Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette gransker politiet på Sigrids Facebook-profil

Foreldrene håper Facebook-gransking kan gi viktige svar.

INGEN SPOR: Her er Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) på 69-bussen på Tveita klokka 19.45 lørdag 4. august, kun timer før hun forsvant på vei hjem fra en venninne. Hun hadde på seg det samme antrekket, samt en blå hettegenser da hun ble borte. Foto: Politiet
INGEN SPOR: Her er Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) på 69-bussen på Tveita klokka 19.45 lørdag 4. august, kun timer før hun forsvant på vei hjem fra en venninne. Hun hadde på seg det samme antrekket, samt en blå hettegenser da hun ble borte. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet mener å ha tilgang alt de har bedt om fra Sigrid Giskegjerde Schjetnes ulike profiler på sosiale medier. 16-åringen var aktiv på flere sosiale medier før hun forsvant nærmest sporløst natt til 5. august.

- Etterforskerne ser etter hvem hun snakket med. Om det er personer som har skrevet noe uvanlig til henne eller om noe eller noen skiller seg ut, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet.

På Facebook har politiet sikra seg hennes bilder, videoer, vennelister og samtalelogger på hennes vegg og privat. Granskningen av dette er en del av den taktiske etterforskningen til politiet.

Sigrid hadde en veldig lukket profil på Facebook og ingen andre enn hennes godkjente venner fikk se hva hun skrev eller la ut av bilder.

- Vi har ikke fått passordet hennes, sier Rohde.

Ingen funn Hun forteller at det også gjøres tekniske undersøkelser på sosiale medier. Om det er lagt igjen interessante spor som kan fortelle noe om hennes bevegelser eller annet.

Politiinspektøren understreker at det foreløpig ikke er gjort funn på Facebook eller andre sosiale medier som er av interesse for Sigrid-forvinningen. Politiet har et eget etterforsknings-prosjekt som jobber utelukkende med Sigrids liv på nett.

LETER FORTSATT: Rundt 150 frivillige møtte søndag opp ved Østensjø skole for å delta i en detaljsøk ved barnehagen hvor Sigrids ting ble funnet, og ved Godlia T-banestasjon. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LETER FORTSATT: Rundt 150 frivillige møtte søndag opp ved Østensjø skole for å delta i en detaljsøk ved barnehagen hvor Sigrids ting ble funnet, og ved Godlia T-banestasjon. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Tidligere i saken da politiet anmodet Facebook om å få tilgang til hennes profil, valgte en hacker og ta seg inn på profilen til den savnede jenta. Det kan det hende han får svi for.

- Han er avhørt som vitne og vi vurderer en reaksjon mot ham. Det er noe som forsinket og vanskeliggjorde vårt arbeid og som vi ser på meget strenge øyne, sier Rohde til Dagbladet.

Facebook viktig Harald Stabell, som er bistandsadvokat for Sigrids foreldre, forteller at de nå setter sin lit til at politiets etterforskning av Sigrids Facebook-profil kan gi viktige svar.

- De er veldig spent på hva som kommer ut av Facebook-etterforskningen. De er ikke lovet noe tidspunkt for når det eventuelt kan foreligge noen konklusjoner, sier Stabell.

Politiet har tidligere hatt problemer med å få full tilgang til Facebook-kontoen, men skal nå ha fått tilgang til all informasjon de har bedt om fra Sigrids ulike profiler på sosiale medier.

Politiet har fått over 2500 tips og det er utlovet en milliondusør. Likevel sitter Sigrids familie fortsatt uten svar på hva som skjedde med 16-åringen etter at hun gikk hjemover fra ei venninne den skjebnesvangre lørdagsnatta.

Fortsatt Savnet: Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet i over tre uker. Foto: Privat / NTB scanpix
Fortsatt Savnet: Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet i over tre uker. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

- Det som forundrer foreldrene mest er at man ikke finner noe, at man har så få spor. Som Sigrids mor sier: Hun kan ikke bare forsvinne i løse lufta, sier Stabell.

Etterlyser bortføringssted Politiet har kartlagt to sannsynlige ruter Sigrid kan ha gått, da hun skulle tilbakelegge den cirka to kilometer lange strekningen fra venninna og hjem. Det tolker familien som et framskritt, men de etterlyser samtidig svar på om politiet vet hvor selve bortføringen kan ha skjedd.

- Hvis de er ganske sikre på hvor hun har gått, mener jeg de må være nær et bortføringssted. Hvis ruta stopper et eller annet sted og de ikke har flere observasjoner, da må jo det være et moment. Er det ikke en sammenheng mellom rute og bortføringssted? sier Stabell.

Han understreker at familien opplever samarbeidet med politiet som konstruktivt og godt, og at de har forståelse for at politiet av
taktiske hensyn til etterforskningen ikke kan gi for mye informasjon til verken pårørende eller offentligheten.

Milliondusøren som ble utlovet for ei uke siden har heller ikke gitt viktige opplysninger som kaster lys over forsvinningen. Stabell sier
familien er klare på at det ikke er aktuelt å heve dusøren

- Hjelp oss! I går var et 150 talls frivillige samlet til nye søk i området ved Godlia T-banestasjon og barnehagen hvor noen av Sigrids eiendeler ble
funnet. Det er på den 530 meter lange strekningen mellom disse to stedene de siste sporene etter Sigrid stopper.

Klokka 00.13 ble det sendt en SMS fra Sigrids mobil. En time og et kvarter seinere ble Sigrids telefon, sko og sokk funnet ved
Østensjø Kanvas-barnehage, bare 200-300 meter fra Sigrids hjem.

- Foreldrene sier det gir dem styrke at så mange fra politiet og så mange frivillige står på for å finne Sigrid. Samtidig kan de bare klamre
seg til håpet. «Vær så snill og hjelp oss!» er det de sier, ifølge bistandsadvokat Harald Stabell.

OPPTATT AV FACEBOOK: Bistandsadvokat Harald Stabell forteller at Sigrids foreldre er spent på hva som kommer ut av politiets granskning av 16-åringens Facebook.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
OPPTATT AV FACEBOOK: Bistandsadvokat Harald Stabell forteller at Sigrids foreldre er spent på hva som kommer ut av politiets granskning av 16-åringens Facebook. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media