Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette har ikke skjedd siden 50-tallet. Ivanka Trump blir «ubetalt» assistent for faren

Datteras rolle i Donald Trumps administrasjon vekker bekymring.

NY JOBB: Flere eksperter har stilt spørsmål ved Ivanka Trumps rolle i Det hvite hus. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump ansettelser i Det hvite hus har allerede vekket oppsikt. Fra før har han ansatt svigersønn Jared Kushner (36) som seniorrådgiver i administrasjonen.

Ansettelsen har fått flere til å stille spørsmål ved nepotisme i Trump-administrasjonen.

Anklagene om favorisering av familien bli neppe mindre etter Trumps siste ansettelse heller. Nå har han også funnet en stilling til sin egen datter og Kushners kone, Ivanka Trump (35).

Hun vil få stillingstittel som assistent til presidenten, skriver New York Times.

Flengende kritikk

- Jeg har fått med meg bekymringene noen har om at jeg gir råd til presidenten personlig, mens jeg frivillig forholder meg til alle de etiske reglene. Jeg vil i stedet ha en rolle som en ubetalt ansatt i Det hvite hus, og vil være under de samme reglene som alle andre statsansatte, heter det i en uttalelse Ivanka Trump i en uttalelse.

NY JOBB: Donald Trumps datter, Ivanka Trump (35) har fått en formell jobb i Det hvite hus. Foto: Rex / NTB scanpix
NY JOBB: Donald Trumps datter, Ivanka Trump (35) har fått en formell jobb i Det hvite hus. Foto: Rex / NTB scanpix Vis mer

- Gjennom denne prosessen har jeg jobbet tett med advokatene i Det hvite hus og min personlige advokat for å avklare den historiske rollen jeg har, sier hun.

Hun har allerede kontor i Det hvite hus, og sa hun ville ha en rolle som en uformell rådgiver for sin far. Den planen førte til flengende kritikk fra etikkeksperter, som mente hun lett kunne unngå det strenge regelverket som gjelder for statsansatte.

- Vi er fornøyd med at Ivanka Trump har valgt å ta dette steget i hennes historiske rolle som førstedatter og for å støtte presidenten. Ivankas stilling er ubetalt, og styrker våre forpliktelser til etikk og gjennomsiktighet, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

«RENT KULL»: Trump vil sette amerikanske arbeidsplasser før klima. Det beviste han i kveld, ved å signere en ny presidentordre som vil skrote Obamas klimapolitikk. Video: AP Vis mer

- Det gir henne også større muligheter til å lede initiativer som kan føre til virkelige fordeler for det amerikanske folk, som ikke ville vært mulig for henne tidligere, skriver Det hvite hus.

Sentral skikkelse

Ivanka Trump har allerede utmerket seg i Det hvite hus. Hun har vært til stede på møter med en rekke interessegrupper. I tillegg deltok hun også i møter og på pressetilstelninger med både Tysklands statsminister Angela Merkel og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Tidligere i dag, sendte den amerikanske senatoren Eilzabeth Warren et brev til regjeringens etikkråd, der hun ba de vurdere hva slags etikkregler Ivanka Trump måtte følge, skriver NBC. Få timer etterpå, kom altså beskjeden om at hun får en ubetalt stilling hos faren.

Ifølge kanalens presidenthistoriker Michael Beschloss, har ikke et barn av presidenten jobbet for sin far siden 50-tallet. Sist gang var da John Eisenhower jobbet som sekretær for sin far Dwight D. Eisenhower seint på 50-tallet. På 30-tallet jobbet også Jimmy Roosevelt for president Franklin D. Roosevelt.

Han påpeker imidlertid at begge disse tilfellene var før USA innførte såkalte anti-nepotisme-lover. Loven forbyr i prinsippet statlig ansatte og folkevalgte å ansette familie i departementet eller etaten vedkommende er sjef for.

FORSVARER IVANKA: Dagen etter at Donald Trump gikk hardt ut mot varehuskjeden Nordstrom, som dropper produktene til presidentdatteren Ivanka Trump, reklamerer Trump-rådgiver Kellyanne Conway for datterens merkevare under ett intervju. Video: AP Vis mer

Loven ble innført etter at John F. Kennedy utnevnte sin egen bror Robert til justisminister på 60-tallet.

Presidenthistoriker Kate Andersen Brower påpeker at George W. Bush hadde en rolle i farens kampanje, men at han ikke satt i møter i Det hvite hus, for eksempel.

- Det kompliserer ting når noen som ikke kan få sparken - også kjent som familie - er så involvert i administrasjonen, sier hun til CNN.

Ikke i strid med nepotisme-loven

Det amerikanske justisdepartementet har imidlertid slått fast at ansettelsen av Kushner ikke bryter med loven, og trolig derfor heller ikke ansettelsen av Ivanka.

- Presidenten nyter stor frihet når han ansetter sin personlige stab, het det fra justisdepartementet, ifølge CNN.

De tolker det slik at Det hvite hus-kontoret verken er et departement eller etat.

Ivanka Trump skal imidlertid ha fått sikkerhetsklarering, og nyter stor tillit hos faren. Flere amerikanske medier har tidligere skrevet at Trump vil bruke datteren for å fremme liberale verdier om blant annet likestilling.

- Ivanka Trumps jobb i Det hvite hus er ikke bare uetisk. Den er også farlig, skrev Helen Klein Murillo og Susan Hennessey i Washington Post forrige uke.

Ifølge CNN skal avgjørelsen ved å gi Trump en offisiell stilling ha kommet etter bekymringene rundt hennes roller.

FÅR IKKE STYRE BUSINESSEN: Ivanka Trump har vært en del av selskapet i flere år, og Trump ville egentlig la Ivanka og hans sønn styre selskapet mens han var president. Dette blir det nå ikke noe av, forteller Trumps rådgiver Sheri Dillon under pressekonferansen onsdag. Video: Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media