Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette gjør skilsmisse med barna

Skilsmissebarn får flere problemer på skolen og er mer utsatt for angst og depresjoner. Send dine spørsmål til samlivsforsker Frode Thuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Skilsmissebarn er sterkt overrepresentert blant dem som er i kontakt med barne- og undomspsykiatrien og barnevernet. Likevel er det viktig å understreke at 80 prosent av skilsmissebarna vokser opp uten spesielle konsekvenser av bruddet, sier professor og samlivsforsker Frode Thuen ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.no.


Nettmøtet skulle starte klokka 14, men er utsatt inntil videre.

Angst og depresjon

I løpet av de siste fem åra har 55200 norske barn under 18 år opplevd at foreldrene har gått fra hverandre. Vel 50 prosent av alle ekteskap i landet vil ende i skilsmisse. Førsteamanuensis Ingunn Størksen ved Senter for adferdsforskning ved Universitetet i Stavanger har forsket på hvilke langtidseffekter foreldrenes skilsmisse har på barns psykiske helse, skriver Forskning.no.

- De som har skilte foreldre, har flere symptomer på angst og depresjon. De har et lavere velvære, og de har flere skoleproblemer. For mange skilte foreldre kan det kanskje føles som å strø salt i såret. Det er viktig å holde fast ved at det går bra for de fleste barne, selv om det altså er en økt risiko for ulike typer plager og problemer, sier Størksen til forskningsmagasinet.

Skilsmissebarn skiller seg

Nesten 9000 ungdommer i alderen 13 til 19 år har svart på spørreskjema. Resultatene viser at både unge og voksne skilsmissebarn har flere psykiske plager enn personer som ikke har skilte foreldre:

•Barn av skilte foreldre har flere symptomer på angst og depresjon.

 MER ANGST OG DEPRESJON: Blant barn med skilte foreldre, sier samlivsforsker Frode Thuen. Foto: Oddbjørn Lunde/ Dagbladet
MER ANGST OG DEPRESJON: Blant barn med skilte foreldre, sier samlivsforsker Frode Thuen. Foto: Oddbjørn Lunde/ Dagbladet Vis mer

•De har lavere velvære og flere problemer på skolen.

•Voksne barn av skilte foreldre har flere psykiske helseplager enn voksne med fremdeles gifte foreldre.

Forskerne fant også at foreldrenes skilsmisse har stor innvirkning på sjansen for at barna selv går fra sin partner:

•Dersom en av ektefellene har skilte foreldre, løper ekteparet dobbelt så stor risiko for selv å skilles enn par som har gifte foreldre. Har begge ektefellene skilte foreldre, er risikoen for egen skilsmisse tre ganger så høy.

•Personer med skilte foreldre ser ut til å utsette ekteskapet, eller å la være å gifte seg. Blant de som likevel velger giftermål, er skilsmisseraten høyere.

- Nøkkelforklaring

- Foreldrenes mulighet for å være gode foreldre for barna reduseres gjerne i kjølvannet av en skilsmisse. De har ofte dårligere tid og dårligere råd. Dessuten har foreldrene ofte egne psykiske problemer etter bruddet, sier Frode Thuen til Dagbladet.no.

Professoren mener dette er en nøkkelforklaringen på hvorfor skilsmissebarn løper større risiko for psykiske helseplager enn barn av gifte foreldre.

Dette gjør skilsmisse med barna

- Ofte blir barna også dratt inn i foreldrenes konflikt, sier Thuen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling