Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette har forskerne nesten aldri sett før

- Det så ikke pent ut.

SVULST: Havforsker Kjell Tormod Nilssen sier det er registrert svært få tilfeller av svulst hos sel. Foto: Svein Erik Myhre
SVULST: Havforsker Kjell Tormod Nilssen sier det er registrert svært få tilfeller av svulst hos sel. Foto: Svein Erik Myhre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hobbyfotograf Svein Erik Myhre var ute og tok dette bildet av en sel på Høysand i Sarpsborg mandag.

Selen svømte rundt på overflaten, men ut av venstre øye hadde selen en stor utvekst som var umulig ikke å oppdage, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

- Det så ikke pent ut, og selv om det så ut som selen hadde det greit nå, blir den nok plaget etter hvert, sier fotografen til Dagbladet.

Nesten ingen tilfeller Fotografen er ofte ute og tar bilder ved vannet, først og fremst av sjøfugl, men noe slikt har han ikke sett før.

- Dette har jeg aldri sett før, sier han.
 
Slike utvekster er heller ikke vanlig hos sel, skal vi tro havforsker Kjell T. Nilssen ved Havforskningsinstituttet i Tromsø.

Han forteller til Sarpsborg Arbeiderblad at han har vært i kontakt med tre forskjellige veterinærer, og at de enige i at det ser ut til at selen har en svulst som vokser ut av øyehulen.

- Det er veldig få registrerte tilfeller av svulst på sel. Dette gir få holdepunkter, sier Nilssen til avisa.

Han og de andre ekspertene mener derfor dyret bør avlives og obduseres, slik at man kan få kunnskap om tilfellet.

Flere fiskere Selen holdt til mellom kommunebrygge og badestranda på Høysand. Ifølge ekspertene har svulsten vokst ut fra øyeeplet, eller ut fra siden av øyet og skjøvet øyet til siden.

- Dette blir spekulasjoner fra meg, men det er mange som fisker rundt brygge og det er veldig sjeldent med svulst hos sel. Kanskje har den fått i fiskekrok i øynene? sier fotograf Myhre, som også tror det rette er å avlive selen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!