Dette har du rett til

Når du kjøper bruktutstyr gjelder kjøpsloven på samme måte som når du handler nytt. Det er viktig å være klar over at slitasje og uriktig bruk av varen ikke gjelder som mangel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjøpslovens regler om fem års klagerett for varer som skal vare lenger enn to år, og to års klagerett på andre varer gjelder som normalt også når du handler brukt, sier jurist hos Forbrukerrådet Ola Fæhn.

- Hvis du kjøper en gammel vare, kan en feil bli ansett for å være normal slitasje. Da er det ikke mangel etter kjøpsloven. Uriktig bruk er heller ikke mangel, påpeker Fæhn.

Fæhns tips til de som handler i bruktbutikk er:

· Husk å spørre hvor gammelt utstyret er.

· Be om å få vite utstyrets forhistorie. Har skiene vært brukt profesjonelt etc.

· Be om å få kvittering.

· Sjekk varen nøye: skienes spenst, læret i støvlene etc.

· Ta med deg en som vet hvordan varen skal være, hvis du ikke sitter inne med nok kunnskap selv.

· Klag raskt på varen hvis du oppdager feil.

Hvis du handler på marked, gjelder ikke regelen om fem års klagefrist, bare toårsfristen. Det er vanskeligere å vinne en kjøpsrettskrangel når du har handlet på et marked arrangert av for eksempel idrettslaget.

Husk at angrefristen ikke gjelder på slike private markeder. Når det gjelder sportsutstyr, er angrefristloven mest aktuell hvis du kjøper utstyr på messer av profesjonelle salgsfolk.

- Hvis det er særlig grunn til å være i tvil om for eksempel størrelse, kan du avtale at du får lov til å ta en testtur med utstyret. Dette er en form for spesialavtale som du i så fall bør be om å få skriftlig, råder Fæhn.