Dette gjorde Nordsjøen med Jan-Erik

Tidligere Ekofiskarbeider endelig trodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Tidligere oljearbeider Jan-Erik Tandberg fikk gladmeldingen rett før helga. NAV Arendal Trygd konkluderer med at jobben på Ekofisk har forårsaket både hudsykdom og løsemiddelskade:


«Yrkessykdomskontoret har godkjent toksisk kontaktdermatitt, polynevropathi og toksisk encefalopathi som yrkessykdom likestilt med yrkesskade,» heter det i det ferske vedtaket fra trygdemyndighetene.

I tillegg til drøyt 87 000 kroner i menerstatning, betyr yrkessykdomsstatusen at Tandberg vil få dekket helseutgifter som er knyttet til skadene. Han slipper egenandel på legebesøk og medisiner.

- Jeg fikk kopi av vedtaket på fredag og har omtrent ikke sovet i helga. Det ble mye grubling. Hvordan vil det gå med alle de andre som er syke? Vi vet jo at jobben har skylda, sier Jan-Erik Tandberg til Dagbladet.no.

- Sjeleglad

Han legger ikke skjul på at NAV-vedtaket er en stor lettelse.

- Jeg sendte jo inn kravet mitt for 19 måneder siden. Det blir en ekstra påkjenning å vente og lure, sier han.

Tandberg er den andre Ekofiskarbeideren på kort tid som har fått godkjent yrkessykdom av mundighetene. 12. september brakte Dagbladet.no nyheten om at Jan Terje Biktjørn har fått sin ødelagte helse godkjent som yrkesrelatert.

BLIR TRODD: Trygdemyndighetene er ikke lenger i tvil om at Jan-Erik Tandbergs helseskader skyldes kjemikalieeksponering på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. Foto: JAN DAHL/PRIVAT
BLIR TRODD: Trygdemyndighetene er ikke lenger i tvil om at Jan-Erik Tandbergs helseskader skyldes kjemikalieeksponering på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. Foto: JAN DAHL/PRIVAT Vis mer

- Jeg er sjeleglad for at Jan Terje og jeg har kommet gjennom. At dette vil åpne for at flere i skadegruppa når fram er jeg ikke i tvil om. Det sprer seg en optimisme i gruppa nå, sier Tandberg og utdyper:

- Vi blir endelig trodd og får den diagnosen vi mener vi skal ha. Ingen kan se på oss som en gjeng latsabber som ikke gidder å jobbe. Vi er jo helt ødelagte. Nå tror myndighetene på oss og ikke på arbeidsgiveren ConocoPhillips, sier den skadde oljearbeideren.

Venter på forsikringsoppgjør

Jan-Erik Tandberg håper trygdemyndighetenes vedtak vil få betydning også for forsikringssaken hans.

- Forsikringsselskapene har aldri vært kjent for å gi ved dørene, men jeg regner med at myndighetenes klare konklusjon vil slå positivt ut, sier han.

Advokat Kjell Inge Ambjørndalen representerer de rundt 130 tidligere Ekofiskarbeiderne som nå fremmer yrkesskadesak.

- Jeg er glad for at NAV gjør et ordentlig og ryddig arbeid og nok en gang konkluderer med at en ansatt har fått varige skader etter eksponeringen på Ekofiskfeltet i Nordsjøen, sier Ambjørndalen til Dagbladet.no.

Dette gjorde Nordsjøen med Jan-Erik