Dette har du aldri sett før: Her er en mørk galakse

Nesten blottet for stjerner og umulig å se før nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De mørke galaksene rundt om i verdensrommet vårt er blitt behørlig omtalt i galaksedannelseteorier, men ettersom de gassrike galaksene nesten ikke har stjerner har det vært umulig for astronomer å bevise at de faktisk eksisterer. De har altså vært hypotetiske galakser.

En stjernefattig galakse sender nemlig naturlig nok ut mye mindre lys, noe som har plaget astronomer i årevis. Men nå har forskerne for første gang fått muligheten til å observere en av disse mørke galaksene, melder astronomiorganisasjonen ESO.

Det er det kraftige teleskopet med det originale navnet Very Large Telescope (VLT) som har gitt astronomene muligheten til å utforske en mørk galakse rundt den lyssterke kvasaren HE 0109-3518.

«Enkel og grei» løsning på problemet Den lyssterke kvasaren, en elektromagnetisk kilde, gjør at gassene i den mørke galaksen sender ut en svak glød som man kan skimte gjennom VLT-teleskopet og en rekke svært lange eksponeringer.

- Vår tilnærming til problemet med å se de mørke galaksene var rett og slett å la et sterkt lys skinne på dem, sier medforfatteren av forskningsartikkelen, Simon Lilly, ifølge ESO.org.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer