Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette har du rett på når du er «Frankenstorm»-fast

Flyselskapene dekker ikke følgekostnader.

 TUSENVIS AV KANSELLERINGER:  LaGuardia flyplass i New York i går. Foto: Reuters
TUSENVIS AV KANSELLERINGER: LaGuardia flyplass i New York i går. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har fått rundt 50-60 henvendelser gjennom vår alarmsentral i København siden i går, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisternde informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring.

De har ifølge Vennesland en markedsandel på rundt 40 prosent blant nordmenn. Henvendelsene kommer både fra nordmenn som sitter fast på reisen, og de som skal ut. Blant annet arrangeres New York Marathon førskommende søndag.

Dette er dine krav • Evakueringspenger: Dersom du befinner deg i et område som må evakueres har du krav på opptil 30 000 kroner i såkalte evakueringsutgifter. Dette skal gå til å dekke reiseutgifter.

Værfast-penger: Dersom du sitter fast midt i reisen på grunn av været og dermed ikke rekker neste fly har du krav på inntil 20 000 kroner for å dekke reiseutgifter og opp til 50 000 for en familie til sammen.

Engangs-boutgift: Vennesland i Europeiske understreker at flyselskapene skal dekke overnattingsutgifter. Du kan imidlertid få utbetalt en engangssum på reiseforsikringen på inntil 1500 kroner.

 OVER BREDDENE:  Hudson River i New York i dag. Foto: AP
OVER BREDDENE: Hudson River i New York i dag. Foto: AP Vis mer

- Flyselskapene har ansvaret for en smidig og god ombooking av flyreisene, sier Vennesland.

Flyselskapene - Hvis et fly blir kansellert har du rett til å få billetten refundert uansett årsak. Hvis det blir forsinket på grunn av værproblemer booker vi om til seinere avganger, eller billetten kan refunderes. Det har vi også gitt anledning til på de avgangene som ennå ikke er kansellert, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.
 
Johansen opplyser videre at mat skal dekkes i forsinkelsesperioden i form av matkuponger. Dersom forsinkelsen går over natten har du også krav på å få dekket hotellregninga og transport til og fra overnattingsstedet.

- Men dette er ingen situasjon der flyselskapene kan klandres. Derfor har vi ikke ertatningsansvar, og følgekostnader som gjelder for eksempel kredittkort eller tapt arbeidsinntekt, sier han.

De samme vilkårene gjelder for Norwegian-kunder: Full refusjon av billetter ved kansellering eller ved forsinkelser på over fem timer. Matkupong ved forsinkelser over to timer, og dekning av hotell dersom det er nødvendig.

- Lytt til føderale myndigheter Det norske generalkonsulatet i New York har stengt på grunn av uværet. Konsulatet har utarbeidet en liste med kilder for folk som ønsker å holde seg oppdaterte på situasjonen.

- Det viktigste rådet til nordmenn i området er å lytte til og følge de råd lokale og føderale myndihgeter gir, sier Kjetil Elsebutangen ved Utenriksdepartementets (UD) pressevakt.

 STORMTOPP I KVELD  Stormen er ventet å treffe USAs østkyst med full styrke i kveld norsk tid. Bildet er tatt i delstaten Virginia i dag.  Foto: Reuters
STORMTOPP I KVELD Stormen er ventet å treffe USAs østkyst med full styrke i kveld norsk tid. Bildet er tatt i delstaten Virginia i dag. Foto: Reuters Vis mer

Alle telefonhenvendelser til generalkonsulatet vil overføres til UDs operative senter i perioden.

 SKYLLER INN OVER LAND:  En bil sliter med å forsere gjennom vannmassene i dag i Southampton, New York. Foto: Reuters
SKYLLER INN OVER LAND: En bil sliter med å forsere gjennom vannmassene i dag i Southampton, New York. Foto: Reuters Vis mer