Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trumps tvitring

Dette har aldri skjedd før

Etter massiv kritikk tar Twitter grep mot usannhetene Donald Trump sprer til sine mer enn 80 millioner følgere.

FÅR MERKELAPP: USAs president, Donald Trump, blir ettergått av faktasjekkere hos Twitter. Foto: MANDEL NGAN / AFP
FÅR MERKELAPP: USAs president, Donald Trump, blir ettergått av faktasjekkere hos Twitter. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Tirsdag satte Twitter en faktasjekk-merkelapp under twittermeldinger fra USAs president Donald Trump. I de aktuelle meldingene, som Trump sendte ut mandag, hevder han at forhåndsstemming via post vil føre til massivt valgfusk. Ved å trykke på faktasjekk-lenken blir brukerne sendt videre til nyhetsartikler som avviser denne påstanden, melder Washington Post.

Twitter har i lang tid blitt kritisert for å la verdensledere komme med feilinformasjon og usannheter.

- Potensielt misvisende

- Det er INGEN (NULL!) sjanse for at stemming via post vil føre til noe annet enn betydelig uredelighet. Postkasser vil bli robbet, stemmesedler vil bli forfalsket og til og med printet ut og underskrifter forfalsket. Guvernøren i California sender stemmesedler til millioner av mennesker, enhver som bor i delstaten, uansett hvem de er, eller hvordan de kom dit, vil få en. Det bil bli fulgt opp av profesjonelle som forteller disse folkene, mange av dem har aldri en gang tenkt på å stemme før, hvordan og hvem de skal stemme på. Det vil bli et rigget valg. Aldri! skrev Trump i to sammenhengende twittermeldinger, som nå er stemplet med en faktasjekk.

«Få fakta om stemmegiving via post», står det på lenken Twitter har lagt til, og som fører videre til en nyhetsartikkel som avviser Trumps påstand.

- Twittermeldingene inneholder potensielt misvisende informasjon om stemmegivningsprosessen og har fått en merkelapp for å gi ytterligere kontekst rundt stemmegiving via post, sier talsperson for Twitter, Katie Rosborough til Washington Post.

FYRER LØS: President Donald Trump holdt ikke igjen da han møtte media utenfor Det hvite hus 17. mai. Bilder fra AP. Vis mer

Sprer konspirasjoner

Den nye reaksjonen fra Twitter kommer etter at selskapet har fått massiv kritikk for å la USAs president få spre grunnløse rykter og konspirasjonsteorier. Ikke overraskende liker ikke Trump den nye praksisen.

- Twitter blander seg nå inn i presidentvalget i 2020. De sier at min uttalelse om at stemmegivning via post vil føre til massiv korrupsjon og valgfusk, er feil, basert på faktasjekking fra fake news CNN og Amazon Washington Post. Twitter kveler ytringsfriheten fullstendig, og jeg, som president, vil ikke tillate at det skjer! skriver Trump på Twitter.

Mens coronapandemien snart har tatt 100 000 liv i USA og Trump daler på meningsmålingene, har han brukt mye tid på Twitter til å spre ulike konspirasjonsteorier som den såkalte «Obamagate».

En annen av konspirasjonsteoriene Trump har gjentatt flere ganger, handler om den tidligere republikanske kongressrepresentanten og nåværende programlederen Joe Scarborough.

Trump antyder at han sto bak et drap på Lori Klausutis (28), som jobbet for ham i Florida i 2001. Scarborough befant seg imidlertid i Washington D.C. da hun døde på kontoret hans. Politiets etterforskning konkluderte også med at det ikke var noe straffbart bak dødsfallet. Ifølge rettsmedisineren hadde Klausutis en udiagnostiser, medfødt hjertefeil og slo hodet da hun besvimte inne på kontoret.

Tirsdag publiserer New York Times et brev som enkemannen, Timothy J. Kausutis, har skrevet til Twitter-sjef Jack Dorsey. I brevet trygler han Twitter om å fjerne meldingene fra Trump.

FYRET LØS: Da president Donald Trump ankom Capitol Hill tok han si tid til å skjelle ut Nancy Pelosi. Video: AP Vis mer

Sørger hver dag

- Vær så snill å slette disse twittermeldingene, skriver Kausutis.

Han forteller hvordan dødsfallet var det mest smertefulle han noensinne har opplevd.

ANKLAGES: Programlederne og ektefellene Joe Scarborough og Mika Brzezinski. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
ANKLAGES: Programlederne og ektefellene Joe Scarborough og Mika Brzezinski. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo Vis mer

- Jeg har sørget hver dag siden hun døde. Jeg har prøvd å hedre hennes minne og ekteskapet vårt. Som en ektemann mener jeg det er av mine forpliktelser å beskytte hennes minne, slik jeg ville ha beskyttet henne i livet. Det har vært en konstant kryssild av usannheter, halvsannheter, insinuasjoner og konspirasjonsteorier siden dagen hun døde. På grunn av dette har jeg slitt med å gå videre i livet, skriver enkemannen.

Derfor reagerer han så sterkt på Trumps twittermeldinger.

- President Trump tvitret tirsdag til sine nesten 80 millioner følgere og antydet usannheter som er tilbakevist gjentatte ganger om at min kone ble drept av sjefen sin, tidligere kongressrepresentant Joe Scarborough. Presidentens sønn fulgte etter og angrep min kone mer direkte ved å tvitre til sine følgere og spre ondskapsfulle løgner, skriver Klausutis i brevet.

- Egen politisk vinning

Han mener meldingene er brudd på Twitters retningslinjer.

- Jeg ber om at du griper inn i dette tilfellet fordi USAs president har tatt noe som ikke tilhører ham - minnet om min døde kone - og pervertert det til sin egen politiske vinning, skriver Klausutis.

Også Scarborough og kona Mika Brzezinski har offentlig bedt Trump stanse tvitringen.

- Du kan fortsette å tvitre om Joe, men du skader bare andre mennesker, sa Brzezinski under programmet «Morning Joe», som de begge leder på MSNBC, ifølge CNN.

Vil ikke fjerne

Twitter vil imidlertid ikke fjerne disse meldingene og mener de ikke bryter med retningslinjene.

- Vi er veldig lei oss for den smerten disse uttalelsene og oppmerksomheten de tiltrekker påfører familien. Vi har jobbet med å utvide våre produktegenskaper og retningslinjer slik at vi kan håndtere disse tingene mer effektivt framover, og vi håper å ha de endringene på plass snart, sier Twitter i en uttalelse til CNN.

Trump på sin side fortsatte tirsdag å tvitre om dødsfallet og Joe Scarborough.

CORONAVIRUSET: Det er Priorities USA, en demokratisk Super PAC, som har publisert videokampanjen. I klippet hører vi hvordan USAs president har omtalt coronaviruset. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!