I MORGEN:  Katenda Nkulu, oberst og aktor i drapssaken mot Joshua French, sier alt er klart for at rettsbehandlingen kan starte i morgen, dersom nordmannens helsetilstand tillater det. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I MORGEN: Katenda Nkulu, oberst og aktor i drapssaken mot Joshua French, sier alt er klart for at rettsbehandlingen kan starte i morgen, dersom nordmannens helsetilstand tillater det. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Dette handler om livet til French. Det tar den tida det tar

I morgen starter rettssaken mot Joshua French. Den kan pågå en stund, sier aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Katenda Nkulu, oberst og aktor i drapssaken mot Joshua French, sier alt er klart for at rettsbehandlingen kan starte i morgen, dersom nordmannens helsetilstand tillater det.

- Om French sier han er klar, er vi klare. Dersom det blir etablert at han er frisk, kan vi starte. Om ikke, venter vi så lenge vi må, om det så tar to eller tre år, sier Nkulu til Dagbladet på kontoret i Kongos hovedstad Kinshasa.

Dagbladet meldte i går at Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold, ikke kommer til å begjære en ny utsettelse. De håper at rettsbehandlingen, som foregår inne på Ndolo-fengselet hvor nordmannen soner, er ferdig innen helga.

Nkulu sier imidlertid at saken kan ta lengre tid.

- Det kan skje uplanlagte ting. Vi kan ikke forhaste oss og gjøre noe feil. Dette handler om livet til French. Det tar den tida den tida det tar, sier Nkulu, og nekter å fortelle hvilken straff han kommer til å nedlegge påstand om.

Risikerer ny dødsdom Maksimumsstraff for drap i Kongo er døden. Landet har imidlertid sluttet å effektuere dødsdommer, slik at det i praksis blir en livstidsdom i fengsel.

French er fra før dømt til døden for bl.a. drapsforsøk, spionasje og dannelse av et kriminelt forbund.

Nkulu legger til at han ikke kommer til å innkalle vitner i saken.

- Det er forsvarets jobb å sørge for vitner. Jeg har med meg ei mappe inn i retten, og sier «det er dette han har gjort». Så må motparten komme med sine beviser på at han ikke gjorde det, sier Nkuli.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella 18. august i fjor. Kripos bisto kongolesiske myndigheter med obduksjon og etterforskning, og konkluderte med at han hadde begått selvmord.

I starten av desember tok den militære påtalemyndigheten likevel ut en drapstiltale mot French.

Kripos i retten De hevder å ha funnet spor av sovemedisiner i Molands blod, og sier dette beviser at han ble drept. «Vi mener han sov da han døde», sa etterforskningsleder Tim Mukuntu til Dagbladet i fjor.

Kripos fant på sin side ikke antydning til slike medisiner i prøvene. Ifølge VG hadde nordmannen imidlertid høy promille ved dødstidspunktet.

Nkulu vil ikke snakke om de motstridende prøveresultatene.

- Dette blir gjenstand for debatt i retten. Dette er hjertet av saken. Om jeg fortalte deg noe, ville det vært som om at jeg ga bort våpnene mine. Du får vente og se i morgen, sier Nkulu til Dagbladet.

Kripos ankommer Kinshasa i kveld og håper at de får redegjøre for sitt arbeid i retten. Det er rettsmedisiner Arne Pedersen fra Norsk Folkehelseinstitutt som skal vitne.

Det har tidligere vært uklart om det norske teamet får lov til å presentere sine resultater, men dommer Serge Kabonbo bekrefter nå overfor Dagbladet at de vil få taletid.

- De skal fortelle om materialet de sitter på. De kommer til å prate mye, sier Kabondo til Dagbladet.

- French er klar Forsvarer Graasvold har hatt flere møter med French de siste dagene, og sier klienten har fått hvile og er klar til å sette i gang med rettsrunden.

French ble ikke dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai 2009, men fikk dødsstraff for blant annet drapsforsøk, spionasje og dannelse av et kriminelt forbund.