og skoler kan undergrave regjeringens «slå ned»-strategi. Det kan raskt resultere i ny massespredning av viruset.

OPPRØR: Med sin egen låt hamrer Oden Lenner (7) løs på trommene. Video/foto: Privat Klipp: Endre Vellene Vis mer

Utsatte områder

Videre synes han at det er viktig å diskutere om retningslinjene for barnehage- og skoleåpning bør gjelde nasjonalt. Dette fordi det er store forskjeller i hvordan forskjellige fylker er rammet:

For eksempel har Nordland 95 registrerte tilfeller, som betyr at 39,4 per 100 000 innbygger er smittet. Til sammenlikning har Oslo 1926 registrerte tilfeller, som betyr at 277,7 per 100 000 innbygger er smittet. I Viken er 1793 smittet, som betyr at 144,5 per 100 000 innbygger er smittet.

Oslo har altså sju ganger flere smittede innbyggere enn Nordland.

- Jeg synes ikke at barnehager og skoler bør åpnes nasjonalt. Dette er ett av tiltakene hvor man bør tenke regionalt, og gjenåpne på steder hvor smittespredningen i samfunnet er liten. Det er så mange ting ved dette viruset som vi vet forbausende lite om.

NY HVERDAG: Med digitale verktøy har Theodor (13) mattetimen hjemme i stedet for på skolen. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Singapore stenger

I tillegg til Sverige og Island, er Singapore blitt nevnt av Folkehelseinstituttet som et av landene vi følger med på, fordi de har valgt å holde skoler og barnehager åpne. Kunnskapsdepartementets ekspertgruppe har i sin rapport vist til tiltak som er blitt innført på skoler i Singapore.

3. april kunngjorde imidlertid kunnskapsdepartementet i Singapore at barnehager og skoler skal stenges fra 8. april til 4. mai. Det understrekes at dette er bare et av flere kontaktreduserende tiltak i et forsøk på å få kontroll på smittespredningen.

Westin omtaler det som et forsøk på å dra i nødbremsen.

- Singapore har prøvd å dra i nødbremsen igjen. Det skjer nettopp fordi de har opplevd nye tendenser til oppblussing av epidemien. Norske helsemyndigheter har sagt at de vil dra i nødbremsen dersom man ser en oppblomstring i Norge. Vi må bare sørge for at det ikke skjer for seint.

Professoren sier at han håper at FHI følger smittespredningen i Norge intenst, slik at vi kan få rask oppdatering om hvordan smitten sprer seg.

- Vi må unngå at smittespredningen kan skje så raskt at det blir for seint å trekke i nødbremsen. Særlig gjelder dette i Oslo og Viken, sier han.

CORONA-SVAR: Marie (14), Anine (12), Jenny og Jonas (11) om hva de synes om statsministerens pressekonferanse for barn. Foto: Privat Vis mer

Følger med

Fagdirektør ved Helsedirektoratet, Svein Lie, sier at det er viktig å ta hensyn til at man i forskjellige områder av Norge befinner seg i forskjellige faser av utbruddet.

Han sier at de anstrenger seg for å holde smittespredningen nede.

- Dersom epidemien blomstrer opp i et område eller i hele landet, så står vi klare til å bruke de verktøyene vi har. For å forhindre at det skjer, så sørger vi for at skoler og barnehager er oppmerksomme på tiltak for å begrense smitterisiko, sier Lie til Dagbladet.

Samtidig påpeker Lie at det er viktig både for barn og foreldre at barnehager og skoler åpner igjen.

- Vi må nok være forsiktige ut 2020. Det kan hende at det kommer en ny topp seinere. Det er noen beregninger som tyder på det. Målet er uansett at toppen blir så lav, og så utsatt, at vi klarer å gi behandling til dem som trenger det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer