TETT: Når Hillary Clinton og Donald Trump får vite hvem som blir president, trolig i natt, er de bare to kilometer fra hverandre i New York. Trump på Hilton Midtown til høyre på kartet og Clinton på Jacob K. Javits Convention Center til venstre. 
TETT: Når Hillary Clinton og Donald Trump får vite hvem som blir president, trolig i natt, er de bare to kilometer fra hverandre i New York. Trump på Hilton Midtown til høyre på kartet og Clinton på Jacob K. Javits Convention Center til venstre. Vis mer

Presidentvalg i USA

Dette har ikke skjedd på 70 år. Erkefiendene snur New York på hodet

Donald Trump og Hillary Clinton har valgvake få kilometer unna hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg utviklingen i presidentvalget på Dagbladet.no gjennom natta.

NEW YORK (Dagbladet): Verdensmetropolen New York er vant til å være vertskap for store arrangementer og mange mennesker. Men ingenting er større her enn i dag, når det amerikanske folk går til stemmeurnene.

Slaget står mellom Donald Trump og Hillary Clinton. Førstnevnte innfødt newyorker, mens Clinton seinere har gjort det til sin hjemby. Og når valgresultatene begynner å tikke inn i natt, er de to kandidatene bare et par kilometer fra hverandre på Manhattan.

To kilometer fra hverandre

LIVLIG: Mange har allerede samlet seg utenfor hotellet Hilton Midtown for å observere valget i natt. Inne på hotellet har Donald Trump valgvake. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/NTB scanpix
LIVLIG: Mange har allerede samlet seg utenfor hotellet Hilton Midtown for å observere valget i natt. Inne på hotellet har Donald Trump valgvake. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/NTB scanpix Vis mer

Donald Trump har leid seg inn hos konkurrenten Hilton noen få hundre meter fra sitt eget Trump Tower. Hillary Clinton har på sin side sin valgvake på Jacob K. Javits Convention Center knappe 2000 meter unna i luftlinje.

Det betyr selvsagt kaos i byen.

Trafikken er stengt i flere kvartaler rundt Hilton-hotellet der Trump i kveld kommer til å holde det han kaller en seiersfest.

Det er stasjonert store politistyrker på omkring alle gatehjørner, og utenfor lokalene har pressefolk fra alle verdens hjørner samlet seg. Det er også varslet flere grupper som vil demonstrere utenfor Hilton-hotellet og i nærheten av Trump Tower i natt.

- Trump er overtroisk

Hillary Clinton leder på meningsmålingene, og er favoritt til å vinne kampen om Det hvite hus når resultatene begynner å tikke inn i natt.

New York Times anslår at Hillary Clinton – med maks flaks – kan krone seg som valgets vinner klokka 03 norsk tid. Donald Trump, med tilsvarende medvind i stemmeurnene, må vente en time lenger – han kan tidligst krone seg som seierherre klokka 04 onsdag morgen norsk tid.

Den Trump-vennlige avisa New York Post skriver i dag at Hillary Clinton har lyst til å gni en eventuell seier i natt skikkelig inn på Donald Trump. Hun og kampanjen har nemlig planlagt en etterfest på luksushotellet Peninsula bare ett kvartal fra Trump Tower.

SIKKERHET: Byen er i høyspenn, og politi er stasjonert over hele byen for å bevare sikkerheten på valgdagen. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
SIKKERHET: Byen er i høyspenn, og politi er stasjonert over hele byen for å bevare sikkerheten på valgdagen. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP Vis mer

Mens Clinton holder sin offisielle fest på et stort senter, er Trumps valgvake i et mer intimt ballrom på Hilton-hotellet. Det er det både begrenset med plass til journalister og tilskuere, og alle gjestene må ha invitasjon for å komme inn.

- Trump er overtroisk og vil ikke la det gå troll i ord ved å arrangere en stor seiersfest, sier en kilde til Washington Post.

Dagbladet var til stede på valgokalet der Donald Trump tidligere i dag avga sin stemme på og ble buet på av et stort antall. Køene ved stemmelokalet strakk seg rundt flere kvartaler i millionbyen.

Ikke siden 1944 har to newyorkere vært de to store partienes presidentkandidat. Da var det Theodore Roosevelt mot Thomas E. Dewey i et valg som sittende Roosevelt vant overlegent.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer