Dette hadde Breivik med seg da han ble tatt

Politiet viste nye bevisbilder i retten i dag.

MANGE MAGASINER: Breivik hadde en rekke magasiner både til geværet og pistolen, samt flaggmerker.
MANGE MAGASINER: Breivik hadde en rekke magasiner både til geværet og pistolen, samt flaggmerker.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kripos har i dag fortalt Oslo tingrett i detalj om de kriminaltekniske undersøkelsene som er gjort på Utøya.

Politioverbetjent Gøran Dyvesveen, som ledet arbeidet, viste blant annetda for første gang fram fram politiets bevisbilder av våpnene og utstyret Breivik hadde i det øyeblikket han ble pågrepet av Beredskapstroppen.

Massedrapsutstyr Da var en pistol av typen Glock 9mm i lårhylsteret, mens Breivik hadde lagt geværet fra seg noen meter unna.

DRAPSVÅPEN: Denne Ruger-rifla brukte Breivik på Utøya. Han har påmontert en hjemmelaget bajonett foran.
DRAPSVÅPEN: Denne Ruger-rifla brukte Breivik på Utøya. Han har påmontert en hjemmelaget bajonett foran. Vis mer

Kriminalteknikerene viste blant annet bilder av hvordan de har kledd opp en dukke med utstyret for å vise hvordan det ser ut på en mannsperson.

På spørsmål fra forsvarer Geir Lippestad om den omfattende utrustningen var egnet med tanke på en målsetning om å drepe flest mulig, svarte politioverbetjenten:

UTSTYRSVEST: Den politiuniform-lignende vesten der Breivik blant annet hadde ammunisjon og ipoden sin.
UTSTYRSVEST: Den politiuniform-lignende vesten der Breivik blant annet hadde ammunisjon og ipoden sin. Vis mer

- Ja, det vil jeg si.

1139 ubrukte patroner I dag kom det også fram at det ble funnet 374 ubrukte patroner til Glock-pistolen og 765 skudd til rifla. Med andre ord hadde Breivik ennå tilgang på 1139 patroner da han ble overmannet av «Delta»-styrken.

Kripos' våpeneksperer har forklart retten i detalj om de ødeleggende kreftene i de ulike ammunisjonstypene, og har vist bilder av prosjektiler fra prøveskyting.

LASERSIKTE: Breiviks pistol. Den var påmontert en laserpeker.
LASERSIKTE: Breiviks pistol. Den var påmontert en laserpeker. Vis mer

En treningsoverdel til den hjemmelagde politiuniformen hadde Breivik fått til å se troverdig ut ved å farge gule sømmer svarte.

Kripos viste i dag også bildet av en medaljong massemorderen hadde i høyre lomme. I klærne hadde Breivik også 5200 kroner i sedler og reell legitimasjon.

REKONSTRUERT: Her har politiet satt Breiviks utstyr på en dukke for å vise hvordan han så ut på pågripelsestidspunktet.
REKONSTRUERT: Her har politiet satt Breiviks utstyr på en dukke for å vise hvordan han så ut på pågripelsestidspunktet. Vis mer

- Førerkort, et våpenkort, to bankkort - alle i Breiviks navn - og to fleksikort (til buss/t-bane, red.anm.) lå i en kredittkortholder i bukselomma, sa Dyvesveen i retten.

Droppet hagle Dagbladet har tidligere skrevet at Breivik på forhånd hadde risset inn «Mjöllnir» og «Gungnir» på våpnene han brukte, med runetegn.

Runene som finnes på henholdsvis skjeftet og sluttstykket på de to våpnene er navn Breivik har gitt dem. Disse har den selverklært kristne Breivik hentet fra to av de mest kjente våpnene i norrøn mytologi.

SPORER: Skoene han hadde på seg hadde skrudd inn "tagger" i hælene.
SPORER: Skoene han hadde på seg hadde skrudd inn "tagger" i hælene. Vis mer

I bilen Breivik kjørte til landsida ved Utøya ble det også funnet et haglegevær, og på øya ble det funnet et patronbelte med slik ammunisjon.

- Ingenting tyder på at dette våpenet ble brukt i denne sammenhengen, gjentok Kripos i dag.

I BUKSELOMMA: Denne medaljongen ble funnet i Breiviks lomme. Breivik har hevdet han hadde symboler fra Knights Templar-organisasjonen med seg, men har gått tilbake på dette seinere.
I BUKSELOMMA: Denne medaljongen ble funnet i Breiviks lomme. Breivik har hevdet han hadde symboler fra Knights Templar-organisasjonen med seg, men har gått tilbake på dette seinere. Vis mer
DRIKKEFLASKE: Breivik hadde en drikkeanretning med munnstykke, og blant annet ekte legitimasjon. Han drakk hyppig av drikkeflaska på vei over til Utøya.
DRIKKEFLASKE: Breivik hadde en drikkeanretning med munnstykke, og blant annet ekte legitimasjon. Han drakk hyppig av drikkeflaska på vei over til Utøya. Vis mer