Dette hadde ikke ingeniørene tenkt på

Se den nye 3D-animasjonen av 9/11-flykrasjet. Tok over to år å lage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forskere ved Purdue University har som en del av et større prosjekt nå publisert en svært detaljert dataanimasjon som viser hvordan ett av de kaprede flyene krasjet inn i World Trade Center 11. september 2001.

Prosjektet er trolig den mest omfattende tekniske analysen av hendelsen som foreligger, og viser blant annet hvordan materialet som skulle beskytte bærebjelkene mot brann ble flerret bort lenge før det skulle ha gjort nytten.

- Simuleringen kan bli brukt til å forstå bedre hvilke elementer i bygningens kjerne som ble berørt, hva som skjedde med kjernen ved det første sjokket fra flykollisjonene, og hvordan tårnet senere kollapset av den oppslukende brannen med rundt 38 000 liter flybensin, sier professor Mete Sozen ved universitetets sivilingeniør-utdanning.

Prosjektet er ment å hjelpe ingeniører til å konstruere sikrere bygninger i framtida. Da World Trade Center ble bygd var skyskraperne ment å tåle en flystyrt uten å rase sammen, men konsekvensene av de enorme flybensin-brannene som fulgte etter 9/11-krasjene var ikke tatt med i beregningene.

Forskerne har i to og et halvt år samlet alle tilgjengelige data om bygningen for å kunne lage en modell som viser nøyaktig hvilke indre skader bygningene ble påført. 3D-animasjonen viser det gruppen mener er den best mulige rekonstruksjonene av hva som skjedde rent fysisk.

Enorm datakraft, nærmere bestemt en 80 timers seanse på en superdatamaskin med 16 prosessorer, var påkrevd for å generere animasjonen.

På oppdrag fra myndighetene har en kommisjon tidligere gjort lignende undersøkelser - uten en slik simulering - som konkluderte med at bygninger som skal være over 20 etasjer høye bør lages med en rekke nye egenskaper. 

Da ble det avdekket at et lag med brannsikkert materiale som var sprayet på de mest sentrale stålsøylene i WTC ble revet  bort i det flyene traff skyskraperne. Purdue-forskernes simulering støtter disse funnene, men gir også nye detaljer, ifølge CNN.

Dette hadde ikke ingeniørene tenkt på

Den nye simuleringen viser også hvordan jetmotorene på passasjerflyet farer gjennom tårnet som gigantiske pistolkuler og meier ned søyler i kjernen av bygget, skriver nyhetsbyrået AP.

Det umiddelbare fraværet av beskyttelse mot flammene var trolig en svært sentral årsak til at brannene kunne få de gigantiske bygningene til å klappe sammen som korthus og i løpet av sekunder gjøre Manhattan til et inferno av stål, glass, støv og giftige kjemikalier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer