Dette har du aldri sett før: Her er en mørk galakse

Nesten blottet for stjerner og umulig å se før nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De mørke galaksene rundt om i verdensrommet vårt er blitt behørlig omtalt i galaksedannelseteorier, men ettersom de gassrike galaksene nesten ikke har stjerner har det vært umulig for astronomer å bevise at de faktisk eksisterer. De har altså vært hypotetiske galakser.

En stjernefattig galakse sender nemlig naturlig nok ut mye mindre lys, noe som har plaget astronomer i årevis. Men nå har forskerne for første gang fått muligheten til å observere en av disse mørke galaksene, melder astronomiorganisasjonen ESO.

Det er det kraftige teleskopet med det originale navnet Very Large Telescope (VLT) som har gitt astronomene muligheten til å utforske en mørk galakse rundt den lyssterke kvasaren HE 0109-3518.

«Enkel og grei» løsning på problemet Den lyssterke kvasaren, en elektromagnetisk kilde, gjør at gassene i den mørke galaksen sender ut en svak glød som man kan skimte gjennom VLT-teleskopet og en rekke svært lange eksponeringer.

- Vår tilnærming til problemet med å se de mørke galaksene var rett og slett å la et sterkt lys skinne på dem, sier medforfatteren av forskningsartikkelen, Simon Lilly, ifølge ESO.org.

Oppturen kom da man kunne skimte det ultrafiolette lyset som hydrogengass sender ut når den utsettes for sterk stråling. De mørke galaksene er som nevnt svært gassrike.

- Vi lette etter det flourescerende lyset fra gassen i mørke galakser som bestråles av ultrafiolett lys fra en nærliggende og svært kraftig kvasar. Lyset fra kvasaren får de mørke galaksene til å lyse opp, på samme måte som ultrafiolette lamper i en mørk nattklubb får hvite klær til å stråle, sier Lilly.

Bestemmer enkelte av galaksenes egenskaper Innen noen få millioner lysår fra kvasaren fant forskningsteamet nærmere 100 gassholdige objekter. Etter å ha skilt ut objekter der lyset kunne stamme fra intern stjernedannelse i galakser, endte man opp med tolv objekter som astronomene nå ser på som den klareste identifikasjonen av mørke galakser i det tidlige univers.

NÆRBILDER: Denne montasjen viser tolv nærbilder av mørke galakser. Gassen i galaksene blir opplyst av intens stråling fra en kvasar i nærheten. Foto: ESO / VLT.
NÆRBILDER: Denne montasjen viser tolv nærbilder av mørke galakser. Gassen i galaksene blir opplyst av intens stråling fra en kvasar i nærheten. Foto: ESO / VLT. Vis mer

I forskningsrapporten skriver forskerne at de også har vært i stand til å bestemme enkelte av egenskapene til de mørke galaksene. Massen til gassen i galaksene skal være på omtrent en milliard ganger Solas masse. De anslår også at effektiviteten til stjernedannelsen er mer enn 100 ganger lavere enn i typiske stjernedannede galakser på samme tidspunkt i den kosmiske historien.

- Observasjonene våre med VLT har gitt oss bevis for eksistensen av kompakte og isolerte mørke skyer. Med denne studien har vi tatt et avgjørende skritt på veien mot å avdekke og forstå de lite kjente, tidlige stadiene av galaksedannelse og hvordan galaksene har tilegnet seg gassen sin, sier hovedforfatter Sebastiano Cantalupo fra University of California.

Ifølge galaksedannelsesteoriene er de mørke galaksene trolig byggesteinene til dagens lyssterke og stjernerike galakser. Astronomene har anslått at de mørke galaksene har forsynt store galakser med mye av den gassen som har dannet stjernene vi kan se på himmelen i dag.

- Etter flere år med forsøk på å registrere flourscerende lys fra mørke galakser, viser resultatene våre metodens potensial for å oppdage og undersøke disse fascinerende og hittil usynlige objektene, sier Cantalupo.

FUNNSTEDET: Dette dype bildet viser himmelregionen rundt kvasaren som har lyst opp en mørk galakse for forskere her nede på jorda. Kvasaren er den sterke kilden midt i bildet. Foto: ESO / VLT
FUNNSTEDET: Dette dype bildet viser himmelregionen rundt kvasaren som har lyst opp en mørk galakse for forskere her nede på jorda. Kvasaren er den sterke kilden midt i bildet. Foto: ESO / VLT Vis mer