Trumps krampetrekninger:

- Dette har aldri skjedd tidligere

Ole O. Moen har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Det siste døgnet gjør ham målløs.

CAPITOL HILL: Det har ikke skjedd siden 1814 at privatpersoner har tatt seg inn i Kongressen i USA. På toppen av det hele kom de inn i bygningen med sørstats- og nazi-flagg. Foto: Reuters/NTB
CAPITOL HILL: Det har ikke skjedd siden 1814 at privatpersoner har tatt seg inn i Kongressen i USA. På toppen av det hele kom de inn i bygningen med sørstats- og nazi-flagg. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg har tidligere beskyldt Donald Trump for ikke å ha ord, fordi han ikke har noe språk. Nå er det jeg som nesten blir målløs.

Det sier Ole O. Moen, professor i Nord-Amerika-studier ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Det siste døgnet har han fulgt nøye med på de historiske bildene som har kommet fra USAs hovedstad Washington D.C.

Trump-tilhengere bevæpnet i Kongressen

Trump-tilhengere stormet Kongressen onsdag da den formelt skulle godkjenne det endelige valgresultatet. Bevæpnet med flagg og skjold presset de politiet bakover, mens politiet jobbet med å evakuere og sikre de som var på innsida av bygningen.

- Det er første gang siden august 1814 at mennesker har tatt seg inn i Kongressen på denne måten. At de hadde med seg konføderasjonsflagget eller sørstatsflagget, som er en verkebyll full av puss, viser en total mangel på respekt for prosessen som var i gang, og for demokratiet. Capitol er hellig, og handlingen forteller oss at de som utøvde den er antidemokratiske, sier Moen.

Ole O. Moen har rundet 80 år, men natt til torsdag klarte han nesten ikke å sove. Han satt klistret til tv-skjermen og leste aviser for å få med seg hva som skjedde i den amerikanske hovedstaden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer