KAMPKLAR: Harald Langemyhr møtte endelig for retten - over tre år etter at saken mot ham ble rullet opp. Han er tiltalt for grovt bedrageri av nærmere 20 millioner kroner. Langemyhr er flankert av sine forsvarere Ellen Holager Andenæs og Bjørn Stordrange.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KAMPKLAR: Harald Langemyhr møtte endelig for retten - over tre år etter at saken mot ham ble rullet opp. Han er tiltalt for grovt bedrageri av nærmere 20 millioner kroner. Langemyhr er flankert av sine forsvarere Ellen Holager Andenæs og Bjørn Stordrange. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Dette har han gledet seg skikkelig til

Ellen Holager Andenæs mener bedrageritiltalte Harald Langemyhr har en særdeles god sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han har hatt denne saken hengende over seg i tre år, som forsvarer vil jeg si at han har en særdeles god sak, sier bedrageritiltalte Harald Langemyhrs forsvarer Ellen Holager Andenæs til Dagbladet.

I en pause i aktor Frank Grimstad Jensen innledningsprosedyre, benyttet Holager Andenæs anledningen til å slakte aktoratets sak. Ifølge tiltalen har byggmester Harald Langemyhr overfakturert Omsorgsbygg for 18,4 millioner kroner. Dette er basert på rapporter fra byggbransjens kompetansesenter OPAK og PricewaterhouseCoopers beregninger av verdien av arbeidet som ble utført.

I tillegg er Langemyhr tiltalt for forsøk på bedrageri av 4,2 millioner.

- Det var ikke Langemyhrs skyld at det ble dyrt. Aktoratet har lagt opp dette som en sivil sak, men dette er en straffesak der det skal bevises utover enhver tvil at han er skyldig. Jeg ser fram til at aktoratet sier noe om hvordan de skal bevise det, sier Holager Andenæs om oppussingene Langemyhrs byggmesterfirma utførte for Oslo kommune.

Harald Langemyhr virket kampklar og nærmest sulten på å komme i gang med rettssaken i dag morges. Han har hele tiden nektet for all straffeskyld.

Langemyhr ønsket ikke å svare på spørsmål fra pressen i dag, men Holager Andenæs sier følgende om hans humør:

- Dette har han gledet seg skikkelig til. Det er nærmest utrolig at han har hodet over vannet og at firmaet hans ikke har gått konkurs etter det han har vært gjennom de siste tre årene. Han har en enorm stayerevne, sier den bedrageritiltaltes advokat.

Aktor Frank Grimstad Jensen begynte på en kronologisk gjennomgang av saken i sitt innledningsforedrag. Flere ganger stilte fagdommeren spørsmål på grunn av uklarheter i framstillingen, som snirklet seg fram til Langemyhrs anbud på arbeidet med å pusse opp Økern sykehjem.

- Arbeidet ble ikke utført på normal måte, men ble trenert underveis, sa aktor.

Veggen bak de tre dommerne er tapetsert med dokumenter som omhandler saken som det er satt av 14 uker til å behandle. Totalt er det over 60 permer.

- Langemyhr har selv samlet utrolig mye dokumentasjon i saken, han er en ordensmann, sier Holager Andenæs.