Dette har ikke skjedd på ti år

De fem lyse planetene opptrer samtidig på nattehimmelen.

PÅ LINJE: Slik vil de fem lyse planetene fortone seg fra Oslo klokka 07.53 førstkommende lørdag morgen. Den røde S-en i bildet markerer himmelretningen, altså sør i dette tilfellet. Grafikk: Stellarium
PÅ LINJE: Slik vil de fem lyse planetene fortone seg fra Oslo klokka 07.53 førstkommende lørdag morgen. Den røde S-en i bildet markerer himmelretningen, altså sør i dette tilfellet. Grafikk: Stellarium Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fra og med onsdag morgen kan mange nordmenn få med seg et fenomen som ikke har forekommet på ti år: Alle de fem såkalte lyse planetene i solsystemet vil da være synlige samtidig. De vil attpåtil stå på linje.

Varer en måned Astronomisida EarthSky melder at fenomenet vil vare i en måned. Gratisprogrammet Stellarium forteller oss at det vil være mest synlig like før klokka 08 i starten av perioden; tidspunktet forskyver seg gradvis mot klokka 07 etter som sola står tidligere og tidligere opp.

- Dette skjer ikke til enhver tid, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, til Dagbladet.

Sist gang de fem planetene opptrådte samtidig på nattehimmelen, var fra 15. desember 2004 til 15. januar 2005. Fenomenet er synlig både fra den nordlige og sørlige halvkule - vel å merke med variasjoner:

- Dette er bare synlig fra den sørligste landsdelen. I det høye nord er det bare Jupiter og så vidt Mars som er observerbare, opplyser Jan-Erik Ovaldsen, astronom og mannen bak sida Himmelkalenderen.com, til Dagbladet.

Som månen De fem lyse planetene - Jupiter, Saturn, Mars, Venus og Merkur - har fått tilnavnet nettopp fordi de er synlige med det blotte øye fra jorda. At de opptrer slik de gjør, er avhengig av deres vidt forskjellige baner, samt jordas bevegelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer