PANIKK: Finansmannen Peter Warren mener sentralbankens aksjon har ført til panikk. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
PANIKK: Finansmannen Peter Warren mener sentralbankens aksjon har ført til panikk. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Dette har ført til panikk allerede

Nå faller børsen, oljeprisen og gullprisen. Var dette den økonomiske dråpen som fikk begeret til å flyte over?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dårlige nøkkeltall fra Asia bidrar til at prisfallet fortsetter både på olje og gull mandag.

Mandag morgen ble det kjent at det kinesiske bruttonasjonalproduktet (BNP) vokste med 1,6 prosent i første kvartal. Ifølge en sammenstilling utført av Bloomberg News var det på forhånd ventet en oppgang på 2,0 prosent.

Over året vokste kinesisk BNP 7,7 prosent, mot en ventet vekst på 8,0 prosent. Industriproduksjonen i Kina steg over året 8,9 prosent i mars, mot en ventet vekst på 10,1 prosent.
  Råvareprisene faller markert Gullprisen har falt 10 prosent på to dager mens et fat Nordsjøolje, med levering i mai, har falt over 4 dollar og nå omsettes for 101,17 dollar.

Les også: Gullprisen stuper på Kina-tall

— Råvareprisene, spesielt industrimetaller og olje, har i lengre tid vist en svak tendens. Årsaken til dette er økning av lagre på grunn av svak global vekst. Det er således ikke overraskende at aksjemarkedet reagerer på dette. Dette har jeg skrevet et antall blogger om dette den senere tiden, sier Warren til HegnarOnline.

I tillegg viser Warren til de massive stimulansetiltakene Bank Of Japan kunngjorde for halvannen uke siden. Han forklarer at de hittil har hatt en helt annen effekt enn den ønskede.

- Obligasjonsrentene i Japan har steget istedenfor å synke og USA er blitt nok provosert av yen-svekkelsen til å advare japanerne åpent mot dette. Begge deler har medført mer usikkerhet og derav en markert økning i volatilitet, sier Warren.

— Hvis markedsaktørene nå skulle begynne å trekke sentralbankene i tvil, med hensyn til deres evne til å holde markedene oppe, er det duket for markert større svingninger i tiden som kommer, legger han til.

I skrivende stund har hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,4 prosent til 463,63 poeng.

Les også: Peter Warren børster støv av et 100 år gammelt investeringsråd

Trykker penger 4. april kunngjorde Japan at de ville radikalt øke sine kvantitative lettelser (pengetrykking) med hensikt å gjenskape veksten i landet og oppnå et inflasjonsmål på to prosent innen to år.

— Man kan argumentere for at man har erfaring fra Vesten hvor tilsvarende øvelse, om ikke i nærheten så radikal, tilsynelatende har gått bra. I det minste fra finansmarkedets synspunkt. Sannheten er at det er lite annet som for tiden holder aksjemarkedene oppe, noe de fleste velger å lukke øynene for, skriver Peter Warren på sin blogg.

Han peker også på at pengetrykkingen vil øke balansen til BOJ (sentralbanken) til hele 40 prosent av BNP. For å sette dette i perspektiv vil andelen være det dobbelte av hva den forventes å bli i USA, understreker han.

— Volatiliteten i japanske statsobligasjoner har steget til nivåer vi må tilbake til finanskrisen for å ha sett maken til. Til tross for massive støttekjøp fra BOJ har japanske statsobligasjoner (JGB) falt kraftig og lange renter dermed steget. Dette er motsatt av den effekten man ønsket å oppnå, sier Warren.
  Allerede panikk — Nyheten om den økte pengetrykkingen fikk yen til å svekke seg åtte prosent. Siden fredag kveld har valutaen styrket seg over to prosent. Dette har allerede ført til panikk hos noen av dem som så tiltakspakken som et tegn på at det nå var sikkert å låne penger i yen, sier Warren.

— For japanerne, men også generelt, har BOJ sentralbankssjef Kurodas nye tiltakspakke gjort tilværelsen mindre stabil. Nettopp en effekt som kan forventes når man gjør »Too much of a good thing», avslutter Warren.

Les også: Er dette tidenes største økonomiske eksperiment?