Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breiviks søksmål mot staten:

Dette har bedret seg: Glassvegg byttet ut med gitter og betjenter bruker mer tid på Breivik

Breivik hevder nye menneskerettighetsbrudd, samtidig som noen forhold har bedret seg for terroristen.

NY RUNDE: 10. januar møter Breivik i en ny runde mot staten over hans soningsforhold i Skien fengsel. Her sammen med hans prosessfullmektige advokat, Øystein Storrvik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY RUNDE: 10. januar møter Breivik i en ny runde mot staten over hans soningsforhold i Skien fengsel. Her sammen med hans prosessfullmektige advokat, Øystein Storrvik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett ga Anders Behring Breivik medhold i at deler av soningsforholdene på Ila og i Skien fengsel innebar brudd på menneskerettighetenes forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling.

Staten ble frikjent for påstandene om at kriminalomsorgen krenker Breiviks rett til privatliv.

Staten og Breivik har anket på hvert sitt punkt, og hele sakskomplekset kommer derfor opp på nytt når lagmannsretten starter sin ankebehandling 10. januar.

Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, skriver i sitt sluttinnlegg til retten at soningsforholdene på noen punkter har forbedret seg etter tingrettens dom, men at de fortsatt anfører at soningsforholdene strider med menneskerettighetene.

SAKSØKTE STATEN: Anders Behring Breivik har saksøkte Den norske stat for soningsforhold som han mener strider mot menneskerettighetene. Her er Breivik og hans prosessfullmektige advokat Øystein Storrvik avbildet under første runde av rettssaken, som ble avholdt i gymsalen i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAKSØKTE STATEN: Anders Behring Breivik har saksøkte Den norske stat for soningsforhold som han mener strider mot menneskerettighetene. Her er Breivik og hans prosessfullmektige advokat Øystein Storrvik avbildet under første runde av rettssaken, som ble avholdt i gymsalen i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Slik soner Breivik nå

Storrvik viser i sluttinnlegget til momenter ved Breiviks soning som de mener at krenker artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetkonvensjonens, forbudet mot tortur:

 • Breivik har vært helt avskåret fra kontakt med medfanger.
 • Breivik har kontakt med fengselsbetjenter, noe mer etter tingrettens dom. Imidlertid er dette en kontakt av profesjonell karakter, og det anføres at dette ikke avhjelper den langvarige isolasjonen han er underlagt.
 • Breivik mottar i dag ikke besøk fra noen ikke-profesjonelle aktører, og har ikke gjort det siden hans mor døde.
 • Godkjenningsregimet for besøk er i praksis så strengt at det hindrer besøk. Brevik motta besøk av en profesjonell besøksvenn, og dette skjer med glassvegg.
 • Annen kontakt med profesjonelle aktører, slik som helse, prest mv., skjer med glassvegg.
 • Kontakt med advokat skjedde fram til høsten 2015 med glassvegg. Skien fengsel har nå endret dette, og advokatbesøk skjer nå med en annen sikkerhetsordning.
ANKOMMER GYMSALEN: Her ankommer Breivik gymsalen i Skien fengsel hvor Oslo tingrett behandlet hans søksmål mot staten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANKOMMER GYMSALEN: Her ankommer Breivik gymsalen i Skien fengsel hvor Oslo tingrett behandlet hans søksmål mot staten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Isolasjon

Etter at Breivik ble flyttet til Skien fengsel, avtok kontrolltiltakene i form av nakenransakelser og tvangsmidler, skriver advokaten.

- Det totale isolasjonstrykket er imidlertid opprettholdt, skriver Storrvik, som viser til at Sivilombudsmannens rapport om Breiviks soningsforhold i fengselet medførte endringer i soningsforholdene til det bedre, men Breivik anfører at regimet han sitter under fortsatt krenker Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

- Dette begrunner særlig i den langvarige isolasjonen, som nå har pågått i 5,5 år.

Hevder nye brudd

Han kommer dessuten nå med nye påstander om at retten til privatliv er krenket på nytt etter at tingretten avsa sin dom i vår. Han anfører overfor lagmannsretten at han i Skien fengsel ikke har fått den medisinske oppfølgingen han har krav på i henhold til menneskerettighetene.

Da Oslo tingrett behandlet søksmålet, framholdt hans prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, blant annet at Breivik var mentalt sårbar, og at han framsto som forvirret.

Anførselen om mental sårbarhet ble et avgjørende moment for Oslo tingretts dom, skriver NTB.

- Det anføres at staten ikke har iverksatt konkrete tiltak for å bøte på den mentale sårbarheten til Breivik og de isolasjonsskader som oppstår ved langvarig isolasjon, skriver advokat Storrvik i sitt sluttinnlegg.

Glassvegg erstattet med gitter

Øystein Storrvik, Anders Behring Breiviks advokat, framhever to ting ved Breiviks soningsforhold som har blitt bedre siden forrige rettsrunde:

 • Bedre kommunikasjonsmuligheter mellom ham selv og Breivik.

 • Mer kontakt med fengselsbetjentene.

- Før måtte vi kommunisere gjennom en glassvegg og snakke med mikrofoner. Nå har denne kommunikasjonen blitt bedre tilrettelagt ved at glassveggen er erstattet med et gitter, sier Storrvik til Dagbladet.

- Det andre er at betjentene bruker mer tid sammen med ham, legger advokaten til.

Har besøksvenn

At dette skulle utgjøre noen fundamentale forbedringer av Breiviks soningsforhold er kanskje vanskelig å forstå, forteller Storrvik, og sier:

- Men utgangspunktet hans er at han er isolert hele tiden. Et hvert element som bryter med isolasjonen, som går i motsatt retning, er bedre for ham.

Advokaten frykter ikke at hvis staten skulle få medhold i sin anke, at disse to forbedrede forholdene ved Breiviks soning, skal forsvinne.

- Det vil være helt utenkelig, sier Storrvik kort.

Et av Breiviks hovedpunkter i søksmålet, hvor han delvis vant mot staten i tingretten, var ønsket om å ha kontakt med andre enn profesjonelle aktører. Per nå treffer han bare sin advokat, fengselsbetjentene og en profesjonell besøksvenn.

- Men vi er alle yrkesetisk forpliktet til å ikke opprette personlige relasjoner til ham.

LUFTERGÅRDEN: Slik ser luftegården til Breivik ut. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LUFTERGÅRDEN: Slik ser luftegården til Breivik ut. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Staten ble frikjent for påstandene om at kriminalomsorgen krenker Breiviks rett til privatliv.

- Feil

Oslo tingrett gjør en rekke feil i bevisvurderingen og ser saken til Anders Behring Breivik fra helt feil ståsted, mener Regjeringsadvokaten.

Ikke bare har tingretten hatt «et uriktig perspektiv» på vurderingen av soningsforholdene til Breivik, domstolen har også gjort en sterkt mangelfull bevisvurdering.

Det fastslår Regjeringsadvokaten i sitt sluttinnlegg i forkant av at Borgarting lagmannsrett skal behandle søksmålet den terrordømte massedrapsmannen har anlagt mot staten.

Storrvik ønsker ikke å kommentere statens sluttinnlegg. Han ønsker heller ikke å kommentere kontrollrutinene rundt Breiviks brevkorrespondanse og telefonkontakt med omverdenen.

- Det kommer til å bli belyst i retten, sier Storrvik til Dagbladet.

Fem feil

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted framhever spesielt fem punkter hvor han mener tingretten vurderer grunnleggende feil:

 • Risikoen Breivik har utgjort og fortsatt utgjør
 • Kontakten han har med andre mennesker
 • Manglende kontakt med andre innsatte
 • Tiltak som skal kompensere for isolasjon
 • Hvordan Breivik responderer på soningsforholdene.

Breivik hevder han siden pågripelsen 22. juli for over fem år siden løpende er blitt utsatt for menneskerettighetskrenkelser fordi det sikkerhets- og kontrollregimet han er blitt underlagt under varetekt og soning, er for strengt og inngripende.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted fører selv saken for Staten.
Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted fører selv saken for Staten. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!