- Dette grenser mot paranoia

- Christian Tybring-Gjedde må slutte å skylde på ikke-vestlige innvandrere.

BOLIGKRISE: Frps Christian Tybring-Gjedde møter motbør for sine uttalelser om at løsningen på boligkrisa i Oslo er å føre en strengere innvandringspolitikk. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BOLIGKRISE: Frps Christian Tybring-Gjedde møter motbør for sine uttalelser om at løsningen på boligkrisa i Oslo er å føre en strengere innvandringspolitikk. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag skrev Dagbladet at leder i Oslo Frp og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener at løsningen på boligmangelen i Oslo ikke er å bygge flere boliger, men å føre en strengere innvandringspolitikk.

- Så vidt jeg vet er det ikke et folkekrav å doble Oslos befolkning de neste 30 årene. Norge har de siste fem årene gitt opphold til ca 16 500 ikke-vestlige innvandrere i snitt. Dette er mennesker som ikke har råd til å kjøpe boliger til flere millioner, sa Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Norge attraktivt - Christian Tybring-Gjedde konkluderer nok en gang med at ikke-vestlige innvandrere er årsaken til problemet. Denne gangen er det boligmangelen i Oslo. Jeg mener det grenser mot paranoia hvis han mener at innvandrerne er hovedårsaken for boligkrisa i hovedstaden. Særlig når man tar i betraktning at flertallet av ikke-vestlige innvandrere gifter seg med folk som allerede bor i Norge- og betingelsen for å få komme hit er at familien allerede eier bolig, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

Personer fra EØS-landene utgjør en langt større del av innvandringen til Norge enn de ikke-vestlige, påpeker Holmås.

- Vi skal være glade for at Norge går så godt økonomisk at andre anser oss som et attraktivt land. Det er feil å si at au pairen fra Filipinene som får familiegjenforening er skyld i boligmangelen i Oslo. Det er også feil å legge skylda på de få iranerne som flykter fra en autoritær stat for å bosette seg i Norge. Og man kan hvert fall ikke peke på polakken som er med på å bygge de nye boligene i Oslo, sier Heikki Holmås.

I stedet for å peke på ikke-vestlige innvandrere bør Tybring-Gjedde ta ansvar for Frps egen boligpolitikk, mener statsråden.

- FrP har styrt Oslo i ved å sitte i byråd eller være støtteparti for byrådet en årrekke. Frps boligpolitikk går ut på å overlate boligbyggingen til markedet, noe som har ført til skyhøye priser. Det gjør at mange ikke har råd til å kjøpe bolig, sier Holmås.

- Håpløst - En fullstendig håpløs problemstilling, mener Tor Bach, redaksjonssekretær i det norske varslernettstedet Vepsen, som jobber med gravende journalistikk rundt rasistiske grupperinger.

- Hvordan mener han at dette skal foregå? Løsningene Tybring-Gjedde foreslår bryter med internasjonale menneskerettighetskonvensjoner. Vil han utvise innvandrere som allerede bor i hovedstaden? Nekte folk å flytte inn til byen? Skal vi slutte å ta imot innvandrere totalt? spør Bach.

PARANOID: Utviklingsminister Heikki Holmås synes Christian Tybring-Gjedde er paranoid når han legger skylda for boligmangelen på ikke-vestlige innvandrere. Foto: Jacques Hvistendahl
PARANOID: Utviklingsminister Heikki Holmås synes Christian Tybring-Gjedde er paranoid når han legger skylda for boligmangelen på ikke-vestlige innvandrere. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Han synes det er en helt meningsløs idé å skulle spare bygging av boliger ved å stenge enkelte folkegrupper ute.

- Tybring-Gjedde framstår som en ekstremist når han kommer med en fullstendig insubstansiell påstand om hvordan boligkrisa kan løses. Ingen av Frps mulige regjeringspartnere vil heller kunne stå for en slik Fjordmann-retorikk, sier han.

- Fremmedfrykt Vegard Grøslie Wennesland, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo, mener at utspillet fra Tybring-Gjedde er provoserende.

- De største innvandrergruppene i Norge er svensker og polakker, fra EØS-området, som har krav og rett på å komme hit. Det er en del av EØS-avtalen, som Frp vil beholde, sier Wennesland og legger til at så lenge man har en slik avtale og det er god økonomi i Norge, vil arbeidsinnvandringen være høy.

Han mener at Frp her spiller på fremmedfrykt i stedet for å komme med en konstruktiv løsning på en vanskelig sak.

- Det er et typisk Frp-svar på en politisk utfordring. Enten er det skattekutt, eller så går de løs på innvandrerne. Det er ikke innvandrerne, men vi som politikere som må fikse dette, sier Wennesland til Dagbladet.

Studentboliger Han forteller at Arbeiderpartiet har jobbet for å styrke de unge i boligmarkedet.

- Vi har bevilget penger til tre ganger så mange studentboliger som under Bondevik-regjeringa, og vi har sørget for at flere kan få hjelp fra Husbanken. Det er de unge som rammes mest nå, jeg er selv en av dem, og derfor engasjerer dette meg, sier Wennesland.

- VÅRT ANSVAR, IKKE INNVANDRERNES: Vegard Grøslie Wennesland (t.v.) sier at det er typisk Frp på legge skylda på innvandring eller skatt om de møter en vanskelig politisk sak. Her sammen med utenriksminister Espen Barth Eide i juni i år. Foto: REUTERS/Gwladys Fouche/NTB Scanpix
- VÅRT ANSVAR, IKKE INNVANDRERNES: Vegard Grøslie Wennesland (t.v.) sier at det er typisk Frp på legge skylda på innvandring eller skatt om de møter en vanskelig politisk sak. Her sammen med utenriksminister Espen Barth Eide i juni i år. Foto: REUTERS/Gwladys Fouche/NTB Scanpix Vis mer

Han forklarer at Ap også ønsker å forenkle regelverket, slik at boliger kan reguleres uten at det må innom mange etater.

- Høyresiden har ikke klart å levere noen løsninger på dette problemet i Oslo. Antallet ferdige boligtomter i byen der Høyre styrer har gått ned. Når Frps svar er å stenge ute innvandrere, og Høyre ikke klarer å regulere mange boliger, synes jeg at det viser at de egentlig ikke har noen god plan for dette, sier Wennesland.