Breiviks søksmål mot staten:

Dette har bedret seg: Glassvegg byttet ut med gitter og betjenter bruker mer tid på Breivik

Breivik hevder nye menneskerettighetsbrudd, samtidig som noen forhold har bedret seg for terroristen.

NY RUNDE: 10. januar møter Breivik i en ny runde mot staten over hans soningsforhold i Skien fengsel. Her sammen med hans prosessfullmektige advokat, Øystein Storrvik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY RUNDE: 10. januar møter Breivik i en ny runde mot staten over hans soningsforhold i Skien fengsel. Her sammen med hans prosessfullmektige advokat, Øystein Storrvik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oslo tingrett ga Anders Behring Breivik medhold i at deler av soningsforholdene på Ila og i Skien fengsel innebar brudd på menneskerettighetenes forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling.

Staten ble frikjent for påstandene om at kriminalomsorgen krenker Breiviks rett til privatliv.

Staten og Breivik har anket på hvert sitt punkt, og hele sakskomplekset kommer derfor opp på nytt når lagmannsretten starter sin ankebehandling 10. januar.

Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, skriver i sitt sluttinnlegg til retten at soningsforholdene på noen punkter har forbedret seg etter tingrettens dom, men at de fortsatt anfører at soningsforholdene strider med menneskerettighetene.

Slik soner Breivik nå

Storrvik viser i sluttinnlegget til momenter ved Breiviks soning som de mener at krenker artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetkonvensjonens, forbudet mot tortur:

Breivik har vært helt avskåret fra kontakt med medfanger.Breivik har kontakt med fengselsbetjenter, noe mer etter tingrettens dom. Imidlertid er dette en kontakt av profesjonell karakter, og det anføres at dette ikke avhjelper den langvarige isolasjonen han er underlagt.Breivik mottar i dag ikke besøk fra noen ikke-profesjonelle aktører, og har ikke gjort det siden hans mor døde.Godkjenningsregimet for besøk er i praksis så strengt at det hindrer besøk. Brevik motta besøk av en profesjonell besøksvenn, og dette skjer med glassvegg.Annen kontakt med profesjonelle aktører, slik som helse, prest mv., skjer med glassvegg.Kontakt med advokat skjedde fram til høsten 2015 med glassvegg. Skien fengsel har nå endret dette, og advokatbesøk skjer nå med en annen sikkerhetsordning.

Isolasjon

Etter at Breivik ble flyttet til Skien fengsel, avtok kontrolltiltakene i form av nakenransakelser og tvangsmidler, skriver advokaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer