Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette gravkammeret har ingen sett på 1500 år

Fjernstyrt minikamera fanget inn unike veggmalerier og gravkledning laget av edelsteiner og perlemor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meksikanske arkeologer har fått et stort gjennombrudd: Endelig har det lyktes dem å ta bilder inne fra et mayagravkammer med et fjernstyrt minikamera, skriver Reuters.

Hersker Gravkammeret, trolig bygd til en hersker i den høyt utviklede klassiske indianersivilisasjonen, som gradvis gikk til grunne fra 900-tallet e.Kr., og som fikk dødsstøtet i og med spanjolenes invasjon på 1500-tallet, har forseggjorte fresker på veggene samt en mengde kermamikk-kar.

I tillegg er det rundt beinrestene av den avdøde herskeren funnet biter av gravkledningen - laget av edelsteinen jade og perlemor.

- Gravstedets karakter viser at beinrestene kan tilhøre en hellig hersker fra Palenque, trolig en grunnlegger av et dynasti, sier arkeolog Martha Cuevas fra Det meksikanske instituttet for arkeologi og historie (Inah).

Inni pyramide Gravkammeret, som ligger inni en pyramide i ruinbyen Palenque, i den sørmeksikanske delstaten Chiapas, har vært forseglet fra omverdenen siden mayaherskeren ble gravlagt - en gang på 400- eller 500-tallet e.Kr. Minikameraet er dermed med stor sannsynlighet de første «øynene» som får et innblikk på ca. 1500 år.

RUINBY: Ruinbyen Palenque, med pyramiden der gravkammeret ligger (t.h.), er det viktigste utgravingsstedet for arkeologer som forsker på den klassiske mayakulturen. Foto: INAH/REUTERS/SCANPIX
RUINBY: Ruinbyen Palenque, med pyramiden der gravkammeret ligger (t.h.), er det viktigste utgravingsstedet for arkeologer som forsker på den klassiske mayakulturen. Foto: INAH/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Etter gjentatte ganger å ha prøvd å komme inn i gravkammeret ble løsningen å senke det lille kameraet fem meter ned gjennom et hull i toppen av pyramiden. Dermed kunne forskerne konstatere at gravkammeret fra mayasivilisasjonens gullalder var intakt.

FRESKER: Veggene prydes av røde malerier med motiver fra mayakulturen. Foto: INAH/REUTERS/SCANPIX
FRESKER: Veggene prydes av røde malerier med motiver fra mayakulturen. Foto: INAH/REUTERS/SCANPIX Vis mer