Thomas Cook og Ving Norge

Dette har du krav på ved konkurs

Enkelte kunder kan miste alt, andre får refundert hele reisen ved en eventuell konkurs som påvirker norske Ving.

TURBULENS: Thomas Cook, som eier det norske reiseselskapet Ving, risikerer konkurs. Skulle det skje, er det uvisst hvordan norske reisende blir påvirket. Foto: Tim Goode / AP / NTB scanpix
TURBULENS: Thomas Cook, som eier det norske reiseselskapet Ving, risikerer konkurs. Skulle det skje, er det uvisst hvordan norske reisende blir påvirket. Foto: Tim Goode / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag sitter selskapet Thomas Cook i krisemøte for å unngå konkurs.

Thomas Cook er moderselskapet til norske Ving, som søndag har over 9000 nordmenn på reise over hele verden.

Hvordan en eventuell Cook-konkurs vil påvirke norske Ving, er uvisst.

Tore Bråthen, professor for institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI, sier at selv om Thomas Cook har 100 prosent eierskap i Ving, er det ikke automatikk i at Ving rammes.

- Jeg må ta forbehold om at jeg ikke vet konstellasjonen her, men Ving vil nok leve videre i beste velgående. De aksjene Thomas Cook eier i Ving, vil formentlig bli overført til andre. Hvis dette er gode eiere, kan det bli riktig bra for Ving, sier han.

Pakkereise-garanti

Pia Cecilie Høst er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Dersom en eventuell konkurs skulle medføre at norske kunder blir rammet, vil reisende i de fleste tilfeller ha krav på reisen eller pengene tilbake.

- Hvis Ving ikke er konkurs, skal de sørge for at reisen går som den skal, sier Høst til Dagbladet.

Dersom Ving skulle bli slått konkurs, har pakkereise-kunder krav på pengene tilbake gjennom Reisegarantifondet. Hvorvidt reisende i utlandet må bestille hjemreisen selv i en slik situasjon, kan ikke Høst svare på.

- Det er viktig at man ikke kjøper seg en egen og kanskje dyr hjemreise før man vet om man får dekket den, altså ta kontakt om du ikke får informasjon, sier Høst.

En pakkereise består av minst to reisetjenester, som typisk er fly og hotell.

Ordningen gjelder ikke dersom du bare har kjøpt en ruteflybillett eller bare en hotellovernatting, skriver Reisegarantifondet på sine hjemmesider.

SELVSTENDIG: Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet har liten tro på at en konkurs hos Thomas Cook vil påvirke norske kunder. - Ving er en selvstendig operatør her i Norge, påpeker hun. Foto: Forbrukerrådet
SELVSTENDIG: Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet har liten tro på at en konkurs hos Thomas Cook vil påvirke norske kunder. - Ving er en selvstendig operatør her i Norge, påpeker hun. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Kredittkort-løsning

- Alle som selger pakkereiser er lovpliktet til å være medlem av Reisegarantifondet. Ved konkurs gir det reisende hundre prosent økonomisk kompensasjon for det de har betalt, sier Pia Cecilie Høst.

Dersom du bare har kjøpt én reisetjeneste, og dermed ikke omfattes av reglene for pakkereise, er det fortsatt en mulighet for å få pengene tilbake.

- Hvis du har betalt med kredittkort, kan du få tilbake pengene dine ved svindel eller konkurs. Det er viktig å få fram. Da henvender du deg til bankforbindelsen din, og kan få tilbake hele beløpet, opplyser Høst.

Har du ikke betalt med kredittkort, er pengene imidlertid tapt.

Håper Ving har planen klar

- Bør man legge ut på reise dersom man har billetter med Ving de nærmeste dagene?

- Det er vanskelig å spå om det. Jeg forventer at Ving gir veldig god info om akkurat det spørsmålet de reisende har, slik at de ikke føler seg usikre. Jeg anbefaler at man er i kontakt med Ving hvis man er bekymret for det.

Høst håper at det norske selskapet har planen klar dersom flyene Ving benytter blir satt på bakken.

Hun understreker også at selskapet har et stort ansvar for å holde kundene sine oppdatert i den usikre situasjonen selskapet står i.

Hun har følgende oppfordring til norske Ving-kunder ved en eventuell konkurs hos Thomas Cook:

- I første omgang kan man kontakte turoperatøren. Hvis de ikke kan hjelpe vil det være Reisegarantifondet som rent faktisk får folk hjem.

RGF: Har nok midler

Dagbladet har kontaktet Reisegarantifondet med flere spørsmål knyttet til situasjonen rundt Thomas Cook.

Daglig leder Aki Johannes Viitala skriver i en mail at Reisegarantifondet spiller følgende rolle dersom en eventuell Thomas Cook-konkurs også rammer Ving:

- Reisegarantifondet vil sørge for at alle som har kjøpt en charterreise får refundert sine forskuddsbetalinger og/eller en alternativ hjemreise.

I tilfelle konkurs vil fondet legge ut nødvendig informasjon på sin hjemmeside.

- Videre vil informasjon sendes til de reisende ved hjelp av Ving på destinasjonene.

- Over 9000 nordmenn er på reise med Ving nå. I tillegg kommer alle som har bestilt en reise med Ving framover i tid. Har Reisegarantifondet midler til å refundere pengene til alle disse nordmennene ved en eventuell konkurs?

- Ja, svarer Viitala.

Kjempeoverskudd

Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving, kan ikke svare på hvordan norske Ving-kunder påvirkes dersom Thomas Cook går konkurs.

Hun kan heller ikke svare på hvorvidt Ving Norge AS kan gå konkurs som følge av en eventuell konkurs hos moderselskapet.

- Det jeg kan si er at Thomas Cook Northern Europe har hatt meget gode tall i mange år. De siste åra har vi gått med kjempeoverskudd. Så selv om det har gått trått i Storbritannia, har vi i Norden gjort det veldig bra, sier Røhr-Staff.

Over 9000 nordmenn befinner seg søndag i utlandet i regi av Ving. Hvor mange av disse som har bestilt pakkereiser, og dermed får reisen refundert av Reisegarantifondet ved konkurs, kan ikke Røhr-Staff kommentere.

Fly ikke eid av Ving

Flyene som Ving frakter norske reisende med, er eid av Thomas Cook Airline Scandinavia. Hvorvidt en konkurs hos moderselskapet vil føre til at disse flyene blir satt på bakken, kan ikke informasjonssjefen si noe om.

Hun understreker imidlertid følgende:

- Alle som har bestilt pakkereiser gjennom oss, er forsikret gjennom Reisegarantifondet.

- Hva er planen deres dersom flyene dere benytter blir satt på bakken?

- Det kan jeg ikke kommentere nå.

- Bør man legge ut på reise med Ving dersom man har billetter de nærmeste dagene?

- Det kan jeg ikke kommentere. Jeg må henvise til pakkereiseloven og Reisegarantifondet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer