«Dette har ikke noe med valgkampen å gjøre. Det er upassende, rett og slett»

Gro langer ut mot Høyres bruk av 22.juli i valgkampen.

FORSVARER JENS: Gro Harlem Brundtland liker dårlige Høyretoppenes bruk av 22.juli i valgkampen og kritikken mot Jens Stoltenbergs lederskap. Her er hun på vei hjem fra Sagene samfunnshus i går sammen med Gros rådgiver, Jon Mørland. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORSVARER JENS: Gro Harlem Brundtland liker dårlige Høyretoppenes bruk av 22.juli i valgkampen og kritikken mot Jens Stoltenbergs lederskap. Her er hun på vei hjem fra Sagene samfunnshus i går sammen med Gros rådgiver, Jon Mørland. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Harlem Brundtland er tydelig opprørt over at flere Høyre-topper, med Kristin Clemet og Erna Solberg i spissen, har kritisert Jens Stoltenbergs lederskap i forbindelse med evalueringen av terrorangrepet 22.juli.

-Upassende Mange reagerer nå på at Høyre trekker terrorhendelsen inni valgkampen og bruker 22.juli imot statsministeren. En av dem er tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

- Jeg synes ikke det passer seg å tvære på en sak som vi nå har vært igjennom til de grader. Dette har ikke noe med selve valgkampen å gjøre, synes jeg. Det er upassende, rett og slett.

- Vi har hatt en katastrofe i 2011 her i dette landet. Vi har brukt to år på sorg, bearbeiding, utredning og virkelig grunnleggende analyser av hva som gikk galt og hvorfor. Dette har vært drøftet i Stortinget. Vi har hatt masse pressedekning på det. Da er det ikke et tema som hører hjemme i denne valgkampen, sier hun til Dagbladet.

- Betimelig av Jens Bakgrunnen for lederskapskritikken er Stoltenbergs eget angrep på Erna Solberg som opposisjonsleder under forrige partilederdebatt på NRK. Der dundret han løs mot Høyre-lederens manglende evne til å samle de borgerlige og karikerte prosjektet som «mislykket».

Det synes Brundtland er helt på sin plass, og forsvarer angrepet på de borgerlige.

- Jeg føler virkelig at det å stille spørsmål om hva som er politikken og hvem som er regjeringsalternativet i en valgkamp med to regjeringsalternativer, har Jens Stoltenberg all grunn til. Det svaret som vi så langt har fått fra borgerlig side er helt uklart, sier Brundtland.

- Uavklart på skatt Sammenlignet med 2005, mener Brundtland det er stor forskjell på hvor mye som var avklart på rødgrønn side da og på de borgerliges side nå.- Vi aner jo ikke nå hva slags skattesystem vi får. Eller hvor store skattelettelser som skal gjennomføres og på hvilke områder. Det hadde man avklart på forhånd i 2005. Da hadde velgerne noe å forholde seg til. Nå er det et veldig uklart bilde, sier hun.