Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye corona-regler vedtatt i statsråd:

Dette har du krav på

Nå dobles antallet dager du kan være hjemme med sykt barn ut 2020. Kvoten kan også overføres til partneren din. Nye regler for dagpenger er også på plass.

HJEMME: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er smittet av coronaviruset og arbeider hjemmefra. I statsråd i dag ble en rekke regelendringer som angår folk flest vedtatt. Foto / video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

De nye reglene er kommet på plass i rekordfart. Stortinget samlet seg i praksis om endringene på mandag, men de nødvendige lovendringene ble først formelt vedtatt av de folkevalgte i går.

Nå er den nye - og midlertidige ordningen for omsorgspenger - gjort gjeldende av Kongen i statsråd. Men tidsskjemaet holdt bare så vidt. Så sent som timen før statsråd på Slottet klokken 11 ble de siste formuleringene filet på plass.

- Skal slippe å bekymre seg

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) som selv er smittet av corona og i hjemmeisolasjon, poengterer at det er et samlet norsk politisk miljø nå tar grep.

- Dette gjør hele det politiske Norge fordi foreldre skal slippe å bekymre seg over hvordan hverdagen skal gå opp når de må være hjemme med barn på grunn av stengte skoler og barnehager, sier han.

Endringene som nå er vedtatt, omfatter blant annet permitteringsregler og omsorgspenger. De såkalte omsorgsdagene eller «hjemme med sykt barn-dagene» dobles for alle ut 2020, uavhengig av fraværsgrunn.

I tillegg innføres en regel som åpner for at den ene forelderen kan overføre sin kvote til den andre.

I utgangspunktet ønsker regjeringen at denne adgangen kun skal brukes der den ene omsorgspersonen er i en jobb som defineres som samfunnskritisk. Av praktiske årsaker er likevel adgangen gjort generell.

- Samtidig kommer vi med en tydelig oppfordring om kun å benytte seg av denne muligheten for å sikre viktige samfunnsfunksjoner, sier Røe Isaksen i et telefonintervju med Dagbladet.

Trass i at kvoten dobles, ber arbeidsministeren om at alle som har muligheten til det, jobber hjemmefra i stedet for å ta ut omsorgsdager.

- Men mange er i ferd med å tom for omsorgsdager, derfor gjør vi dette, sier han.

Behøver ikke være corona

Reglene fastslår at fraværet ikke behøver å være relatert til virusepidemien for å omfattes av kvoten med omsorgsdager.

Konkret dobles denne til 20 dager per forelder - for alle med ett eller to barn under 12 år. Har du tre eller flere barn vil den nye kvoten din være på 30 dager. Enslige forsørgere får en dobling på toppen av dette igjen.

De første tre dagene finansieres av arbeidsgiver, resten forskutteres av arbeidsgiver som kan søke refusjon fra NAV.

Også frilansere og selvstendig næringsdrivende vil få sykepenger fra Nav fra og med fjerde dag.

Denne gruppen får en kompensasjon på 100 prosent av beregningsgrunnlaget fra fjerde dag og utover, forsikrer regjeringen.

-Penger til å klare seg

I tillegg til nye og romsligere regler for omsorgspenger, ble nye bestemmelser for permittering og dagpenger også sanksjonert i statsråd i dag.

- Folk skal ha jobber å gå tilbake til når krisen er over og penger til å klare seg mens krisen pågår, lover Røe Isaksen.

Nå sikres permittert 100 prosent lønn inntil 6 ganger folketrygdens grunnbeløp fra dag tre til og med dag 20. Arbeidstakere vil få etterbetalt mellomlegget når de tekniske løsningene er på plass og NAV har behandlet søknaden, opplyses det.

I tillegg reduseres dagene da arbeidsgiver betaler full lønn til den permitterte fra 15 til 2 dager, noe som innebærer betydelige merkostnader for staten.

Dagpenger

Dagpengene for permitterte og de som blir ordinært ledige, oppjusteres og til 80 prosent av dagpengegrunnlaget opp til 3G. For dagpengegrunnlaget som er mellom 3G og 6G utbetales 62,4 prosent.

Videre senkes den nedre inntektsgrensen for rett til dagpenger og kravet om tre dagers ventetid oppheves. Dermed slipper de som blir permittert å gå tre dager uten inntekt. Også kravet til redusert arbeidstid endres, fra minimum 50 til minimum 40 prosent.

Denne endringen sørger for at fulltidsansatt som permitteres kun to arbeidsdager i uka, også får rett til dagpenger.

Lemper på lege-krav

Vedtatt er det også at arbeidsgivere kun skal betale sykelønn for de tre flørste dagene med corona-relatert fravær. De nye reglene har tilbakevirkende kraft fra 16. mars og gjelder også frilansere og selvstendig næringsdrivende.

NAV er også gitt mulighet til å fravike krav om legeerklæring for sykepenger.

- I praksis betyr dette at arbeidsgivere kan godta egenmelding for hele den nåværende arbeidsgiverperiode på 16 dager i trygg forvisning om at NAV senere ikke vil nekte å refundere sykepengene fordi arbeidstakeren brukte egenmelding framfor legeerklæring, sier Røe Isaksen.

Han sier som sitter i karantene eller er syke uten behov for legehjelp, oppfordres til å be arbeidsgiver akseptere egenmelding i hele den vanlige arbeidsgiverperioden.

Hele Norges coronakart