Dette gjorde sterkest inntrykk på dem i dag

- Å se tallene bak navnene på minnesmerket: 15 år, 16 år, 15 år, 17 år. Så mange unge som er fratatt sin framtid.

- IKKE ALLE SÅR GROR:  AUF-leder Mani Hussaini understrekte i dag sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre at ikke alle sår gror. I alle fall ikke når det kommer til Utøya. For Jens Stoltenberg var det nye minnesmerket dagens sterkeste inntrykk. For statsministeren var det stemningen på øya. Foto: Lars Eivind Bondes / Dagbladet, Torstein Bøe / NTB scanpix
- IKKE ALLE SÅR GROR: AUF-leder Mani Hussaini understrekte i dag sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre at ikke alle sår gror. I alle fall ikke når det kommer til Utøya. For Jens Stoltenberg var det nye minnesmerket dagens sterkeste inntrykk. For statsministeren var det stemningen på øya. Foto: Lars Eivind Bondes / Dagbladet, Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For fire år siden i dag, mellom 15.25 og 18.34, mistet 77 mennesker livet.

Stoltenberg: Minnesmerket Å se minnesmerket for første gang, var det som gjorde sterkest inntrykk på tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg.

Mellom høye trær glimter sola gjennom på Lysningen på Utøya. Det er her det nye minnesmerket ligger, med navnene til 60 av de 69 personene som endte sine dager den sommerdagen i 2011.

- Det var vondt og trist å være på øya i dag, men det var fint å oppleve det fellesskapet og den nærheten en slik markering gir. Det som gjorde sterkest inntrykk, var å se minnestedet. Det er en lysning som er brukt til å lage et vakkert minnested, med alle navnene, på ett av de høyeste punktene på øya. Det var veldig fint å se, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Johansen: De unge Ap's Raymond Johansen sier det er vanskelig å sortere inntrykkene og plukke ut én ting fra i dag. For alt kom liksom tilbake. Men det var godt å se igjen de pårørende.

- Det var sterkt å være på Lysningen å se på navnene på minnesmerket. Og tallene bak: 15 år, 16 år, 15 år, 17 år. Så mange unge som er fratatt sin framtid. Å være der sammen med de pårørende, etterlatte og overlevende var veldig sterkt, sier Johansen til Dagbladet.

Støre: De etterlatte Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det som har gjort sterkest inntrykk på ham i dag, er å møte alle dem som har mistet noen. Bombebilen i 22. juli-utstillingen gjorde ikke på langt nær like sterkt inntrykk på Ap-lederen.

- For meg er det fortsatt å møte den fortvilelsen over dem som har tapt eller mistet og som opplever en byrde og en sorg fortsatt. Det er ingenting som kan måle opp mot det, sier Støre til Dagbladet.

Solberg: Stemningen av sorg Statsminister Erna Solberg sier vi som ikke har mistet et barn eller et søsken aldri helt kan ta inn over oss hvordan dette føles, men vi må være der for dem.
 
- Jeg mener det er stemningen som gjør sterkest inntrykk på Utøya. Du vet at du sitter sammen med massevis av mennesker som har mistet sine nærmeste, som har mistet venner. Den sorgen de har skaper en helt egen stemning, sier Solberg til Dagbladet.

Hussaini: Foreldrene AUF-leder Mani Hussaini understreket i dag at tida ikke leger alle sår. Ikke når det kommer til Utøya.

- Det som gjør inntrykk er foreldre som ikke fikk sine hjem, som har en tom stol rundt middagsbordet. Som ikke har barnet sitt i feiringer og i hverdagen. Det er vondt å møte dem, men det gjør også godt å holde rundt hverandre, sier Hussaini til Dagbladet.

- Hvilke følelser vekker det i deg å være tilbake i dag?

 - Det er savn, jeg savner de 69 som ikke er blant oss lenger. Sorgen er der hver dag, men forsterkes på en dag som denne, når jeg møter foreldrene til kompisene mine som ikke kom hjem, sier Hussaini.

Pedersen: Minnesmerket Også for tidligere AUF-leder Eskil Pedersen var det minnesmerket som gjorde sterkest inntrykk.

- Det gjorde sterkt inntrykk å se minnesmerket og alle menneskene som sto der i en stille stund, med alle blomstene. Det var vakkert. Også er det bare det å være tilbake på Utøya, å sitte i bakken. Det vekker mange gamle gode følelser, men også vonde, sier Pedersen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer