Dette håndtrykket er historisk

Etter en årelang konflikt møtte Kinas og Japans statsledere hverandre mandag for første gang siden 2011.

 HÅNDTRYKK:  Dette håndtrykket er det første Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping har gitt hverandre noen gang, og er det første møtet mellom to statshoder fra landene siden 2011. Foto: Afp
HÅNDTRYKK: Dette håndtrykket er det første Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping har gitt hverandre noen gang, og er det første møtet mellom to statshoder fra landene siden 2011. Foto: AfpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter flere år med krangling om historie og territorium møttes Kinas og Japans øverste ledere hverandre for første gang på flere år.

Det var i kulissene til et toppmøte mellom landene i Asia og stillehavsregionen at Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping møttes. Møtet ble holdt i Kinas hovedstad Beijing.

Første møte Det var det aller første møte mellom de to statshodene, og det første offisielle møtet mellom Japan og Kina siden desember 2011. Det skriver CNN.

Siden den gang har det vært steile fronter mellom de to asiatiske landene. Da eskalerte territorie-krangelen om en liten ubebodd øygruppe i Øst-Kina-havet.

I fjor kjølnet forholdet ytterligere da Kina erklærte at de hadde opprettet et luftvern over en stor del av Øst-Kina-havet.

Det gjorde ikke saken bedre da statsminister Shinzo Abe besøkte det omstridte tempelet og krigsminnesmerket Yasukuni, som hedrer Japans falne under andre verdenskrig.

- Første skritt Nå tar altså forholdet mellom de to stormaktene i Asia en ny vending.

- Dette er første skritt mot å bedre vårt bilaterale forhold, sa Japans statsminister Shinzo Abe etter møtet, ifølge CNN.

Hans kineniske motpart Xi Jinping ba på Kinas statskontrollerte nyhetskringkaster Xinhua, Japan om å gjøre ytterligere tiltak for å forbedre den gjensidige tilliten til hverandre, ifølge CNN.

Enige om å være uenige Før møtet sendte begge partene ut nærmest identiske pressemeldinger som i bunn og grunn sa at de var enige om å være uenige.

- Begge sider vet at det er uenighet om spenningene rundt øygruppen kjent som Senkaku i Japan og Diaoyu i Kina, sa meldingen, skriver CNN.

Meldingen sa også at partene under møtet hadde blitt enige om å forhindre en eskalering av fiendtlighetene gjennom dialog, og bygge mekanismer som skal forhindre "uforutsette hendelser".