Dette gjorde e-sjefene for å komme på fy-lista til Obama

AVVENTER: Russlands president Vladimir Putin vil avvente vil avvente og se hvilke signaler Trump kommer med om saken, før de eventuelt iverksetter motaksjoner. Foto:  Pavel Golovkin / AP / NTB Scanpix
AVVENTER: Russlands president Vladimir Putin vil avvente vil avvente og se hvilke signaler Trump kommer med om saken, før de eventuelt iverksetter motaksjoner. Foto:  Pavel Golovkin / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag kveld norsk tid kunngjorde USAs president Barack Obama og amerikanske myndigheter en rekke nye sanksjoner mot Russland.

Obama skrev under på en såkalt presidentordre som fører opp to russiske etterretningsbyråer - GRU og FSB - og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

Samtidig fikk 35 russiske diplomater beskjed om at de nå er uønskede i USA (persona non grata). De er nå bedt om å forlate landet innen 72 timer.

Sanksjonene kom som et resultat av Russlands angivelige hackerangrep i forkant av det amerikanske valget. Både FBI og CIA har konkludert med at hackerangrepene hjalp Donald Trump til valgseier.

«Grizzly Steppe»

Ifølge Det hvite hus skal GRU og FSB ha stått bak de påståtte datainnbruddene og de påfølgende lekkasjene.

Den angivelige omfattende hackingen rettet mot USA har fått kodenavnet «Grizzly Steppe» i en rapport fra det amerikanske Sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security).

Amerikanske myndigheter mener GRU har vært involvert i «ekstern innhentingen av informasjon, ved bruk av menneskelige etterretningsoffiserer, og en rekke tekniske verktøy. GRU et utpekt for å ha manipulert, endret, eller forvridd informasjon for å påvirke resultatet i det amerikanske presidentvalget».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer