- Dette har absolutt en skummel side

Er syntetisk liv å tukle med naturen? Les nettmøtet med professor Svein Valla ved NTNU.

«SYNTETISK LIV»: Amerikanske forskere kodet om celler fra bakterien M. mycoides med dataskapt DNA. Foto: AP Photo/J. Craig Venter Institute/SCANPIX
«SYNTETISK LIV»: Amerikanske forskere kodet om celler fra bakterien M. mycoides med dataskapt DNA. Foto: AP Photo/J. Craig Venter Institute/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Forskerne ved J. Craig Venter Institute annonserte i går at de har skapt en syntetisk celle som kan reprodusere seg selv.

Bragden hylles som en enorm milepæl innen den syntetiske biologien, og et viktig skritt mot å skreddersy helt nye mikroorganismer til spesifikke formål. Studien ble publisert i sist nummer av tidsskriftet Science.

Professor Svein Valla, ekspert i molekylær genetikk ved NTNU, stilte til nettmøte om gjennombruddet. Les svarene under artikkelen.

- Dette er den første selvreplikerende arten vi har hatt på planeten hvor foreldrene er en datamaskin, sier genetiker J. Craig Venter, leder for prosjektet, under en pressekonferanse.

- For oss representerer det en gigantisk forandring i synet på liv, sier Venter, som har brukt de siste 15 åra på å gjennomføre prosjektet.

Ikke skapt fra grunnen avDet er viktig å legge merke til at dette ikke er liv skapt fra grunnen av, men redesignet liv med utgangspunkt i en allerede eksisterende celle fra den enkle bakterien Mycoplasma mycoides.

Forskerne omprogrammerte den med et genom de kodet selv, noe som kan sammenliknes med å installere et nytt operativsystem på pc-en.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer