Hagen-forsvinningen:

Dette håper politiet å finne

I går hentet politiet hjelp fra firbeint svensk politi. I dag fortsetter undersøkelsene.

FJELLHAMAR: Politiet søkte med hund i Langvannet mandag 29. april i forbindelse med at Anne Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i oktober 2018. Reporter: Amanda Walnum. Video: Elias Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Svensk politi bisto i går Øst politidistrikt med å gjennomføre atter nye undersøkelser i området rundt boligen til savnede Anne-Elisabeth Hagen i Lørenskog.

I dag fortsetter undersøkelsene, som i går anvendte to spesialtrente svenske politihunder.

- Formålet med alle undersøkelsene vi gjør, er å finne spor eller gjenstander som kan være av betydning for etterforskningen. Hvis man ikke finner visse ting, kan man forsøke å bruke det til å utelukke andre ting, sier Tommy Brøske, etterforskningsleder i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Svenske hunder

De svenske politihundene brukes til å spore opp lik i vann, og var delaktige i søket etter den drepte journalisten Kim Wall.

Nå bekrefter etterforskningsleder Brøske overfor Dagbladet at de søkte etter døde personer i området rundt boligen til ekteparet Hagen.

- Ja, med den kompetansen de hundene har, omfattet også søket etter døde personer, sier Brøske.

Han legger til at de søkte like mye for å eventuelt kunne utelukke at det befinner seg døde personer i det aktuelle området rundt Vesletjern.

Gårsdagens og dagens undersøkelser har vært planlagt en stund. De er først blitt mulige i seinere tid, etter at snøen og isen gikk, forteller Brøske.

Den siste måneden har politiet gjennomført flere undersøkelser i, utenfor og ved boligen til ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagen. Dette har vært ulike typer undersøkelser.

Savnet i seks måneder

I dag er det seks måneder siden Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog. Politiet mener Hagen ble bortført fra sitt hjem 31. oktober i fjor, og gjennomførte fram til 9. januar en hemmelig etterforskningen av saken.

Den hemmelige etterforskningen involverte blant annet sivile politispanere og falske kjennemerker på biler.

Igjen i boligen skal det som er blitt beskrevet som et trusselbrev funnet. I brevet ble ektemannen Tom Hagen advart mot å ta kontakt med politiet, og det ble også framsatt et stort pengekrav.

De antatte bortførerne skal kreve over 80 millioner kroner overført til dem via en kryptovaluta, har norske medier tidligere rapport. Politiet har ikke ønsket å bekrefte summen, men har gått ut med at pengene ønskes overført via en kryptovaluta.

Siden Hagen ble antatt bortført, har hun rukket å fylle 69 år.

Utelukker ikke dødsfall

Allerede i slutten av februar uttalte Brøske at politiet begynte å tvile på om Hagen fortsatt var i live. Dette er nå over to måneder siden, og det har vært lite utvikling i saken som er kjent for offentligheten.

Overfor Dagbladet i dag gjentar Brøske at politiets hovedteori fremdeles er at hun er blitt bortført.

Men fordi de antatte bortførerne ennå ikke har gitt familien eller politiet et bevis på at Hagen lever, ser de med økende bekymring på hvorvidt Hagen lever.

Familiens bistandsadvokat Svein Holden har ved flere anledninger kommet med budskap til de antatte gjerningspersonene gjennom mediene og deretter mottatt korte beskjeder gjennom ulike digitale plattformer kort tid seinere, plattformer som ifølge politiet ikke er godt egnet for toveiskommunikasjon.

Etter siste melding 11. februar har det vært helt stille fra den usynlige motparten.